Окончателно – Галиано е аут от Dior

От  |  1 коментар

Дизайнерът Джон Галиано бе окончателно уволнен от модна къща Christian Dior заради расистки и антисемитски нападки. „Аз недвусмислено осъждам думите на Джон Галиано, които са в тотално противоречие с основните ценности, защитавани от Christian Dior”, каза президентът на модната къща Сидни Толедано (вляво на снимката) в официално изявление вчера. Уволнението на дизайнера идва след като той бе временно отстранен докато тече разследването, но френската модна къща твърдо заяви, че ако обвиненията се докажат решението им ще бъде окончателно. Толедано потвърди пред медиите, че скандалното видео, изтекло преди два дни с атаките на Галиано, е било последната капка преди края и нарече поведението на дизайнера в кадрите „отвратително”. Междувременно версиите за цялата истерия продължават да се множат и да стават все по-зловещи. И двете основни твърдят, че от Dior отдавна са искали да премахнат Галиано. В първата теория те са знаели за проблемите му с алкохола и последният инцидент е бил използван за капак на всичко. Другата е направо стресираща. Според нея Dior са знаели и за зависимостите на дизайнера, и за расовата му нетърпимост, но не са искали да плащат неустойките по договора си с него ако го уволнят. Затова конспираторите вярват, че и появата на клипа, и лавинообразното развитие на обвинението срещу британеца са се случили благодарение на дългите пипала на милиардера Бернар Арно, който притежава Dior чрез LVMH. Spooky.
Вече се говори и кой ще замести Галиано, който е несменяема част от Dior от 1996-та година насам. Теориите минават от подопечните на LVMH Марк Джейкъбс,  Рикардо Тиши и Фиби Файло, през Оливие Тейскен и Хеди Слиман до почти невъзможния Албер Елбаз. Докато погледите са фокусирани върху вакантния му стол, Галиано пък се е заел да се бори за него с помощта на адвоката, който помогна на Кейт Мос да си върне ангажиментите след онази снимка с кокаина в носа. Приближени на дизайнера са го посъветвали и да постъпи в клиника, за да се бори със зависимостта си към алкохола, което той най-вероятно ще направи.
С цялата тази неочаквана драма в една от най-престижните модни къщи в историята и същевременно расистките коментари, реакциите по темата не спират. Джорджо Армани каза, че „съжалява, че Галиано е бил заснет без неговото знание”, както и че очевидно „той минава през тежък период”. Подобно мнение изказа и Сузи Менкес, която пък обвинява светлинната скорост на модната индустрия за нервния срив на големите й имена и дава за пример Марк Джейкъбс, Келвин Клайн и смъртта на Алекзандър Макуин. Най-често обаче остава обсъждан проблемът с расизма, който, дори и да се правим на блажено разсеяни, е особено наболял в модната индустрия. Налага се и мнението, че колкото и безобразни да са думите на Галиано във видеото, пресилените реакции на Dior са смешни на фона на суровите факти. А те гласят, че над 90% от дефилиращите манекенки на ревютата са бели и почти няма цветнокожа знаменитост, която не е с избелена кожа на корица на списание.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

1 коментар

  1. Pingback: Честит рожден ден, Джон Галиано! : Pinks.bg

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>