Красив ум: Prada Menswear пролет-лято 2014

От  |  0 коментара

Не мога да не започна с потните лица и деколтета на моделите, показали мъжката колекция на Prada за пролет-лято 2014. Опитите за тълкуване на работата на Миуча Прада в повечето случаи си остават неуспешни, защото почти винаги това, което виждаме, се оказва не точно това, което си мислим, че е. Звучи объркващо? Може би точно това е и една от целите на дизайнерката, а именно първоначалната дезориентация на наблюдаващия с цел по-лесното му насочване в една или друга посока след това. Глобалното затопляне, горещите хавайски нощи или парещото райско слънце? Не знам коя би била най-точната алегория на „стичащите” се по красивите дрехи лица на моделите, но едно е сигурно – това е поредната вълнуваща и силно въздействаща работа на артиста Миуча Прада. Не случайно наричаме Прада артист. И то такъв, който притежава изключително интелектуално ниво и който непрестанно колаборира с други артисти от различни сфери с цел постигането на краен продукт от най-висок клас, често граничещ с конвенционалните творби на изкуството. От няколко сезона насам дефилетата на Prada не са просто модни ревюта, а по-скоро кратки театрални пиеси със собствен дух, сценография и драматургия. За всичко това спомагат разбира се и музиката и декора, които са поверени в ръцете на различни артисти, близки до езика и изразните средства на Прада. Колекцията, от която част бе посветена и на нежния пол, изобилства от цветове и екзотични пъстри мотиви. Самата Миуча Прада споделя, че е работила върху две теми – клишета: какво представлява екзотиката и представата ни за перфектното лято на невъзможно щастие. Дрехите и аксесоарите, веднъж минали по подиума, се превръщат мигновено в желани модни обекти.

Върху чантите изобилстват множество флорални мотиви. Мъжките ризи с дълъг ръкав възпяват хавайското лято. От Prada правят официално завръщане на двуредното мъжко сако, което се предлага в няколко цвята, върху които лежи дискретно райе. Копринени якета, богата и силно изразена бродерия с декоративни камъни и орнаменти при роклите изобилстват в частта, отредена на дамите. Прада често пъти е споделяла, че се вдъхновява от неща, които на пръв поглед са определяни като грозни и въобще от изначалната представа за това какво е грозно. Несъмнено завръщането на боксьорските високи кецове и спортни шорти са идеи, разработени именно на този принцип. И разбира се – тотално променени, както от функционална, така и от естетическа гледна точка. Италианската модна къща предлага да разгледаме лятната ваканция като възможност да изживеем цветни и силно емоционални мигове на щастие. В подкрепа на това идват всички малко или много сюрреалистични принтове, които живеят сякаш собствен живот и които се поддават изпод късите или навити ръкави на пуловерите и копринените якета. Веднага след дефилето се чуха и различни мнения подкрепящи тезата, че компанията Prada започва да се профилира строго към азиатския пазар, в което ние не виждаме нищо лошо. В крайна сметка комерсиалната страна на модата дава възможност марки като тази да се движат напред със завидни темпове. А Миуча Прада дълги години беше и продължава да е истински иноватор и революционер в модата. И това не звучи, като поредното клише може би единствено и само в контекста на нейната работа.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Красив ум: Prada Menswear пролет-лято 2014, 10.0 out of 10 based on 10 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>