Отвъд пуританизма: непоказваната еротика от Стоян Венев

От  |  0 коментара

Непоказвани акварели от тайните папки на големия художник Стоян Венев можем да разгледаме от 12 април до 26 април 2018 г в столичната галерия „Васка Емануилова” в изложбата “Отвъд пуританизма: Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов”. Творбите са от няколко частни сбирки и за първи път се показват пред публика. За еротичните изображения на един от най-големите български рисувачи отдавна се носят легенди, но сега всички ще могат да надникнат в тайните папки на художника, които той е криел в сандък под леглото в годините на социализма. Тогава идеологическите цензори не гледат с добро око на творческия интерес към интимния свят на мъжа и жената, който пък винаги е вълнувал художника. Той показвал „секретните” акварели само на най-близките си приятели, сред които известният писател и критик Богомил Райнов. Затова заедно с изложбата излиза и каталог, в който са публикувани неизвестни текстове на големия естет и познавача на изкуството, посветени на творбите на Венев.

“Един ден през 1962 или 1963г, във всеки случай след като отдавна вече се бях върнал от Париж, седяхме двамата със Стоян Венев в кафене “България”. Не помня за какво точно говорехме. Помня само, че Стоян доста често, макар и с привидно безразличие, поглеждаше към една млада жена, седнала с кавалера си до витрината.

- Не е ли малко едричка за модел – подхвърлих, колкото да се намирам на приказка.

- Море, добра си е тя и за модел, и за друго… – възрази художникът.

- У нас май вече никой не рисува голи тела – рекох след някое време.

- Зависи. Някои рисуват, други не рисуват. Разни мераци, разни табиети.

- А ти?

Така стигнахме до темата. Оказа се, че Венев от години наред прави голи тела. И не само голи тела, но и по-срамотни изображения. Това признание ме изненада. Не заради срамотността на изображенията, а защото не бях допускал, че такъв практичен човек като Стоян ще седне да прави неща, които нито могат да се показват по изложби, нито да се продават.

- И какво ги правиш тия рисунки на голотии и срамотии? – запитах.

- К’во мога да ги правя… Трупам ги, трупам ги, па после ги горя.

- Как може да ги гориш, бе! Такова нещо гори ли се!

- Ами ако ги намерят, я щерките, я жената? Жив резил.

- И сега какво: нищо ли не си запазил?

- А, имам някои неща в сандъка.

- Ако смяташ да ги гориш, по-добре ги дай на мене.

- Бива, съгласи се Стоян. – Само да не тръгнеш да ги разнасяш из София, че ще ме направиш за смях.”

Така, по думите на самия Богомил Райнов, започва историята на тази симбиоза между художник и колекционер-ценител, позволяваща ни десетилетия по-късно да видим еротиката през погледа на един от най-големите ни художници. А София със сигурност ще й се наслади!

ГАЛЕРИЯ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Отвъд пуританизма: непоказваната еротика от Стоян Венев, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>