„Малък наръчник по _хюга_” от Майк Викинг

От  |  1 коментар

Красиво практическо ръководство за датската философия на уюта Hygge, близостта с любимите хора и щастието от живота. Защо датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливи хора в света? Отговор получаваме от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген: хюга. В бестселъра си „Малък наръчник по _хюга_” Майк Викинг разглежда аспектите на хюга като начин да се радваме на малките неща в живота, да оценим споделените моменти в компанията на любимите си хора и да се насладим на комфорта да бъдем себе си. Хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“. Хюга е щастие и вътрешен мир, хюга е за всеки, тук и сега, хюга е леснопостижима и не изисква много финансови средства, хюга е споделената радост от малките неща в ежедневието, хюга е истинската ни същност. След години проучване на причините за личната удовлетвореност от живота Майк Викинг разкрива разковничето за щастлив живот на датчаните.

ПЪРВА ГЛАВА

СВЕТЛИНА

ХЮГА НА МИГА: СВЕЩИТЕ

Нито една рецепта за хюга не е пълна без свещи. Когато попитат датчаните какво най-силно свързват с хюга, над 85% посочват свещи.

В датския език съществува дума за „човек, който разваля удоволствието на останалите“ – lyseslukker, което буквално означава „този, който гаси свещите“. Това не е просто съвпадение. Няма по-бърз начин да създадете хюга атмосфера от това да запалите няколко свещи или както ги наричат на датски – lеvende lys, „живи светлини“. Американският посланик в Дания, Руфъс Джифорд, има следното изказване по отношение на любовта на датчаните към свещите: Не става въпрос, че ги слагат в дневната! Те са навсякъде – в класните стаи, в заседателните зали. Като американец си мисля: „Опасност от пожар! Как е възможно да държат открит огън в класна стая?“. На тях това им носи вид емоционално щастие, емоционален комфорт.

Американският посланик наистина е забелязал нещо важно. Според Европейската асоциация на производителите на свещи, в Дания се изразходват много повече свещи на глава от населението, отколкото където и да било другаде в Европа. На всеки датчанин се падат около 6 кг восък за свещи на година. И само за сравнение, всеки датчанин консумира около 3 кг бекон годишно (да, консумацията на бекон на глава от населението е стандартна мерна единица в Дания). Употребата на свещи е рекордна за Европа. Всъщност Дания изразходва почти двойно повече восъчни свещи от Австрия, която заема втората позиция и на глава от населението се падат само 3,16 кг на година. Въпреки това, ароматизираните свещи не са особено популярни. В действителност Asp-Holmblad – най-старата фирма производител на свещи в Дания, дори не предлага ароматизирани свещи в продуктовия си каталог. Те се считат за изкуствени, а датчаните предпочитат естествени и органични продукти. Всъщност те заемат и челните места в Европа по купуването на биопродукция.

Според проучване, проведено от голям датски вестник, повече от половината датчани палят свещи почти всеки ден през есента и зимата, като само 4% от тях заявяват, че никога не го правят. През декември употребата на свещи нараства почти тройно, като тогава се използва и една специална свещ, която палим само в дните преди Коледа. Нарича се kalendеrlys – предколедната свещ. На нея са отбелязани двайсет и четири чертички – по една за всеки ден от месец декември преди Коледа, което я превръща в най-бавния хронометър за обратно броене в света.

Друг повод, за който има специална свещ, е 4 май, известен още като lysfest – Празник на светлината. На този ден вечерта през 1945 г. Би Би Си излъчва новината, че германските военни сили, окупирали Дания през 1940 г., са капитулирали. Подобно на много други страни, по времето на Втората световна война в Дания също е имало режим на затъмнение, за да не могат вражеските самолети да се ориентират по светлините в градовете. И до днес датчаните празнуват завръщането на светлината, като слагат свещи на прозорците си.

Колкото и да са свързани с философията на хюга, свещите имат и един сериозен недостатък: саждите. Изследвания сочат, че запалването само на една свещ изпълва околния въздух с микрочастици в много по-висока концентрация от тази на трафика на натоварена градска улица.

Изследване, проведено от Датския институт по проучвания в строителството, показва, че свещите отделят повече частици на закрито, отколкото запалена цигара или изпаренията при готвене. Въпреки че Дания попада сред страните с най-сериозна законова регулация, по свещите ни все още няма предупредителни надписи. Никой не иска да дразни фанатиците на тема хюга. В последните години се говори все повече за това колко важно е проветряването на стаите, след като в тях са горели свещи. Въпреки здравните препоръките обаче, датчаните продължават да използват огромни количества свещи. 

Колко често датчаните палят свещи?

28% всеки ден

23% 4–6 дни седмично

23% 1–3 дни седмично

8% по-рядко от 1–3 дни в месеца

4% никога

14% не знам

Колко свещи се запалват едновременно?

5% една

16% две

13% три

16% четири

8% пет

31% повече

11% не знам

ЛАМПИ

Осветлението не се отнася само до свещите. Като цяло датчаните са обсебени от светлината. Веднъж обикалях два часа из Рим с тогавашната ми приятелка, докато намерим ресторант с хюга осветление.

Датчаните внимателно избират лампите и ги поставят на стратегически места, за да създадат успокояващи осветени кътове. Осветлението е изкуство, наука и цяла индустрия. Някои от лампите с най-красив дизайн са проектирани през златния век на датския дизайн, например лампите на Пол Хенингсен, Арне Якобсен и Вернер Пантон. Дори да отидете на гости на едва свързващ двата края студент, има вероятност да попаднете на лампа на Вернер Пантон на стойност 1000 евро, поставена в ъгъла на апартаментчето с площ от трийсет и два квадратни метра.

Основното правило е: колкото по-ниска е мощността на лампите, толкова по-хюга светлина излъчват. Светкавицата на фотоапарат има цветна температура около 5500 К (келвина), флуоресцентните лампи – около 5000 К, обикновените крушки – до около 3000 К, докато залезът, горящото дърво или свещ – около 1800 К. Това е и идеалната температура на светлината за хюга.

Най-лесно може да видите на живо как вампири изгарят на слънчева светлина, ако поканите на хюга вечеря група датчани и ги сложите да седнат под флуоресцентна лампа с цветна температура 5000 К. Отначало те ще присвият очи в опит да разберат какъв е този уред за мъчения, който сте монтирали на тавана си. По време на вечерята може да ги наблюдавате как ще се наместват неудобно на столовете си, докато се чешат нервно и се опитват да потиснат тикове, издаващи дискомфорт.

Тази обсебеност от осветлението се обяснява с недостига на естествена светлина през периода октомври – март. В тези месеци единственото нещо, с което Дания разполага в изобилие, е мракът. Летата в Дания са красиви. Щом първите слънчеви лъчи докоснат земята, датчаните се събуждат от зимния сън и се надпреварват да си намерят места на слънце. Обичам лятото в Дания. Това е любимият ми сезон. И сякаш не е достатъчно, че зимите тук са тъмни и студени, а летата – кратки, но в Дания има и по 179 дъждовни дни средногодишно. Феновете на „Игра на тронове“ могат да си представят Зимен хребет!

Именно затова хюга е усъвършенствана до такава висота и се възприема като част от националната идентичност и култура на Дания. Хюга е противоотрова срещу студената зима, дъждовните дни и падналия мрак. Затова, въпреки че можеш да практикуваш хюга през цялата година, именно през зимата тя се превръща не само в необходимост, но и в стратегия за оцеляване. Тъкмо това е причината датчаните да се считат за хюга фундаменталисти и говорят за това… доста.

Любимото ми кътче в апартамента ми в Копенхаген е первазът на прозореца в помещението, което служи за кухня и трапезария. Достатъчно е широк, за да може да се сяда удобно на него, а аз съм добавил и възглавници и одеяло, за да си направя истински хюгакроу (вж. речника на хюга на стр. 42). Радиаторът под прозореца го превръща в идеалното място, където да се насладиш на чаша чай в студената зимна нощ. Това, което харесвам най-много обаче, са топлите кехлибареножълти светлинки от прозорците на апартаментите на отсрещната сграда. Те оформят непрекъснато променяща се мозайка от светлини, когато хората се прибират или излизат от домовете си. Дължа тази гледка отчасти на Пол Хенингсен. Неизбежно доброто осветление на една датска стая е много вероятно да се дължи на лампа, проектирана от архитекта дизайнер, познат на всички датчани просто като PH (ПХ – инициалите на Пол Хенингсен).

За изкуството на осветлението той е това, което е Едисън за електротехниката. Подобно на повечето съвременни датчани, PH също бил обсебен от светлината. Някои го наричат „първия в света архитект по осветлението“, тъй като се отдал изцяло на проучването за важната роля на светлината за подобряване качеството на живот и на стремежа да създаде лампа, която може да разпръсква светлина, без да излага хората на директен блясък.

Пол Хенингсен е роден през 1894 г. и не е израснал под светлините на електрически крушки, а на фона на меките отблясъци на газени лампи. Именно те се превръщат в негов източник на вдъхновение. Проектираните от него осветителни тела използват и доусъвършенстват силата на електричеството, като излъчват меката светлина на газените лампи.

Правилното осветление на една стая не струва много пари, но изисква култура. От осемнайсетгодишна възраст, когато започнах да експериментирам със светлината, непрекъснато търся хармонията в осветлението. Възрастните хора са като децата – щом получат нови играчки, бързат да отхвърлят културата си и стават необуздани. Електрическото осветление ни даде възможност да се къпем в светлина.

Понякога вечер, когато пътувам с трамвая и гледам жилищата на първите етажи, потръпвам при мрачния им вид. Мебелите, стилът, килимите – всичко останало в дома е маловажно в сравнение с позиционирането на осветлението.

Пол Хенингсен (1894–1967), „За светлината“

ТРИ ДАТСКИ ЛАМПИ ИКОНИ

1. ЛАМПИТЕ РН

След години експерименти с лампите и осветлението в мансардата си, през 1925 г. Хенингсен представя на света първата лампа модел РН. Тя излъчва по-мека и разсеяна светлина благодарение на поставени един над друг засенчващи сегменти, които пропускат светлината, но крият електрическата крушка. Освен това, в стремежа си да доближи ярката бяла светлина към червения край на спектъра, дизайнерът добавя и червен филтър към един от вътрешните елементи на лампата. Най-големият му успех е моделът РН5, който е конструиран с метални сенници и е пуснат на пазара за пръв път през 1958 г. Сега лампите РН се произвеждат в над сто различни дизайна. Много от старите модели вече не се произвеждат, а най-рядко срещаните сред тях могат да достигнат цени над 20 000 британски паунда на аукциони.

2. ЛАМПИТЕ LE KLINT

През 1943 г. семейство Клинт започва да произвежда лампи със сгъване през плисетата, чийто дизайн всъщност е измислен четиридесет години по-рано от датския архитект Петер Вилхелм Йенсен-Клинт за лична употреба. Той се нуждаел от сенник на създадената от него газена лампа. Това се превръща в семеен бизнес, ръководен от синовете и дъщерите на Клинт, които притежавали дизайнерски умения, новаторски подход и бизнес нюх.

3. ЛАМПИТЕ PANTON VP GLOBE

Panton VP Globe е висяща таванна лампа, чийто център излъчва успокояваща разсеяна светлина. Дизайнът й е създаден през 1969 г. от Вернер Пантон – ужасното дете на датския дизайн. Той обичал да работи със съвременни материали като пластмаса и стомана. Пантон завършва водещата архитектурна школа на Датската кралска академия по изобразително изкуство със специалност „Архитектура, дизайн и консервация“. Институтът днес разполага със собствена „светлинна лаборатория“, в която се изследват дневната светлина и изкуственото осветление.

ПО-ДОБРО ОТ ФОТОШОП

Представителите на една професия са също толкова обсебени от светлината, колкото и повечето датчани: фотографите. Думата „фотография“ означава „рисуване със светлина“, а практикуването й променя отношението към светлината и начина, по който я възприемаме и ценим.

Може би това е причината, поради която обичам фотографията и през последните десет години съм направил хиляди снимки, а любимата ми светлина е тази от „златния час“. Това е приблизително времето на първия час след изгрева и часа преди залеза. Когато слънцето е ниско на небосклона, светлината трябва да измине повече път през атмосферата и като резултат е топла, мека и разсеяна. Често наричат този отрязък от деня „вълшебния час“ и мисля, че съм се влюбвал във всяка жена, чийто образ съм заснемал през това време на деня със скорост 1/250-та от секундата. Към тази светлина се стреми човек, ако иска да постигне хюга осветление в закрито пространство. Тази галеща светлина прави така, че вие и приятелите ви да изглеждате великолепно – и ефектът е по-добър от който и да е филтър в Инстаграм.

ХЮГА СЪВЕТ: СЪЗДАЙТЕ ХЮГА ОСВЕТЛЕНИЕ

Познахте. Запалете свещите. Не забравяйте обаче, че трябва да проветрите стаята. Може да преосмислите разбиранията си за осветителните тела. Обикновено няколко по-малки лампи из стаята.

Ето и част от основните елементи за постигане и изживяване на хюга: 

  • Атмосфера. Приглушете осветлението.
  • Присъствие. Бъдете тук и сега. Изключете телефоните.
  • Удоволствие. Кафе, шоколад, сладки, торти, бонбони. Дайте ги насам!
  • Равенство. „Ние“ е повече от „аз“. Поделете си задачите.
  • Благодарност. Изразявайте благодарност. Няма нищо по-хубаво от това.
  • Хармония. Това не е състезание. Вече те харесваме. Няма нужда да се изтъкваш с постиженията си.
  • Комфорт. Създайте си уют. Дайте си почивка. Всичко е въпрос на това да се отпуснете.

* * *

„Малък наръчник по _хюга_”
Автор: Майк Викинг
288 страници
Цена: 19,95лв/ 15,96лв онлайн
hermesbooks.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
„Малък наръчник по _хюга_" от Майк Викинг, 10.0 out of 10 based on 1 rating

1 коментар

  1. Pingback: „Малък наръчник по люка“: в търсене на щастието – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>