Изкуството на Cartier в Мадрид

От  |  4 Коментара

Още една изключителна изложба попада в полезрението ни през месеца. Музеят Тисен Борнемиса в Мадрид приема в залите си The Art of Cartier, или „Изкуството на Cartier”. Експозицията представя 420 ювелирни произведения от собствената колекция на Cartier от създаването им през 1847г. до днес. Цялата колекция се състои от над 1600 бижута, които Cartier събират от лични колекции, аукциони и бижутери, съставяйки най-пълната картина на еволюцията на марката в майсторството и дизайна през годините. От тази богата колекция кураторите на музея Тисен Борнемиса селектират около 400 експоната и добавят специално отдадени за изложбата бижута като огърлица, подарена на Елизабет Тейлър от третия й съпруг и изящните бижута на Грейс Кели, носени на сватбата й за монакския принц Рение III. Всички тези красиви откъси от историята на Cartier са подредени в няколко основни теми, като към всяко изложено бижу гостите могат да видят прожектирана информация за други бижута от подобна серия, скици и снимки.

*Тиара, платина и диаманти, 1910г.

Първата тема „От ученик на бижутера до Rue de la Paix” разказва за най-отдалечения от нашето време период за Cartier – oт създаването на ювелирната къща като малко студио от Луи Франсоа Картие до развитието от наследниците му – тримата му сина, настаняването на улица ”Rue de la Paix” в Париж и утвърждаването на марката като любима в кралските дворове в Европа.

*Брошка за корсаж в стил “Гарланд”, правена по поръчка, 1907г.

Тук се обръща внимание на редица техники и иновации, въведени от Cartier, включително стила “Гарланд”, арт деко елементите от 30-те години на миналия век и използването на платината за пръв път в бижутерията. В първата част на изложбата е и специалното място на колекцията от тиари.

*Несесер “Пантера” – сред първите опити на Cartier с емайла. 1928г.

Във втората част, „Модернизъм и арт деко”, се разглеждат първите опити на Cartier извън чистия класически стил, в които се появяват смели цветови комбинации от скъпоценни камъни, както и нови шлифования на камъните.

*Колие “Тути Фрути, 1936г.

„Ориенталски вдъхновения” е обемна и красива тема, разкриваща възхищението на братята Картие от пътуванията им на изток. В началото на 20-ти век те пътуват до Персийския залив за най-чистите перли, до Русия, където се научават на техниките за емайлиране от Фаберже, до Индия, откъдето взимат традиционните методи за закрепяне на камъните и използване на естествените им форми и големина… Така се раждат уникални произведения като серията „Тути Фрути”, брошката-скарабей, вдъхновена от Египет, и цветни китайски десени.

*Официалният портрет на Грейс Кели като принцеса на Монако в сватбената й рокля и бижута от Cartier

Четвъртата част на Art of Cartier е запазена за известните клиенти на френската ювелирна къща. Тук са експонатите, носени от европейската аристокрация и филмови звезди като Елизабет Тейлър, Грейс Кели и Мария Феликс.

*Часовник с египетски мотиви, 1927г

В „Скъпоценно време, скъпоценни часовници” откриваме джобните часовници на Cartier и някои от първите модели на ръчен часовник. В архивите на марката се пази модел от 1888 година, въпреки че тази новост се разпространява едва в началото на 20 век.

*Колие с два крокодила, по поръчка на Мария Феликс, 1975г.

Може би една от най-характерните за Cartier теми заслужено завършва разходката из забележителната им история. „Флора и фауна” събира стотиците представители на растителния и животинския свят, които са увековечени от френските майстори на бижутата. Работата на Жана Тусен поставя началото на тази категория, в която цъфтят екзотични цветя и пристъпва емблематичната за Cartier пантера.

 

Art of Cartier
24 октомври 2012г. – 17 февруари 2013г.
Музей „Тисен Борнемиса”, Мадрид
http://www.museothyssen.org/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Изкуството на Cartier в Мадрид, 10.0 out of 10 based on 9 ratings

4 Comments

 1. hris.hristeva

  19.01.2013 at 09:02

  великолепни ^:)^

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. nina_ricci_

  07.12.2012 at 19:49

  Какво да кажа… HIGH CLASS! 8->

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 3. pantera666

  16.11.2012 at 18:27

  Невероятни =D>

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 4. milena_cherneva

  15.11.2012 at 21:24

  Приказни бижута, достойни за кралици 8->

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>