Wardruna: Викинги в НДК

От  |  0 коментара

Мистичната норвежка формация Wardruna пристига у нас за съвместен концерт с българската алтернативна група Smallman, известна от години на независимата музикална сцена у нас със своята специфична интерпретация на нашия фолклор. След незабравимото културно преживяване Transfiguration Festival в китното родопско село Долен миналото лято, организаторите на събитието заедно с НДК успяват да доведат в България духа на викингите. Концертът ще се проведе днес, 25 февруари от 20.00 ч. в специално преобразената за събитието Зала 3 на НДК. Wardruna са музикално явление, чието звучене е познато на българската публика от саундтрака на нашумялата телевизионна поредица “Викинги” по History Channel. Това е първият концерт на групата в България и като цяло рядко събитие за Източна и Южна Европа.

Концепцията на Wardruna е сформирана около личните интереси и търсения на вокала Айнар Селвик в областта на скандинавсния фолклор, митология, история и северните разбирания на връзката на човека с природата и божественото. Източник на непрестанно вдъхновение за него е старонордическата руническа система, която се оказва че е много повече от писменост.  В руните е кодирана информация не само на звуци но и песни, легенди, магии.

Много от записите на групата са правени на открито, сред природата, на места или при обстоятелства, които са от значение за отделните руни. Wardruna използват предимно стари автентични инструменти, изработени ръчно, а някои дори и от самия Айнар. Използват се и нетрадиционни инструменти и като цяло всичко, което може да произведе звук. Към тези елементи в богат музикален пейзаж са вплетени шепот и мелодично песнопеене. Макар и да споделя характеристиките на музика, често класифицирана като фолклорна, амбиент или етно, трудно е да се посочи точен жанр, който да опише стила на Wardruna. Това е събитие, което трябва да се изживее!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Wardruna: Викинги в НДК, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

изкуствовед, университетски преподавател и блогър

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>