Безсмъртни фотографии – в памет на Лилиян Басман

От  |  0 коментара

Вчера загубихме поредният артист, който промени света на модата и света на фотографията едновременно.
Лилиян Басман почина на 94 годишна възраст в дома си в Ню Йорк, но остава завинаги в историята с изключително характерните и женствени фотографии, които прави за модните издания.
Арт директор в Harper`s Bazaar и изтъкнат майстор на обектива, Лилиян постига световна слава през 40-те и 50-те чрез своите снимки – портрети с ярък контраст между черно и бяло, на нежни и красиви модели, вдъхновяващи и изразяващи света на модата.
Започнала своето самостоятелно обучение в обедните почивки по време на работата си в Harper`s Bazaar, Лилиян Басман успява да се усъвършенства до такава степен, че става нарицателно за модна фотография.
Невъзможността да приеме стилистичните промени през 60-те години прекъсват временно кариерата й. Подтикната от своето неприемане на различното, тя изхвърля над 100 свои негатива, направили я известна.

*Снимка за New York Times Fashion, рокля на Джон Галиано за Givenchy

През 70-те години Лилиян е напълно отдалечена от света на модата и модната фотография и се съсредоточава единствено над своята работа по заснемането на цветя, плодове и сгради. Завръщането към модата и утвърждаването й като име в историята се случва в средата на 90-те, когато Мартин Харисън открива захвърлените и забравени негативи на Лилиян и я убеждава да ги възстанови. Вдъхновена от забравените фотоси, Басман вижда негативите в друга светлина и започва да прилага нови техники при проявяването им – игра на сенки и ефекти. Създаването на тези абстрактни творби води до все по-голям кръг от почитатели на нейните реинтерпретации.

*Реинтерпретация на известна реклама на Басман за Chanel от 1958 г.

Кариерата й отново е във възход – международни изложби, ретроспектива в музей Deichtorhallen, Хамбург със своя съпруг, самостоятелна изложба в галерия Hamiltons в Лондон, организирана от Мартин Харисън през 1993. Следват изложби в Carrousel du Louvre в Париж и предложение от The New York Times Magazine да се заеме със заснемането на колекциите couture в Париж. Последният моден ангажимент Лилиян Басман завършва през 2004 с фотосесия за немския Vogue.
Работата й е издадена в книгите „Lillian Bassman” (1997) и “Lillian Bassman: Women” (2009), а на 1 април предстои премиерата на “Lillian Bassman: Lingerie” от издателство Abrams. В памет на Лилиян селектирахме някой от любимите ни нейни фотографии. Поклон!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Безсмъртни фотографии - в памет на Лилиян Басман, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>