„Кради като артист”: 10 неща, които никой не ти е казвал за креативността

От  |  0 коментара

Към всеки артист се отправя въпросът: Откъде черпите идеите си?“. Честният артист отговаря: Крада ги“. Всеки човек носи в себе си креативност, с която може да направи живота си необикновен, но не всеки се осмелява да я отключи. „Кради като артист“ представя десет принципа за трансформация, които ще ви помогнат да откриете артистичната си страна и да започнете да водите по-творчески начин на живот. Според автора Остин Клиън нищо не е оригинално, затова той призовава да бъдете смели, да се учите от работата на другите, да смесвате и измисляте наново, за да откриете себе си. Тази книга е вашият водач по пътя към креативността – вдъхновяваща и позитивна, със забавни илюстрации, примери от света на изкуството, полезни съвети от личния опит на автора и цитати от големи имена като Гьоте, Марк Твен, Гюстав Флобер, Дейвид Бауи и много други.

ОТКЪС

”Изкуството е кражба.“
- Пабло Пикасо

*

”Незрелите поети имитират;
зрелите крадат; лошите осакатяват
откраднатото, а добрите го превръщат
в нещо по-добро или поне в нещо
различно. Добрият поет споява
кражбата в неповторима цялост от
емоция, напълно различна от онова,
от което е била откъсната.“
T. С. Елиът

*

Как да гледам на света (като артист)

Към всеки артист се отправя въпросът: „Откъде черпите идеите си?“

Честният артист отговаря: „Крада ги.“

Как гледа творецът на света?

Първо трябва да решиш какво си струва да бъде откраднато, след това премини нататък. Това е, което имам да кажа.

Когато погледнеш на света по този начин, спираш да се тревожиш кое е „добро“ и кое е „лошо“. Съществуват неща, които си струва да откраднеш и такива, които не си струва. Можеш да грабнеш всичко. Ако не откриеш нещо ценно за присвояване днес, ще го намериш утре, след месец или след година.

„Единственото изкуство, което ще изуча, е онова, от което мога да открадна.“

Дейвид Бауи

Не съществува нищо оригинално

Писателят Джонатан Летем казва, че когато хората наричат нещо „оригинално“, девет от десет пъти не знаят кои са препратките или първоизточникът му.

Добрият артист разбира, че нищо не се появява ей така. Всяка творческа работа е надграждане на вече съществуващото. Нищо не е напълно оригинално.

Истината е в Библията:

„И няма нищо ново под слънцето.“

Еклесиаст – 1:9

Някои хора намират тази идея за депресираща, но мен ме изпълва с надежда. Както казва френският писател Андре Жид:

„Всичко, което трябва да бъде казано, вече е казано. Но тъй като никой не слуша, трябва да бъде повторено.“

Ако не сме обременени в опита си на всяка цена да сме напълно оригинални, сме способни да се откажем от стремежа да правим от нищо нещо и можем да се възползваме от влиянието, вместо да бягаме от него.

„Какво е оригиналността? Неразпознато плагиатство.“

Уилям Ралф Уинч

Генеалогия на идеите

Всяка нова идея е смесица или версия на една или повече стари идеи. Това е един трик, на който ви учат в училищата по изкуствата. Нарисувай две успоредни линии на лист хартия.


 


Колко линии има сега?

Една линия, две линии и една линия в негатив, която минава между първите две?

Виждаш ли? 1 + 1 = 3

Генетиката е много добър пример. Ти имаш майка и баща. Притежаваш чертите и от двамата, но сборът им в твое лице е по-голям от отделните части. Ти си версия на майка си и баща си и на всичките си предшественици.

Както имаш генеалогия на семейството, така имаш и генеалогия и на идеите. Не можеш да избереш родителите си, но можеш да избереш учителите си, приятелите си, музиката, която слушаш, книгите, които четеш и филмите, които гледаш.

„Ние бяхме деца без бащи, затова ги открихме в музиката, на улицата и в историята. Трябваше да намерим и изберем предците си, които щяха да вдъхновят този свят, който ние щяхме да създадем.“

Джей Зи

Всъщност си смесица от онова, което си избрал да допуснеш в живота си. Ти си сбор от влиянията върху теб. Немският поет Гьоте е казал: „Ние сме оформени и моделирани от онова, което обичаме.“

Боклук отвътре, боклук отвън

Артистът е колекционер. Внимавайте.Не е вехтошар. Има разлика. Вехтошарите събират безразборно, колекционерите – избирателно. Те събират само неща, които наистина обичат.

Съществува икономическа теория, че ако вземеш приходите на петимата си най-близки приятели, средното аритметично число от тях ще бъде доста по-близко до твоя приход.

Смятам, че същото важи и за идейните приходи. Ти си толкова добър, колкото добри са нещата, с които се заобикаляш. Мама обичаше да ми казва: „боклук отвътре, боклук отвън.“ Това ме побъркваше, но вече знам какво имаше предвид.
Работата ти е да колекционираш добри идеи. Колкото по-добри идеи събереш, толкова по-голям избор имаш от какво да се влияеш.

„Кради от всеки, който е в тон с вдъхновението ти. Поглъщай жадно стари филми, нови филми, музика, книги, картини, фотографии, стихотворения, сънища, случайни разговори, архитектура, мостове, улични знаци, дървета, облаци, водни басейни, светлини и сенки. Избирай да крадеш само онова, което говори директно на душата ти. Ако го правиш работата ти (а и кражбата ти) ще бъде автентична.“

Джими Джормуш

Изкачи собственото си родословно дърво

Марсел Дюшан е казал: „Не вярвам в изкуството. Вярвам в артистите.“ Всъщност това е доста добър метод на учене – ако се опиташ наведнъж да погълнеш цялата история на твоята дисциплина, ще повърнеш.

Вместо това „предъвквай“ един човек – писател, активист, артист, модел за подражание, когото обичаш истински. След това намери трима души, които този човек е обичал и научи всичко за тях. Направи това упражнение колкото се може повече пъти. Качи се на дървото възможно най-високо. Създадеш ли веднъж свое дърво, е време да изградиш и собствен клон.

Да видиш себе си като част от творческа династия, ще ти помогне много да не се чувстваш толкова самотен в началото на своята кариера. В студиото ми са окачени картини на любимите ми художници. Те са като приятелски настроени духове. Почти ги усещам да ме побутват, когато се надвеся над бюрото си.

Хубавото на мъртвите или далечни наставници е, че могат да ти откажат да им бъдеш чирак. Можеш да научиш каквото си поискаш от тях. Те са оставили конспектите на уроците си в своите произведения.

* * *

„Кради като артист”

Автор: Остин Клиън
160 страници
Цена: 11,95 лв
amgbooks.bg
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>