Циркът и градът: експозиция през очите на Ню Йорк

От  |  1 коментар

Галерията към института „Бард” в Ню Йорк показва една от най-пълните експозиции на цирковото изкуство досега. „Circus and the City: New York” разглежда цирка през „очите” на Ню Йорк в последните над 200 години. Проследява се историята на американския цирк от първата арена на Джон Бил Рикетс през 1793-та година, в която се правят предимно шоу-програми с коне. Разрастването на популярността на изкуството и появата на първите пътуващи с влак циркове заема значителна част в изложбата, тъй като се счита за световен принос към развитието на цирка като цяло. Повече от двеста експоната: снимки, постери, предмети, играчки и книги илюстрират това развитие, като се фокусират върху знакови фигури.

Почетното място естествено е за Финиъс Барнъм (1810–1891) – който освен идеолог на цирковия влак е и човекът, смятан за основоположник на днешния шоубизнес. За добро или за лошо, именно Барнъм пръв поставя началото на страстта към мистичното и различни куриози. Въпреки че голяма част от „митовете” му, като русалката от Фиджи, са разбулени още докато е жив, периодът на неговия пътуващ музей се счита за най-успешния за цирка и го превръща в първия шоубизнес-милионер в съвременната история.

*Клетка за птици-шапка, носена от Феликс Адлер, 1940-1950г. Circus World Museum 

*Циркът на Финиъс Барнъм “Ringling Bros” съществува под това име и до днес. Постерът е от 1909г. ,
John and Mable Ringling Museum

Слонът Джъмбо и „Джъмбоманията” от 1882-ра година също са разгледани детайлно, заедно с бума на постерите, който започват. Най-прочутите акробати и артисти имат отредена собствена секция с автографи, снимки, дрехи и предмети. Тук са историите на легендарни артисти като клоуна Феликс Адлер, балансьора и акробат Карл Валенда и звероукротителя Клайд Бийти.

Circus and the City: New York
21 септември 2012г. – 3 февруари 2013г.
Галерия към института „Бард”, Ню Йорк
http://www.bgc.bard.edu/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Циркът и градът: експозиция през очите на Ню Йорк, 10.0 out of 10 based on 6 ratings

1 коментар

  1. Beti

    31.10.2012 at 20:37

    Интересна информация .

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>