„Дюи, котето от малката провинциална библиотека”

От  |  0 коментара

Колко силно би могло да бъде влиянието на едно животно? Колко живота е в състояние да докосне една котка? Как е възможно изоставено котенце да съживи западаща провинциална библиотека, да спаси едно обикновено малко американско градче и в крайна сметка да се прочуе по света? Дори не можете да започнете да си отговаряте на тези въпроси, преди да прочетете очарователната история на Дюи, любимецът на град Спенсър в Айова, заживял в местната библиотека. В една мразовита зимна утрин библиотеката на градчето Спенсър в Айова получава неочакван подарък. В кутията за връщане на книги някой е подхвърлил полуживо, премръзнало котенце. Новата директорка на малката провинциална библиотека прибира котето и то заживява сред книгите за радост на персонала и посетителите.

Тази книга е спомен за очарователния Дюи, живял осемнайсет години в библиотеката и топлил сърцата на деца и възрастни. В своя трогателен и сърдечен разказ Вики Майрън си спомня времето, когато е изправена пред предизвикателството на управлява градската библиотека и да отглежда сама детето си. През болести, грижи и несгоди безмълвното, успокояващо присъствие на Дюи понякога е единствената й опора. Забавен, кротък и любвеобилен, насочващ се неотклонно към онези, които имат нужда от него, Дюи обединява около себе си хората, прекрачващи прага на библиотеката. Дюи успява да докосне всяко сърце и да вдъхва надежда с откритата, безусловна, непресторена вярност и любов, с която ни даряват животните.

ОТКЪС

Режимът на Дюи

Усвоен от Дюи Рийдмор Букс след неговата злополучна лудория извън обществената библиотека на Спенсър и следван стриктно до края на живота му.

7:30 часаМама пристига. Поискай храна, но недей да бъдеш прекалено припрян. Наблюдавай всичко, което тя прави, следвай я по петите и я накарай да се почувства специална.

8:30 часа – Персоналът пристига. Прекарай един час, проверявайки как се чувства всеки един от тях. Разбери кой има трудна сутрин и му окажи честта да те гали колкото дълго време пожелае или докато…

8:58 часа – Време за подготовка. Заеми позиция до входната врата, в готовност за посрещане на първия посетител за деня. Така освен това се напомня на персонала за точния час от деня. Мразя, когато отварят късно.

9:00-10:30 часа – Вратите се отварят. Поздрави посетителите, следвай симпатичните, не обръщай внимание на злобарите, но дай шанс на всеки да разведри деня си, като ти обръща внимание. Да ме погалиш е наградата, задето си посетил библиотеката.

10:30 часа – Намери си скут за дрямка. Скутовете са за дрямка, не за игра. Играта в скут е за малки котенца.

11:30-11:45 часа – Излежаване. В средата на секцията за нехудожествена литература за възрастни, главата изправена, лапите кръстосани отпред. Хората наричат това „позата на Буда”. Аз й казвам „Лъвът”. Хакунаматата*. Не, не знам какво означава това, но децата го повтарят непрекъснато.

11:45-12:15 часа – Изтягане. Когато да си държиш главата изправена стане прекалено уморително, значи е настъпило време за изтягане – по гръб, с лапи, щръкнали в четирите различни посоки. Галенето е гарантирано, но не заспивай. Ако заспиш, ще започнат да те гъделичкат по коремчето. Мразя това.

12:15-12:30 часа – Обяд в стаята на персонала. Някой да има кисело мляко? Не? Добре, няма проблем.

12:30-13:00 часа – Возене на количката! Когато следобедната смяна започне да подрежда книгите по рафтовете, скочи върху количката и се повози из библиотеката. Леле, колко е приятно да се отпуснеш изцяло и да оставиш лапите си да висят между пръчките на металната решетка!

13:00-15:55 часа – Свободно следобедно време. Виж как тече денят. Съчетай едно отскачане до светлините горе с още дрямка в скут. Поздрави следобедните посетители. Отдели десет минути за мама. Облизването на козината е препоръчително, но не и задължително. И не забравяй да намериш хубава кутия за дрямка. Сякаш е възможно подобно нещо да бъде забравено!

15:55 часа – Вечеря. Продължават да си мислят, че времето за вечеря е в 16.00 часа. Ако стоя тук достатъчно дълго, може и да проумеят грешката си.

16:55 часа – Мама си тръгва. Подскачай наоколо, за да види, че искаш да си играете. Скок със засилка от рафта, допълнен със салто, върши работа всеки път.

17:30 часа – Време за игра. Мама нарича това „Слалом между рафтовете“. Аз му викам Кръглото нещо, защото няма нищо по-готино от търкалянето на топката по този маршрут. С изключение на кълбото ми от червената прежда. Обожавам го. Някой иска ли да си поиграем с него?

20:55 часа – Последната смяна си тръгва. Повтори действията от 16:55 часа, но не очаквай същите резултати, освен ако Джой не е на смяна. Тя винаги намира време да смачка малко хартия на топка и да я хвърля из библиотеката. Тичай след хартията колкото е възможно по-бързо, но когато я стигнеш, винаги я игнорирай.

21:00-07:30 часа – Моето време! Не си пъхай носа навсякъде, любопитко.

***

„Дюи, котето от малката провинциална библиотека”
Вики Майрън
288 страници
Цена: 14,90лв./13,41лв онлайн
ednorog.com
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
„Дюи, котето от малката провинциална библиотека", 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>