LVMH и Hermès: хронология на скандала

От  |  0 коментара


Най-коментираният скандал във Франция вече не са междуфамилните съдебни дела в L`Oreal, а междузвездните войни на две много луксозни и скъпи имена. Най-големият световен концерн за луксозни стоки Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), принадлежащ на най-богатия човек във Франция Бернар Арно, се опитва по тъмни начини да се докопа до големи дялове от Hermès – производителите на най-скъпите чанти в света Birkin. Изобщо, на лице са най-многото „най” от доста време насам.

*Бернар Арно

Сагата започна през октомври, когато наследниците на Hermès научиха с изненада от медиите, че LVMH е изкупил 17,1% от компанията. Според политиката на Hermès пък всеки, закупил над 15% дял би следвало да ги уведоми за чистите си или недотам помисли към тях, с декларация за намерения. LVMH пусна декларацията си с почти едноседмично закъснение. В нея гарантира, че не смята да придобива контрол над Hermès или да предлага оферта за цялостно изкупуване „поне в следващите шест месеца”. Въпреки това луксозната марка пожела от концерна да се оттегли в замяна на изплащане на вложения капитал като цитира изненадващия и необявен официално ход, както и опасенията, че подобно влияние ще накърни интересите на Hermès. Бертран Пюеш, пето поколение наследник на създателя на марката Тиери Ермес дори бе цитиран с първото остро изказване в конфликта: „Ако желаете да ви считаме за добронамерени, господин Арно, вие трябва да се оттеглите. Освен, че Hermès ще остане във фамилията, културата ни е на силни традиции и майсторство в изработката. Това е култура, трудно съвместима с тази на голяма компания. Това не е финансова битка, това е сблъсък на култури”.

Веднага след това изказване майсторите зад всички твърде скъпи Birkin-и сезираха регулатора на френската стокова борса AMF, откъдето моментално започнаха да разследват начините, по които LVMH е закупила големия дял от компанията, въпреки многото ограничения по закон. Тогава се оказа, че гигантът на Арно е намерил вратичка във френския закон, чрез която е избегнал и уведомлението, и петпроцентовите стъпки от общия дял, които са допустимо откупваеми наведнъж. В резултат цялото френско правителство начело с финансовия министър започна дебати за промени в закона, които най-вероятно ще станат факт в началото на 2011-та, но така или иначе няма да могат да помогнат на вече превърналата се в закуска Hermès. Затова пък цялата аристократична фамилия зад луксозната марка поде небивала кампания срещу LVMH по всички възможни начини: от поезия до очевидни провокации. Непосредствено след като стана ясно, че Бернар Арно съвсем умишлено е избрал да навлезе в пространството им неканен, членовете на семейството, което все още държи 70% от дяловете, публикува във всички френски ежедневници огромни статии за традициите и фамилните ценности на Hermès, търсейки подкрепата на обществеността. Бертран Пюеш се изказа отново, този път истински цветущо за опитите на LVMH да завземе компанията: „Това е като комар, жужащ наоколо и е много досадно. Но е и изключително трудно да се отървеш от един комар”.

Изпълнителният директор на марката Патрик Томас пък се отнесе в извънземни размишления пред WWD: „Не мисля, че къща като Hermès може да оцелее във вселена, контролирана от пари. Тази къща показва отново и отново, че поезията е несъвместима с бизнеса. Искрено се надявам, че властта зад парите няма да убие красивото цвете”.

След извънредна среща на всички съвременни наследници на Тиери Ермес, остатъкът от дяловете на фамилията бе пренасочен към неназована холдингова компания, до която, предполагаемо, но кой знае, няма екстеншъни на пипалата на Бернар Арно. И за да завършат с изключително френски маниер, Hermès направиха нечувано луксозно събитие, на което демонстративно поканиха актрисата Салма Хайек, но в качеството й на съпруга на вечния враг и конкурент на Бернар Арно – Франсоа-Анри Пино.

Пино пък е собственик на втория най-голям луксозен концерн в света PPR и е единственият човек, успял да измъкне компания от лапите на Арно с епичната битка за Gucci през 1997-ма. Пресата естествено полудя от щастие, виждайки именно Салма на партито, и още по-естествено я попита дали е там като защитник на Hermès срещу LVMH. На което тя пък отговори дълбокомислено, че не разбира от бизнес, а от шопинг.
Поредната завръзка се случи точно днес, когато LVMH гордо публикува на корпоративния си сайт информацията, че е придобила още близо 3% от Hermès, с което от една страна се изсмя на всичките гимнастики на фамилията, а от друга показа, че за три месеца вече държи точно една пета от нея.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
LVMH и Hermès: хронология на скандала, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>