От архивите: 50-те години във френската мода

От  |  7 Коментара

В едно от вълнуващите събития на лятото се превърна откриването на най-новата експозиция в Музея на модата в Париж. Изложбата, озаглавена „50-те години във френската мода“ представя произведения на едни от най-големите майстори на висшата мода – Кристиан Диор, Пиер Балмен, Жана Ланвен и Кристобал Баленсиага. Експозицията обхваща периода 1947-1957, в най-силните години на изкуството висша мода и неговият разцвет след края на опустошителната война. Диор въвежда своя “New look”, Баленсиага приковава вниманието с архитектоничните си форми, а Шанел напълно революционизира дамската мода със своя изчистен силует.

*Pierre Balmain коктейлнa рокля в черно Solveig есен-зима 1957г.;
коктейлна рокля в бяло Clorinde есен-зима 1954г.

*Cristobal Balenciaga, “Baby Doll” вечерна рокля от копринена тафта в розова фуксия, есен-зима 1958г.

*Christian Dior от Ив Сен Лоран, копринена вечерна рокля “Aurore”, есен-зима 1958г.

В изложбата могат да се видят още и произведения на Пиер Балмен, Юбер дъо Живанши, Жана Ланвен и легендарната Мадам Гре. „50-те години във френската  мода“ има за цел не само да покаже част от най-значимите произведения на големите майстори, но и да ни запознае или припомни за съществуването на една дузина не толкова известни имена. Жан Десе, Мадлен Врамон и Лола Прусàк също творят в ренесансовата за висшата мода декада и оставят своя отпечатък с истински модни шедьоври.

*Скица на плисирана вечерна рокля от Madame Gres, пролет-лято 1950г.

*Lanvin от Antonio Castillo, рокля с бюстие, около 1955г.

50-те години във френската мода“ е третата поред изложба, чиито домакин е Palais Galliera. Сред изключително успешните проекти, които музеят успява да постави наскоро, са монографичната и първа по рода си изложба, посветена на един от колосите в модната митология – Азедин Алая и експозицията “Парижки шик – от времето на Бел Епок до 30-те години на XX век“.

*Оливие Саяр

Автор на инициативата да събере под един покрив работата на най-изявените модни корифеи на миналия век и куратор на самата експозиция е Оливие Саяр. 47-годишният французин има богата биография в сферата на музейното дело. Бивш уредник и главен консерватор в Музея на модата в Марсилия, Саяр лесно става убедителна кандидатура за шеф на реновирания през 2010 г. Музей на модата във френската столица. Годините му, прекарани като завеждащ модните експозиции в Музея на декоративните изкуства, само допринасят към окончателното решение да бъде назначен на отговорната позиция в Palais Galliera. Междувременно Саяр прави заявка за блестящото бъдеще и развитие на институцията, която ръководи, издавайки един от предстоящите проекти. А именно – ретроспективната изложба, посветена на първата дама на френската висша мода Жана Ланвен, която ще бъде открита в началото на 2015г.

Изложбата 50s Fashion In France (1947-1957) е в Palais Galliera, Париж
12 юли – 02 ноември 2014г.
www.palaisgalliera.paris.fr

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
От архивите: 50-те години във френската мода, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

7 Comments

 1. Pingback: 70 години Dior: енциклопедия на модата – Pinks.bg - е-списанието

 2. Pingback: Висша мода есен 2016: Stephane Rolland – Pinks.bg - е-списанието

 3. Pingback: Отсъстващият артист: Martin Margiela – Pinks.bg - е-списанието

 4. Pingback: Скандалната колекция: Yves Saint Laurent 1971 – Pinks.bg - е-списанието

 5. Pingback: „Диор и Аз”: между Раф Симънс и Кристиан Диор – Pinks.bg - е-списанието

 6. Pingback: Предизвикателството Balenciaga пролет 2015 – Pinks.bg - е-списанието

 7. Franzela

  28.07.2014 at 18:30

  Разкошни са!!! :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>