„Мисли като жена, действай като жена” от Катрин Капюта

От  |  0 коментара

Според авторката на книгата „Мисли като жена, действай като жена” Катрин Капюта всяка жена може да се рекламира успешно, като използва своята автентичност, силните си страни и индивидуални умения, и така да изгради ярък, открояващ се, личен бранд. Катрин Капюта придобива челен опит в брандинга чрез работата си в три от най-изискващите и иновативни среди: Медисън Авеню, Уолстрийт и бизнес колеж от челната петица в страната. Тя се учи на маркетинг стратегии от гурутата в жанра – Ал Рийс и Джак Траут, а после ръководи световноизвестната кампания „I ♥ NY“ в „Wells, Rich, Greene“. Катрин открива, че едно от най-важните приложения на брандинга не е за компании или продукти, а за хора, които искат да определят и управляват своята кариерна идентичност и да постигнат успех. В своите лекции, посветени на брандинга, в тренингите и интервютата си с жени тя започва да изследва начина, по който успелите жени се възползват от своите женски нагласи и предимства. Според Капюта една от основните идеи на личния брандинг е, че колкото по-добре разбираме самите себе си, с всичките си слабости и силните си страни, толкова по-лесно ще ни бъде да развием предимствата си и да компенсираме недостатъците.

„Мисли като жена, действай като жена“ е книга за това какво се случва, когато жените вземат в ръце своите лични брандове, вместо да оставят кариерата и бизнес успеха си на случайността. За това какво се случва, когато жените започнат да мислят и действат по-креативно и стратегически за себе си и за възможностите си.

Женската нагласа на ума ни дава предимства, от които трябва да се възползваме в работата, за да вървим напред в кариерата:

-    Емпатия. Разполагаме с непогрешими антени, с които улавяме и разчитаме жестовете, тона на гласа, лицата и позите и реагираме със съпричастност.

-    Интуиция. Често знаем предварително отговора в дадена ситуация благодарение на подсъзнателен процес.

-    Вербални и комуникативни умения. Жените постигат по-добри резултати в писането, общуването и други словесни умения, които са ключови за работното място.

-    Умение да изграждаме дълбоки лични връзки. Жените са по-умели в свързването и обгрижването на околните. Те са истински специалисти в създаването на силни, подкрепящи връзки.

-    Лидерски стил и сътрудничество. Вместо да използват контролиращ лидерски стил, жените са склонни да търсят консенсус и да управляват с помощта и активното участие на подчинените си.

-    Въздействие чрез външността. Жените могат да изразят своята визуална идентичност чрез дрехи, прически, грим и аксесоари и да показват личен стил – основен елемент от персоналния брандинг.

ОТКЪС

 Мъжете са от LinkedIn, жените са от Facebook 

Социални мрежи като LinkedIn и Facebook се превръщат в неизменна част от живота ни и подпомагат създаването и поддържането на контакти както никога досега. В книгата „Мисли като жена, действай като жена” (ИК „Кръгозор”) авторката Катрин Капюта обръща внимание на важността от създаването на широка и разнообразна мрежа от контакти като част от изграждането на успешен личен бранд и дава съвети на жените как да използват по-пълноценно социалните мрежи.

„Не пренебрегвайте възможността да пренесете в интернет своите умения по персонален брандинг и разказване на истории. Когато погледнем статистиката, предпочитанията за начина на комуникация в дигиталния свят са същите като в истинския свят. Една от важните цели на общуването за мъжа е да си подсигури статус и власт. Жените търсят консенсус и създаване на общност.

Да вземем социалните мрежи. Често жените са сочени за по-активни онлайн. Истина е, че в световен мащаб жените прекарват повече часове всяка седмица в социалните мрежи. Но е вярно също, че сме по-склонни да използваме социалните мрежи, за да поддържаме връзка със своите семейства и приятели, в сайтове като Facebook или Pinterest.

Жените наистина са част от дигиталния свят, но не използваме толкова често социалните мрежи като инструмент за персонален брандинг, както правят мъжете. Обикновено жените са много силно свързани с малка група онлайн, за разлика от мъжете, които са по-активни в сайтове като LinkedIn, които помагат за разширяване на професионалната и бизнес мрежа. Вместо да използват социалните мрежи за връзка с приятели и роднини, мъжете демонстрират статус и споделят постиженията си. Те са и по-активни в налагането на мнението си в блогосферата – тенденция, доказана с множество изследвания на социалните мрежи и половете.

Ако вземем за пример Twitter, еднакво популярен сайт както сред мъжете, така и сред жените, много по-вероятно е мъжете да публикуват свои собствени туитове, докато жените са по-склонни да използват Twitter като среда за разговори или да следват хора, на които се възхищават. Това е пропусната възможност.

Разкажете добре своята история онлайн 

Един от най-добрите начини да инвестирате в бранда си е да отделите време и да си създадете силен профил в LinkedIn. Най-добрите профили разказват историята на една кариера, свързваща всички парченца от вашето пътуване в едно необикновено и привлекателно цяло.

Трябва да осъзнаете, че слабото онлайн представяне е като слаба репутация. Хората ще мислят, че не сте толкова добри като онези, които имат силно присъствие в интернет. Така или иначе всички ще ви потърсят в Google, важно е да вземете в ръце своя онлайн бранд и да разкажете историята на своята кариера.

От гледна точка на брандирането в бизнеса LinkedIn трябва да е първата спирка във вашето пътуване из социалните мрежи, защото е бизнес сайт номер едно, активно използван от професионалисти в областта на човешките ресурси, ловци на глави и бизнесмени. В LinkedIn все още има повече мъже, отколкото жени, като мъжете са и по-активни при свързването с колеги.

* * *

Мислете за LinkedIn като за пресечната точка между вашата биография, CV, мотивационни писма, препоръки и бизнес възможности, които хората ще гледат постоянно.

* * *

Профилите с грабващо послание се помнят. Добавете ключовите проекти, успехи, способности и обрати в кариерата си. Изхвърлете от списъка онези неща, които ще накарат хората да се колебаят за вашия бранд, освен ако не можете да ги направите част от своята история (например пропуснат полет, който е довел до нова бизнес възможност). Избягвайте професионалния жаргон, за да направите себе си и стойността си разбираеми за по-широка аудитория.

Трите най-важни елемента във всеки LinkedIn профил са заглавието, описанието на кариерата и снимката. Именно те са нещата, които хората разглеждат първи, точно като челото на вестник.

Заглавието в LinkedIn е като девиз на реклама. Отделете време и измислете заглавие, което съобщава кои сте като професионалисти, по кратък, но привлекателен начин. Заглавието в LinkedIn има приблизително същата дължина като един туит, така че ще ви трябва малко ловкост, за да кажете много неща с малко думи.

За описанието на кариерата в LinkedIn напишете кратка професионална биография, разкриваща идентичността на вашия бранд и онази отличителна добавена стойност, която вие можете да донесете. Избройте големите си постижения, награди и важни признания, които сте получавали. Опитайте се да използвате всички ключови думи и фрази, които могат да бъдат използвани от хора, търсещи някой като вас. Редовно обновявайте профила си, за да включите нови умения, постижения и още по-актуални ключови думи. Профилът в LinkedIn включва още и секции, в които можете да опишете подробно вашите досегашни длъжности, награди, публикации и връзки към сайта или блога ви. Има и допълнителни услуги, за които се заплаща, за да може профилът ви да излиза при търсене.”

За да се възползвате от силата на LinkedIn, трябва да усвоите до съвършенство умението да се представяте пред непознати, да искате свързване или да питате за помощ. В противен случай разполагате просто със списък имена, подобно на телефонен указател.

ГЛАВА 6

Силата на външния вид

Справедливо ли е привлекателността да е от значение? Вероятно не в един идеален свят.

Но светът не е идеален и се заблуждаваме, ако отричаме, че привлекателността е фактор за успеха. Няма да ви помогне особено, ако смятате, че грижите за външния вид са повърхностни или под нивото ви. Всички можем да излъчваме привлекателност, а и като жени разполагаме с далеч по-богат арсенал от мъжете, за да постигнем това излъчване. Мъжете носят „униформа“ за работа, докато жените могат да работят, носейки най-различни дрехи, аксесоари, прически и грим. Но тъй като жените нямат официално признат дрескод, какъвто е случаят с мъжете, се случва по-често да стъпим накриво при визуалното си представяне.

Вземете максимума от това, с което разполагате 

Жените често стават жертва на тираничната идея за естествената красота. Малко са онези, които смятат, че я притежават. Всъщност едва 4% от жените по света се определят като красиви, според кампанията на Dove „Истинска красота“. Но на практика привлекателността е нещо, което всички ние можем да придобием. Разбира се, щеше да е по-лесно, ако всички бяхме млади, високи и слаби, но е удивително как добрата прическа, подходящите дрехи и грижата за себе си могат да се отразят на една жена.

Французите например не държат патента за привлекателност, но сякаш са разбрали, че всяка жена може да бъде привлекателна. Французойките осъзнават, че привлекателността е извличането на най-доброто от това, което ни е дадено. А това е силно поведение, защото привлекателността е предимство в кариерата. Всеки може да подобри привлекателността си.

* * *

Изглеждайте добре – чувствайте се уверени – справяйте се по-добре – получавайте по-добро заплащане.

* * *

Същото е и в света на брандинга. Специалистите избират опаковка и продуктов дизайн, които бързо ангажират вниманието на потенциалния клиент и галят окото. Разбира се, ще ви трябва и добър продукт вътре в опаковката, точно както и вие трябва да сте добри в работата си. Но опаковката създава много по-голяма вероятност хората да оценят стойността на продукта.

Не ви трябва фигура тип „пясъчен часовник“ или идеално лице, за да бъдете привлекателни. С времето се научих да приемам повечето си физически недостатъци. Истината е, че се чувствам по-добре и по-уверена, когато изглеждам добре. Смятам, че имам по-добро дар слово, че съм по-убедителна, че съм повече във всичко! Дори обикновеното слагане на червило може да ми вдъхне сили. Майка ми казваше: „Сложи си малко червило. Ще те накара да се почувстваш по-добре“.

Да сте привлекателни, не означава, че трябва да изглеждате абсолютно зашеметяващо. Понякога и това може да бъде сметнато за недостатък, защото може да ви помислят за не особено умни. Самата аз като че ли се възхищавам не на съвършено красивите, а на онези, които правят най-доб­рото с това, което имат. Обществото ни като че ли също цени повече именно тях. Личният стил може да преобрази човек от непривлекателен до будещ възхищение и желание за подражание.

Първото впечатление е бързо, трайно и визуално 

Хората ни оценяват за по-малко от миг. Ще взема на работа – няма да взема на работа, силна – слаба, харесвам – не харесвам, привлекателна – непривлекателна.

Първите впечатления в повечето случаи са визуални печати, основаващи се на външния вид и дрехите, но и на по-завоалирани визуални сигнали – как влизате в стаята, как се движите, какви са израженията на лицето ви. Забележително е как тези светкавични впечатления са изненадващо точни и съвпадат с впечатлението, което ни остава от някого, след като го опознаем в по-големи подробности.

Независимо дали ни харесва, склонността да съдим за нещата според тяхната привлекателност и според инстинктивните ни усещания е в природата ни. Дори бебетата на един ден реагират по различен начин, когато видят привлекателно лице. Още в първата половин секунда очите ни разпознават привлекателните хора в групата. Привлекателността остава нещо неустоимо през целия ни живот. Привлекателните изпълнителни директори влияят на цените на акциите на своята компания, когато се появят по телевизията.

Затова, дами, може и да не ни харесва, но външният ни вид играе роля за това как ни възприемат. Успехът ни на работното място, както и в живота, се базира на положителните впечатления, които оставяме за себе си у другите. Затова трябва да се постараем и с външния си вид. Не можем да го пренебрегваме.

Двама влиятелни икономисти успяват да докажат, че красотата наистина има добавена стойност. В своя експеримент те създали модел на пазара на труда, в който студенти били разделени на две групи – работодатели и кандидати за работа. Самата работа се изразявала в решаване на главоблъсканици. Кандидатите трябвало да изготвят автобиография и да отговорят на въпрос за измерване на увереността – колко задачи смятат, че ще могат да решат в рамките на 15 минути. След това получавали лесна задача.

На следващия етап всеки работодател трябвало да „наеме“ малка група кандидати. Част от работодателите получили достъп само до автобиографиите на потенциалните служители, друга част получили автобиографии със снимка, трета група имала достъп до автобиографии, снимки и телефонно интервю, а четвърта – до автобиографии, снимки, телефонно интервю и среща лице в лице. Отделна група категоризирала всички кандидати според тяхната привлекателност.

Добрата новина е, че по-привлекателните не били по-добри в решаването на задачи. Но в резултата от изследването имало нещо удивително, защото той показал колко е важен външният вид. Когато работодателите виждали снимка или срещали кандидата лице в лице, външният вид влизал в действие. Привлекателните хора получили работа, по-високо заплащане и по-високи очаквания към продуктивността. Кандидатите с по-приятна външност били оценени по-добре дори само от телефонно интервю, което накарало учените да предположат, че привлекателността дава на хората повече увереност, която намира изражение в гласовете им и начина на говорене.

* * *

Привлекателните хора са възприемани като по-добри.

* * *

Пристрастието към по-красивия е еднакво споделено от жените и от мъжете работодатели. Статистиката показва, че привлекателните мъже печелят 4% повече от колегите си със средна външност, а най-непривлекателните мъже вземат с 13% по-малко. Резултатите от дългогодишно изследване, проследяващо хората в течение на времето, показват, че предимството на привлекателността остава, независимо че хората стареят. Независимо дали одобрявате, или не, привлекателността дава професионално предимство. А липсата ѝ може да ви задържи на по-ниско кариерно ниво.

Разполагате с точните инструменти 

Може и да не ви харесва особено, но от гледна точка на дарвинизма физическата привлекателност и многообразието във външния вид са част от пътя на жените към успеха. Изследователите в социалните науки говорят за връзката между важността на външния вид и по-голямото разнообразие сред жените.

Разликата в представянето на външността е огромна между половете. На мъжете им е по-лесно и по-просто. Облеклото за работа е формула, която е лесно да следват. Могат да облекат тъмен костюм или панталон с риза и да се носят по същия начин ден след ден, дори цял месец, без някой да забележи, стига от време на време да сменят вратовръзката или ризата си. Ако някоя жена си позволи да облече същия тоалет два последователни дена, това ще предизвика учудени погледи. В последните години се наблюдава увеличаване на разнообразието и при мъжките дрехи и аксесоари, но в сравнение с жените мъжкият имидж е все още доста по-обикновен.

Разнообразието и отличителността са предимство за жените в брандинга. Можем да носим костюми по наш избор или пък рокли, или бизнес панталони. Не сме ограничени до тъмносиньото или черното, които преобладават в мъжкия гардероб. Представете си погледите, които би отнесъл мъж, който се появява в яркозелен или дори светлокафяв костюм, докато жените на практика могат да носят всички цветове на дъгата. Можем да изберем ярки или неутрални цветове, с шарка или без, от вълна или лен, памучни или синтетични.

* * *

Дрехи, прически, аксесоари и грим: жените имат повече избор при изграждането на своя визуален бранд.

* * *

Повечето мъже добавят щипка индивидуалност с избора си на вратовръзка, или в по-неофициалните работни места – на риза. Докато ние ползваме аксесоари – обеци, огърлици и гривни, чанти и обувки. Всички тези неща ни правят привлекателни и различни от останалите жени, по-добре се открояваме. Разбира се, има и мъже, които избират стилни дрехи, бижута или татуировки, но общият случай не е такъв и обикновено изборът им за дрехи, аксесоари и обувки е по-ограничен. Огромната разлика в подхода на мъжете и на жените към външния вид проличава и в богатия избор на дамите за прически и грим в сравнение с мъжете.

Под микроскоп 

В днешната ера, доминирана от визуалното, сме обсебени от външния вид на нещата. И няма нищо, оглеждано под по-строга лупа от жените. Когато светлините на прожекторите се насочат към големите бизнес лидери и професионалисти, жените сред тях биват разглеждани възможно най-щателно.

Може и да сте директор на компания, включена в класацията „Fortune 100“, но ако по стечение на обстоятелствата сте жена, журналистите неизменно ще ви попитат: „Кой е дизайнерът на вашия костюм?“. Ако някой пише статия за вас, непременно ще опише и дрехите, прическата и бижутата ви. А ако сте високопоставена жена, подгответе се да ви анализират безброй медийни коментатори.

Така и така сме под светлините на прожекторите, защо да не се възползваме от това? Защо да не се обличаме така, че да изразяваме посланието на бранда си? Защо да не се „опаковаме“ като луксозен бранд? Можем да се обличаме по вдъхновяващ начин и да излъчваме авторитет, но същевременно да бъдем по-меки и достъпни. Вижте Даян Сойър – тя избягва следването на модата, но изглежда стилна и силна. Изглежда подходящо облечена, без да се е престарала. Изглежда като самата себе си, като победител.

За нас, жените, външният вид е с двойно по-голямо значение, затова, ако следваме неписаните правила на стила, които водят до успех в професионалния свят, това рано или късно ще ни се отплати.

• Бъдете привлекателна, но без твърде много блясък

• Бъдете женствена, но не секси

• Бъдете силна, но не агресивна

• Бъдете стилна, но не сляпо следваща модата

Не е лесно, защото ако ни възприемат като твърде женствени и меки, хората ще се чудят дали сме достатъчно силни да си вършим работата, а ако изглеждаме твърде мъжествени и строги, няма да ни дадат работата, защото им изглеждаме груби.

Оценката на външния вид е светкавична. Отнема ни по-малко от секунда да решим дали някоя жена е привлекателна, или не, дали трябва да я наемем, или не, дали ще има успех, или ще се провали. Важно е първото ни визуално впечатление – как изглежда, какви дрехи носи, каква прическа има, каква е позата ѝ, дори как стои в пространството.

Хората няма да чуят какво имате да им кажете, докато не са оценили визуалната ви идентичност. И няма човек, който да не се поддава на склонността да си вади бързи заключения според външния вид на околните. Учените говорят за тънкия разрез, способността да погледнем нещо за няколко секунди и да формираме изключително правилно впечатление за него. Невероятно, но факт – това мигновено впечатление обикновено съвпада с оценката ни след по-задълбочен анализ. Новите изследвания показват, че дори нямаме нужда от цяла секунда, за да възприемем нещо. Един изключително „тънък разрез“, според някои учени продължаващ две десети от секундата, е достатъчен за някого да премери нещо и да го оцени. Бъдете подготвени. Както майка ми казваше: „Половината от битката е да изглеждаш успешно“.

Модата носи идеи 

Интересът към облеклото може да изглежда повърхностен или буржоазен, незрял или неинтелектуален. Много жени, които познавам и са постигнали успех в кариерата си, смятат, че модата и дрехите са под нивото им. Но никой не е казал, че трябва да сте запалена читателка на „Vogue“ или дори да се интересувате от мода, за да си изградите стил, който ви помага да разпространявате посланието на своя бранд.

Само се вгледайте в облеклото на Първата дама Мишел Обама и ще доловите нейното послание. Изборът ѝ пада предимно върху дизайнери имигранти, с което тя подчертава обединяването на различните култури и търсенето на американската мечта – две основни теми в речите на президента. По време на встъпването в длъжност на Обама новата Първа дама облече децата си не в дизайнерски костюми, а в по-евтини дрехи, за да изглеждат достъпни на средния американец.

В модата е важно да пазите равновесие. Не бихте искали да изглеждате толкова обсебени от дрехите, че никой да не забелязва качествата ви. Но ако твърдо залагате само на семпло и строго облекло, рискувате да ви вземат за несигурна и скучна. Всичко опира до интерпретацията.

Тоалетите могат да се превърнат в опасна зона за бизнес дамите, може би защото навлизането на жените по високите етажи на властта е нещо сравнително ново. Ако се обличате твърде постно или прекалено секси, това може да се превърне в проблем за компанията ви. Познавам модни стилисти, които си докарват добри пари от консултации за стила и подходящото облекло на бизнес дамите.

Дрехите играят роля дори за доброто ни справяне със задачите в работата, защото могат да ни накарат да се почувстваме привлекателни и уверени. А това винаги помага, особено в трудни ситуации. Правилните дрехи ще окажат огромен ефект върху мнението на околните за това как си вършите работата. Дрехите са своеобразно бързо четиво на символен език, един от най-лесните начини да предадете информация за това кои сте. В много древни култури облеклото е било изключително точен знак за това към коя класа принадлежи носещият го според цветовете, стила и украсата. В днешното общество хората ни преценяват според дрехите и излъчването, точно както в древността.

Това сте вие

Носенето на точно определен аксесоар или цвят може да се превърне във ваша запазена марка и е ценен инструмент в брандинга. Бихте могли да изберете необичайна комбинация от сака и панталони, или пък необичайни очила (запазената марка на Сара Пейлин). Може да е огърлица или колекция от бижута, които винаги са част от тоалета ви. Или цветова палитра, към която се придържате с религиозна вярност, точно както големите брандове имат запазен цвят.

Визитната ви картичка също е част от визуалната ви идентичност. Обикновено визитните картички, издавани от компаниите, са с твърде корпоративно излъчване. Много жени не ползват отпечатаните от компанията визитни картички, освен на официални бизнес срещи. Вместо тях те създават свои, персонализирани визитни картички, с красив и отличителен дизайн. Личната визитна картичка е идеално решение за социализиране извън компанията. Понякога тези картички са стилни и елегантни, с един-единствен цветен графичен знак или монограм и без никаква лична информация. Така можете да дадете на всеки, с когото се запознавате, необходимите детайли. А може и да включите минимума – име, имейл, телефон (вашият собствен или на асистентката ви). Носете визитните си картички в специална кутийка и ползвайте красива химикалка – всичко това е част от вашия бранд. Помислете и за оформлението на другите материали, които използвате за своя маркетинг, като например вашето CV. Можете да добавите цветни лога на предишните си работодатели към списъка с професионалния ви опит. Така документът ще стане по-приятен за окото.

Направете нещо с косата си

Косата е мощно средство за брандиране, особено за жените. Помислете за кралица Елизабет II и нейната неизменна прическа, напомняща шлем. Или за стила на любимата ви водеща на новини по телевизията. Или за впечатлението, което оставяте у хората, ако прическата ви напомня за Алиса в Страната на чудесата.

Понякога имам чувството, че трябва да има полиция за прически. Дий Дий Майерс, първата жена пресаташе на президентството, казваше: „Хората не чуват нито дума от това, което казвате, докато не свикнат с прическата ви“. Сивата коса също може да е проблем за жените, тъй като сигнализира за остаряване. Моя приятелка, актриса с прекрасна сребристосива коса, ме попита дали трябва да започне да се боядисва. Проблемът? Канеха я само за роли на 65-годишни жени, а тя беше на петдесет и нещо. Така че отговорът ми беше „да“, ако иска да играе по-млади жени.

И все пак решението дали да боядисвате косата си не трябва да бъде импулсивно. Кристин Лагард[1] има изключително стилна сребристосива коса, която не излъчва старост, а се превръща в отличителна черта на нейния бранд, говореща за стил и авторитет.

Силовата поза 

Забелязали ли сте как мъжете често се протягат и разпростират върху повече пространство на конферентната маса, докато жените седят събрано и компактно? Грешка е от наша страна да го правим. Позата и начинът, по който седите по време на среща, имат огромно значение за това как ви възприемат и дори за това как се справяте.

Когато сте изправени, приведени напред или заемате повече място на конферентната маса, това е знак за лидерство и власт. Но има и още нещо. Силовите пози променят химията на тялото ви, увеличават тестостерона – хормона на доминацията, и понижават нивото на хормона на стреса, кортизол. Чувствате се по-уверени, съсредоточени и енергични. Ако скръстите ръце, свиете се или заемате по-малко място, излъчването ви е на по-нисшестоящ, а и не получавате допълнителната доза тестостерон.

Силовата поза ви дава предимство, независимо дали я заемате пред други хора, или се упражнявате сами. Според изследване на Harvard Business School достатъчно е да застанете в такава поза за две минути преди среща или важен разговор.

Едва ли ще е голяма изненада за вас, че мъжете имат навик да заемат силови пози, докато жените по-често излъчват подчинение. Какво ни пречи да се възползваме от чувството за сила преди всяка важна среща или разговор? Вместо да се навеждате над смартфона или лаптопа преди някоя важна среща, което автоматично ви настройва за подчинение, отделете няколко минути да се подготвите, като заемете силова поза, така че да излъчвате власт и увереност.

Ето някои често срещани силови и подчинителни пози.

Силови пози:

• Застанете разкрачени, с ръце върху бедрата

• Застанете изправени и леко се наклонете напред, ръцете са покрай тялото

• Наведете се напред над бюрото, подпирайки се на двете си ръце

• Разперете ръце

• Заемете повече място на конферентната маса

• Седейки, протегнете крака напред и скръстете ръце зад главата си

• Кимайте с усмивка

Подчинителни пози:

• Когато се навеждате назад или се изгърбвате

• Ръце, скръстени пред гърдите или кръстосани крака или глезени, затворена позиция на тялото

• Когато заемате малко място на конферентната маса

• Когато се отдалечавате от групата

• Когато ръцете ви се поклащат или се движите прекалено много

• Когато докосвате лицето, врата или косата си твърде често

Една приятелка адвокат ми разказа как се надъхва, преди да влезе в съдебната зала, като излиза за бърза разходка навън (или в коридора), за да увеличи енергията си, след което застава изправена и влиза в залата бавно и уверено. Любопитно е как простата промяна в позата на тялото ви може да увеличи самочувствието ви.

Отвъд външния вид 

Привлекателността е съвкупност от много елементи. Сред тях са облеклото, козметичните грижи и личният стил, но има и нещо повече от външния вид. Не съществува общоприета мярка за привлекателност, но е ясно, че става въпрос не само да имаме красиво лице, но и да бъдем приятни, да изглеждаме здрави, отпочинали и във форма. Физическите упражнения и достатъчният сън вършат чудеса за външния вид, а и не само.

Характерът може да превърне някого в човек, достоен за възхищение и подражание. Привлекателността е в чара, в звученето на гласа ви, в начина, по който се движите, пишете или се шегувате. Всички тези неща излъчват послания за вашия бранд и отразяват какви сте отвътре.

Привлекателността се изразява и във вашата увереност, когато се чувствате добре в кожата си. Тя е в стойката ви и начина, по който се движите. Мерилин Монро се превърна в икона не само защото беше смятана за красива (след нейния ребрандинг, като промени името си от Норма Джийн Бейкър и боядиса косата си). Много съвременници смятат, че тя има идеалните мерки и съотношение между талия и бедра. Но привлекателността на Монро беше и в движенията ѝ. Да, фигурата и лицето ѝ бяха прекрасни, но тя комбинираше тези две силни страни с изразено полюшване на бедрата, добре отрепетирана елегантна походка, внимателно вкарвана в употреба всеки път, когато влизаше в роля. Ако ходеше изгърбена или със странна походка, нямаше да ни се струва красива.

Десет съвета за силна визуална идентичност

Добре, някои от вас не са надарени с природна красота. Аз самата не съм. Но все още можем да успеем. Ето десет съвета за подобряване на визуалната идентичност:

1. Забавлявайте се и създайте своя персонален имидж. Нека външният ви вид е отличителен и изразява коя сте, като в същото време е подходящ за вашето занимание и ви кара да се чувствате добре.

2. Запомнете, харизмата е по-силна от външния вид. Откритото и позитивното поведение ви помага да излъчвате добра енергия и ви прави по-симпатична.

3. Не пренебрегвайте косата си. Косата е мощен инструмент в брандинга, затова изберете прическа, която помага за персоналното послание на вашия бранд.

4. Създайте си визуална запазена марка. Открийте аксесоар или цвят, които можете да използвате като „подпис“ – нещо открояващо се, което хората ще асоциират с вас.

5. Излъчвайте сила и увереност с езика на тялото си. Силовите пози като протегнатите ръце и изправената стойка ви дават онова присъствие, което помага да ви възприемат като лидер.

6. Работете върху гласа си. Срещали ли сте жени, чиито глас и външен вид някак не си пасват? Подходящият глас подпомага външния вид, а неподходящият отнема от привлекателността ви.

7. Не следвайте сляпо модните тенденции. Бъдете стилни, но облечете и нещо изненадващо, а не само най-очевидния избор.

8. Проявете постоянство. Избягвайте смесените сигнали – например, когато изглеждате добре, но офисът ви е ужасно разхвърлян, а имейлите ви звучат прибързано.

9. Подчертавайте най-големите си предимства. Вгледайте се в своите силни страни – косата, очите, кожата, позата, фигурата, ръцете. Кои от тях трябва да подчертаете?

10. Използвайте дрехите, за да предадете послания. Грижите, които полагате за външния си вид, не са нещо повърхностно. Те са силно средство за комуникация. Въпросът не е само да отговорите на очакванията на околните – стилът ви е послание към другите жени, особено за по-младите от вас, че държите нещата под контрол.

Бележки:

[1] Първата жена президент на МВФ. – Б. р.

- – -

„Мисли като жена, действай като жена”
Автор: Катрин Капюта
224 страници
Цена: 12 лв.
www.kragozor.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
„Мисли като жена, действай като жена” от Катрин Капюта, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>