Магическите рокли на Charles James: Beyond Fashion

От  |  1 коментар

Тазгодишната голяма модна експозиция в музея „Метрополитън” е посветена на Charles James и разкрива неговата неповторима мода от 8 май 2014г. Пищните силуети на дизайнера бяха темата на традиционната Met Gala 2014, но най-голямата новина безспорно е завръщането на марката в нашето съвремие, потвърдено вчера. Докато го очакваме, разглеждаме майсторството на висшата мода на Чарлз Джеймс детайлно с любезното съдействие на Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк.

*Бални рокли Charles James, 1948г. Фотография: Cecil Beaton, Beaton
/ Vogue / Condé Nast Archive. Copyright © Condé Nast

*Чарлз Джеймс с модел, 1948г. Фотография Cecil Beaton, Beaton
/ Vogue / Condé Nast Archive. Copyright © Condé Nast

Чарлз Джеймс не е изучавал тънкостите в изработката на дамски дрехи, и това се превръща в може би главното преимущество на неговата мода. Вместо това, англо-американският дизайнер използва познанията си за различни науки, скулптурата и математиката, като им намира приложение спрямо извивките на женското тяло. Така той изгражда едновременно както неповторимия си стил, така и култ към своя откривателски подход към конструкцията на дрехите. Експозицията „Charles James: Beyond Fashion” представя 75 от неговите най-известни модели в периода от 1920 до 1957г.

*Рокля „Taxi” на Charles James, около 1932г. Създадена за пръв път през 30-те години на миналия век, тя се увива около тялото като спирала.
Получава името си, тъй като дизайнерът иска да създаде модел, удобен за обличане дори в такситата на забързания Ню Йорк.
Фотография: © The Metropolitan Museum of Art, Karin Willis

*Нанси Джеймс във вечерна рокля “Лебед” на Charles James, 1955г.
Фотография: Cecil Beaton, The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s


*Вечерна рокля „Clover Leaf”, 1953г.
Фотография: © The Metropolitan Museum of Art, Karin Willis

Съвременник на Кристиан Диор и Кристобал Баленсиага, дизайнерът създава едни от най-красивите експонати от тази ера наравно с тях. Самият Диор отдава част от приноса за създаването на революционния Dior New Look именно на Чарлз Джеймс и неговото въображение, отворено към плавните и драматични линии. „Пеперудата”, „Лебедът” „Детелина” и „Диамант” са само част от емблематичните рокли Charles James, останали в модната история с изкусната си конструкция. Всички те са представени в изложбата заедно с цитати на дизайнера, разкриващи колоритната му личност. Определено преминаващ извън конвенционалните рамки на модата, приживе Чарлз Джеймс избира „Beyond Fashion” за заглавие на своята автобиография, която не завършва.

„Charles James: Beyond Fashion” е в Metropoitan Museum of Art, Ню Йорк
8 май 2014г – 10 август 2014г.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Магическите рокли на Charles James: Beyond Fashion, 10.0 out of 10 based on 6 ratings

1 коментар

  1. Pingback: Сватбените рокли: модна история от 1775 до 2014 – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>