Уикенд четиво: “Езикът на тялото в любовта” от Алън и Барбара Пийз

От  |  1 коментар

Уикенд четивото тази седмица идва от поредицатаНовата ера в общуването” на издателство „Сиела”. „Езикът на тялото в любовта” е поредният бестселър на авторите Алън и Барбара Пийз, който разглежда основните въпроси, възникващи в най-бурната форма на взаимоотношенията. На 5-ти декември Алън Пийз посети България като един от специалните гости на Софийския международен панаир на книгата, а ние отдаваме внимание на успешните му в цял свят послания с първата глава на „Езикът на тялото в любовта.

За авторите

Алън и Барбара Пийз са автори на най-успешните книги за взаимоотношенията между хората. Досега са написали 16 бестселъра, от които девет са достигнали номер едно в класациите, и всяка година организират семинари в близо трийсет държави. Книгите им могат да се намерят в повече от сто страни, преведени са на 52 езика и са продадени в 25 милионен тираж. Компанията им Пийз Интернешънъл създава и разпространява видеоматериали и организира курсове и семинари за фирми и държавни институции в цял свят. Месечната им колонка, посветена на личностните отношения, се чете от над 20 милиона души в 25 държави. Сред бестселърите им, издадени на български език от „Сиела”, са „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния”, „Най-новата книга за езика на тялото”, „Изкуството на разговора”, „Въпроси и отговори, „Подходящи ли сте един за друг?”

Въведение

Всеки от нас познава човек, който само няколко минути след като влезе в пълно с хора помещение, е вече наясно кой е свободен и успява да завърже разговор. На такива като него противоположният пол рядко отказва, те никога не поставят себе си (или другите) в неудобно положение с нахални подмятания, нямат проблем да си намерят гадже и никога не трябва да чакат телефонът да звънне. Тези хора просто сякаш имат дарбата да разбират другия пол и, което е най-важно, знаят как да създават трайни връзки. И така, каква е тайната им?
Казано просто, те разбират езика на тялото и неговото значение в любовния живот. Искате ли да сте от тях? С наша помощ ще станете.
На единайсетгодишна възраст започнах кариерата си в областта на продажбите – след училище ходех от врата на врата да продавам домакински гъбички за миене, за да си изкарвам джобни пари. Бързо се научих да разчитам езика на тялото и да го използвам, за да преценя дали някой ще купи от мен или не. Станах успешен бизнесмен, но уменията, които придобих, се оказаха страхотно полезни при запознанствата с момичета по дискотеките. Почти винаги можех да преценя коя ще се съгласи да танцува с мен и коя – не. Разбирането на езика на тялото се оказа през годините безценно умение в любовния ми живот и ми помогна да създам стабилно, изпълнено с любов семейство. Би могло да помогне и на вас. Има много неща, които няма да забележите, ако не притежавате вродено умение да разчитате езика на тялото или не сте се научили на това. Уменията, които ще научите в тази книга, могат да се приложат във всички аспекти на любовния ви живот – да се представите като по-привлекателни за противоположния пол, да прецените кой ви харесва, кой ще излезе с вас или с кого можете да установите дълготрайна връзка.

Алън Пийз

Езикът на тялото е основен елемент в ухажването, защото показва дали сме свободни и привлекателни, доколко сме благоразположени, ентусиазирани, секси или отчаяни. Докато едни сигнали за ухажване са обмислени и се научават, други са напълно несъзнателни. Все още не е изяснено как точно ги научаваме, но изследвания по въпроса показват, че много от тях са може би вродени. Те играят съществена роля в изграждането и запазването на една връзка, защото ни позволяват да създадем хармония и развием чувствителност, които са ни нужни, за да се направим взаимно щастливи. Всеки може да се научи да разчита сигналите. Точно за това ще ви помогне “Езикът на тялото в любовта“. Повечето животински видове почти нямат проблеми в избирането на партньори и създаването на двойки. При много от животните женската се разгонва, мъжкият се съвокуплява с нея и това е. Когато обаче ние, хората, трябва да избираме партньор или партньорка за себе си, малцина могат да се похвалят с голям успех, да не говорим с някакво истинско разбиране на процеса, чрез който това става.

Хората са единственият вид, който изпитва
смущение в брачната игра.

Днес сме изправени пред такива обстоятелства в любовта, с каквито нашите предци въобще не са се сблъсквали. Можем да срещнем нови партньори чрез агенциите за запознанства в интернет и на специално организирани партита за намиране на партньори „спийд дейтинг“, можем да подобрим външността си с козметика и пластична хирургия, можем да се женим многократно. Въпреки всичките възможности, които имаме днес пред себе си, и всичките места, на които можем да намерим любов, броят на самотно живеещите хора в света придобива епидемични размери. Изчислено е, че към 2020 година 25 процента от всички жени в западния свят ще бъдат постоянно без партньор. Днес около 50 процента от семейните двойки се развеждат. Ясно е, че ухажването и любовта остават най-малко разбраните сфери на човешкото поведение, а в сърцевината на проблема е неумението ни да разбираме и разчитаме езика на тялото си. “Езикът на тялото в любовта” ще ви даде отговори на някои от най-озадачаващите въпроси, които някога сте си задавали за другия пол, и завинаги ще промени собственото ви поведение. Сякаш винаги сте били в тъмна стая, в която сте опипвали мебелите, онова, което е закачено на стените, и вратата, но никога не сте ги виждали как точно изглеждат. Тази книга ще е за вас нещо като светване на лампата, за да видите нещата, които винаги са били там. Сега обаче ще знаете какви точно са те, къде са и какво можете да правите с тях. Вие и вашият любовен живот ще сте благодарни за това.

Барбара Пийз

Вашето тяло вече изпълнява брачната игра

Когато срещнем хора за първи път, много бързо ги преценяваме дали са дружелюбни, имат ли склонност да доминират, какъв потенциал имат като сексуални партньори. Всъщност за по-малко от четири минути си изграждаме 90 процента от мнението дали са свободни и подходящи. При това, съвсем не ги гледаме първо в очите. Д-р Албърт Шефлън, специалист по езика на тялото, е установил, че когато един човек влезе в компанията на хора от другия пол, у него настъпват някои несъзнателни физиологични промени. Веднага се забелязва висок мускулен тонус, тъй като тялото му се подготвя за евентуална сексуална среща. Коремът се прибира навътре, стойката на тялото се изправя и то придобива по-младежки вид. Мъжът издава напред долната си челюст и надува гръдния си кош, за да си придаде доминиращ вид. Жената, която проявява интерес към мъжа, изпъчва гърди, леко накланя глава, докосва си косата, показва си китките и по този начин се стреми да създаде впечатление, че се покорява.

Вашето тяло подсъзнателно
отговаря на другия пол,
за да ви направи
по-привлекателни.

Идеалното място да наблюдавате това е плажът, когато мъж и жена се приближават един към друг от разстояние. Промените настъпват, когато те са достатъчно близо, за да могат да осъществят зрителен контакт, и се запазват известно време след като се разминат. Вашето тяло подсъзнателно казва, че сте подходящ за сексуален партньор, независимо от това дали вие го осъзнавате или не. То много добре знае как да изпълнява брачната игра. Затова, ако искате да се харесате на другия пол, трябва да оставите тялото си да говори.

Птиците го правят, пчелите го правят…
дори вие го правите

Мъжките и женските животни използват серия от сложни жестове за ухажване и повечето от тези жестове се правят несъзнателно. Например при няколко вида птици мъжкият гордо пристъпва около женската, като издава силни звуци, наежва перушина и извършва различни движения с тялото, за да є привлече вниманието. В същото време тя се прави, че не проявява особен интерес или направо никакъв. На нас, хората, може би ни се иска да вярваме, че сме най-висшият вид, но нашият ритуал за ухажване е в действителност много подобен на този, който се изпълнява в цялата природа. Всъщност флиртът при хората включва поредици от жестове и изражения на лицето, не много по-различни от танците за ухажване при животните, които гледаме във филмите за дивата природа. Най-важното, което трябва да се знае, е, че когато човек иска да привлече противоположния пол, той се стреми да подчертае половите разлики. Когато искаме да разколебаем противоположния пол, омаловажаваме или крием тези разлики. Човек изглежда „секси“, като подчертава пола си.

Гледайте как го прави майсторът

Греъм се бе научил на нещо, за което повечето мъже биха дали всичко, за да го научат и те. Когато ходеше на парти или на друго светско събитие, той веднага успяваше да прецени кои жени са свободни, да направи своя избор и за рекордно кратко време да се отправи с дамата към изхода и да я поведе към колата си, за да я откара в апартамента си. Този човек сякаш имаше вграден радар, с който откриваше свободните жени и ги караше да тръгнат с него. Никой не можеше да си обясни как го прави… с изключение на нас…
Техниката на Греъм се състоеше в това първо да открие жените, чиито език на тялото показва, че са свободни, след което да отговори със своите собствени мъжки жестове за ухажване. Онези, които проявят интерес, отговарят със съответните женски сигнали, като по този начин му дават безсловесна зелена светлина да премине на следващия етап. Жените биха казали за него, че е „секси“, „забавен“ и „мъж, който те кара да се чувстваш жена“. Това е тяхната реакция на голямото внимание, което им е обърнал, и на сигналите за ухажване, които е използвал. Мъжете обаче го намират за „нахалник“ и „натрапник“, който пробутва „евтини номера“. Те не го одобряват, защото им е конкуренция.

За да имате успех в брачната
игра, трябва да станете познавач
на сигналите, давани с езика
на тялото.

Защо жените командват…
и държат книгата с правилата

Попитайте първия срещнат мъж кой обикновено прави първата стъпка в ухажването, и той непременно ще ви каже, че това са мъжете. Всички досегашни проучвания на флирта показват обаче, че в 90 процента от случаите инициатори са жените. Жената започва, като изпраща към набелязания мъж поредица от завоалирани сигнали с очи, тяло и лице. Ако той е достатъчно възприемчив, успява да ги улови и да им отговаря. Има и мъже, които започват флирт с жена в клуб или бар, без да са получили преди това от нея зелена светлина, но статистически успехът им е малък, защото, не са били поканени, те просто играят на лотария – ако спечелят, спечелят. За да успее един мъж в ухажването, играейки на лотария, трябва да опита късмета си при много жени, освен разбира се, ако не изглежда като Брад Пит.

В ухажването жените поръчват музиката
в повечето случаи,
а мъжете – в повечето случаи – танцуват.

Езикът на тялото в любовта Правило №1
Мъжът, който прекосява помещението, за да заговори жена, обикновено го прави по нейна молба, след като е уловил сигналите в езика на тялото й. Просто отстрани изглежда, че той е направил първата крачка само заради това, че е извървял разстоянието до нея.

Нейният език на тялото в любовта
Успехът на жените в интимните срещи е пряко свързан със способността им да изпращат на мъжете сигнали за ухажване и да разшифроват сигналите, които мъжете им връщат в отговор. Трудността на жените да си намерят партньори не е свързана с разчитане на сигналите; причината по-скоро е в намирането на мъж, който да отговаря на критериите им.

Неговият език на тялото в любовта
При мъжа успехът в брачната игра зависи главно от неговата способност да разчита сигналите, които му се изпращат, и няма нищо общо с това дали той е инициатор на първата стъпка. Повечето жени улавят сигналите за ухажване, но мъжете са далеч по-малко възприемчиви към тях, а често пъти са направо слепи, поради което на толкова много от тях им е трудно да си намерят потенциални партньорки.

Защо мъжете се провалят с гръм и трясък,
когато се опитват да спечелят вниманието на жени…

За повечето мъже е трудно да разчетат най-завоалираните знаци в езика на тялото на жените. Изследванията показват, че мъжете са склонни да бъркат приятелството и усмивката със сексуален интерес. Причината е, че те възприемат света в по-сексуален контекст, отколкото жените. Мъжете имат между десет и двайсет пъти повече тестостерон от жените, поради което виждат всичко около себе си през призмата на секса. Те могат да разчетат погрешно първите сигнали на жената за проява на интерес и да направят неуместни сексуални намеци в бар или нощен клуб, които разбира се биват отблъснати, и тогава той, унизен, поема обратния път през дансинга при приятелите си.

Някои мъже смятат, че когато една дама каже „не“,
тя има предвид „може би“, когато каже „може би“,
има предвид „да“, но ако каже „да“,
тя не е никаква дама.

…и защо някои жени никога не успяват да
привлекат вниманието

Когато жените срещнат евентуален партньор, започват да му изпращат завоалирани, но често пъти измамни сигнали за ухажване, за да видят първо дали си струва той да бъде преследван. Обикновено още в първите минути, когато срещнат мъж, те го бомбардират с ритуали за ухажване. Изпращайки непостоянни и двусмислени сигнали в още ранния етап, жените манипулират мъжете, за да ги накарат да си разкрият картите. Това е една от причините, поради които на много жени им е трудно да привличат мъжете – мъжете се объркват и се въздържат да ухажват такава жена, дори да проявяват интерес към нея, от страх да не бъдат отхвърлени.

Мъжът ще се насочи към жена, само ако тя му даде ясни и последователни
сигнали и той се убеди, че ухажването му няма да бъде отхвърлено.
Това обяснява защо немалко красиви и самотни
жени се
оплакват, че мъжете изобщо не флиртуват с тях.

Езикът на тялото в любовта
Автори: Алън и Барбара Пийз

Превод: Лиляна Лакова-Панова
160 страници
ciela.net

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Уикенд четиво: "Езикът на тялото в любовта" от Алън и Барбара Пийз, 10.0 out of 10 based on 9 ratings

1 коментар

  1. millena.dimitrova

    10.12.2012 at 18:15

    Забележително четиво! ^:)^

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>