Магическата мода на Azzedine Alaia в Париж

От  |  2 Коментара

Парижкият музей на модата Le Palais Galliera отваря врати след четиригодишно реновиране със специална изложба, почитаща творчеството на моделиера Азедин Алая. Ретроспективната експозиция представя 70 иконични модела, лично подбрани от дизайнера, проследяващи неговия творчески и креативен път в модата. Архивите представят модели от едни от най-известните му колекции, описвайки характерното майсторство при работа с материи като кожа и иконичното скулптуриране на драперии. „Когато работя по дрехата, тя трябва да обвива тялото, профила и гърба”, поетично казва самият Алая.

Експозицията представя 70 рокли от колекциите прет-а-порте и висша мода на Azzedine Alaia © Marc Verhille

 

Изложбата проследява и утвърждаването на Азедин Алая като един от малкото моделиери, които усъвършенстват всички етапи от създаването до реализирането на една дреха. Уникалната селекция модели от архивите на дизайнера маркира неговото влияние върху цялостния характер на модата. Следвайки своя път, Азедин Алая формулира основната си цел : „Дрехите, които остават и устояват”, за сметка на тези, които отминават през сезоните.

Рокля от колекция пролет-лято 1994. Личен архив на Азедин Алая. © Illustration Aurore de la Morinerie – 2013

Рокля от колекция есен-зима 2007. Личен архив на Азедин Алая. © Illustration Aurore de la Morinerie – 2013

Рокля от колекция есен-зима 2010. Личен архив на Азедин Алая. © Illustration Aurore de la Morinerie – 2013

Рокля от колекция пролет-лято 1990. Личен архив на Азедин Алая. © Illustration Aurore de la Morinerie – 2013

Жената е като актриса – винаги на сцена. Тя трябва да е красива и да се чувства добре… Нейните дрехи трябва да са част от нея, тя трябва да се усеща в своето тяло… Предпочитам хората да забелязват жената, а не нейните дрехи

 Отказвайки да следва наложения от модата календар, дизайнерът не участва в седмиците на модата, приемайки това като начин да запази своята креативност. „Мисля, че мога да кажа, че моите дрехи нямат дата. Те са направени да устоят.” Определен като „пластичния хирург” на модата, Азедин Алая утвърждава своя талант като скулптурира със своите модели „ново тяло”. И въпреки многобройните признания от своите известни клиентки, дизайнерът обича да повтаря, че най-важното си остават самите те: „Аз правя дрехите, те правят модата.”  А красотата на жената остава вечното му вдъхновение. „Жената е като актриса – винаги на сцена. Тя трябва да е красива и да се чувства добре… Нейните дрехи трябва да са част от нея, тя трябва да се усеща в своето тяло… Предпочитам хората да забелязват жената, а не нейните дрехи. Нейното лице, нейното тяло, нейните ръце – дрехите, които тя носи, трябва да подчертават тези нейни качества и да я правят красива”.

Изложбата “Alaia”, посветена на Азедин Алая, e в Le Palais Galliera от  28 септември 2013 година до 26 януари 2014 година.

http://palaisgalliera.paris.fr/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Магическата мода на Azzedine Alaia в Париж, 10.0 out of 10 based on 9 ratings

2 Comments

  1. Pingback: Аромат на месеца: Alaïa, парфюмът на жената – Pinks.bg - е-списанието

  2. Pingback: От архивите: 50-те години във френската мода – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>