Фриволният парижки шик на Proenza Schouler

От  |  0 коментара

От доста време насам не спираме да си задаваме въпроса защо именно Proenza Schouler не хванаха кормилото на креативния департамент в Balenciaga, след като Никола Гескиер спря да се титулова артсистичен директор на марката. Нима за някой остана тайна колко добри последователи са Джак и Лазаро на стила, който Никола направи емблематичен за френската модна къща? Сезон след сезон, с голямо старание, Proenza Schouler бяха брилянтни най-вече в изкусното преписване от вечния отличник на модата Гескиер. Разбира се, добавяйки винаги нещо от себе си, прилагайки метода на деконструкцията, или просто ползвайки Balenciaga за вдъхновение и настроение. Само преди дни Proenza Schouler едновременно взеха наградата на съвета на американските дизайнери за 2013-та и представиха своята капсулна колекция за следващата пролет. Дизайнерите се опитват да обяснят с няколко думи резкия завой, който правят по отношение на някои елементи от стиловата характеристика на своите произведения. Признават, че прекалено много от техните колеги са се съсредоточили върху това да правят тежки, сложно конструирани дрехи, с подчертана масивност и обем. Посоката, в която виждаме да се движи Proenza Schouler обаче не е ли същата, която два сезона по-рано именно Никола Гескиер зададе с последната си и финална лебедова песен за Balenciaga. Изключително изчистен силует, дизайн лишен от прекомерна футуристична драматичност, изцяло в духа на фриволния парижки шик.

Колекцията на Джак и Лазаро за следващата пролет идва да ни подскаже настроенията на дизайнерите и новата посока, в която те са поели. Силно се открояват изчистения силует и сложната геометрична система на отделните елементи. Богатата декоративност и майсторство при изработката на всеки един детайл от дрехите се превръща в основен код в работата на момчетата. Костюмът в две части – пола и сако е изваден напълно от класическия си контекст и преобразуван в духа на новото време. Геометричните разработки при принтовете в пролетната колекция на дизайнерите са допълнително усложнени от ефекта, който е постигнат при работата със самите материи. Изяществото и красотата на фината изработка граничат с тези на висшата мода. Категорична заявка от страна на Proenza Schouler, че не напразно можем да ги натоварим със все по-големите си очаквания към тяхната работа.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Фриволният парижки шик на Proenza Schouler, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>