От архивите: Hubert de Givenchy от Живанши

От  |  1 коментар

След оттеглянето си от модния свят през 1996-та, маестро Юбер дьо Живанши се завръща за пръв път в светлините на прожекторите, за да разкаже своята собствена история. Това истинско събитие се дължи на новата експозиция на музея Тисен-Борнемиса в Мадрид. Наречена просто Hubert de Givenchy, тя е първата модна изложба за музея, като неин куратор ще бъде именно легендарният дизайнер. Едва ли можем да се надяваме на по-добър подбор на изключителните творения от модна къща Givenchy от тези, които ще подбере самият моделиер. Над 90 негови рокли ще бъдат изложени в залите на музея, разглеждащи дрехите от създаването на марката през 1952-ра до пенсионирането на Живанши в средата на 90-те години на миналия век. Сред тях ще видим както добре познатите модели, изработвани за вечната муза на дизайнера Одри Хепбърн, Джаки Кенеди и Каролина Монакска, така и специално отдадени за изложбата експонати от частни колекции, непоказвани досега.

Рокля от черен сатен, създадена за Одри Хепбърн, 1961г.
Фотография: Luc Castel и Philippe Caron

Детайл на рокля с инкрустирано болеро, колекция есен-зима 1991.
Фотография: Luc Castel и Philippe Caron

Вечерен ансамбъл от рокля и палто с бродирани цветя.
Създаден за Джаки Кенеди, 1961г. Фотография: Luc Castel и Philippe Caron

Детайл от коктейлна рокля с пера, колекция есен-зима 1968.
Фотография: Luc Castel и Philippe Caron

Скица на рокля, колекция есен-зима 1992г. Hubert de Givenchy

“Дрехите на Живанши са единствените, в които се чувствам себе си. Той е повече от дизайнер, той е създател на индивидуалност”, казва за своя приятел кинозвездата Одри Хепбърн. И без съмнение, характерният стил на Givenchy е сред най-запомнящите се примери за разцвета на висшата мода, дължащ се на богато артистичната натура на дизайнера. Като пламенен колекционер на картини, Юбер дьо Живанши винаги намира начин да преплете повече от едно изкуство в работата си, въпреки че никога не го прави явно. Такъв паралел обаче ще видим в изложбата Hubert de Givenchy, където модните творения на дизайнера ще бъдат представени редом с художествени произведения от колекцията на музея Тисен-Борнемиса. Givenchy през погледа на Юбер дьо Живанши ще се разкрие за публиката от 22 октомври до 18 януари 2015г.

www.museothyssen.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
От архивите: Hubert de Givenchy от Живанши, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

1 коментар

  1. Pingback: Вечна любов във Вечния град: Bvlgari и Рим – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>