Завръщането на Галиано: Maison Martin Margiela Artisanal

От  |  0 коментара

Висшата мода за пролет-лято 2015 стартира обещаващо, след като вчера в късния следобед британският дизайнер Джон Галиано показа дългоочакваната си дебютна колекция за белгийската икона на съвременния дизайн – Maison Martin Margiela. Дори преди да се състои, ревюто обещаваше да бъде едно от най-коментираните събития в световния моден календар за 2015-та година. Изненадите започнаха още с предварителната информация, с която централата на марката оповести, че противно на установените традиции дефилето няма да се проведе в Париж по време на седмицата на висшата мода. Вместо това, лабораторните престилки на Margiela отпътуваха за Лондон.


На стилно камерно представяне пред едва 150 журналисти и близки приятели на дизайнера, и един цял свят притихнал в очакване на голямото му завръщане, Джон Галиано показа творенията си за сезон пролет-лято 2015 в модерна сграда с минималистичен дизайн близо до Бъкингамския дворец, в сърцето на английската столица. На пръв поглед невъзможния брак между изчистения концептуален дизайн на белгийската модна централа и драматичния и театрален почерк на британеца се оказа комбинация, толкова успешна, че остави без думи и скептиците, които шумно коментираха стиловата несъвместимост между едни от най-изявените и емблематични имена в историята на модата от последните 20 години. Джон Галиано с лекота съчетава изискания и елегантен силует, познат от работата му по колекциите висша мода в Dior с пищната орнаментика и декорация, с която ателиетата на Маржиела станаха пословични в последните години. Разбира се, при Галиано реалността се слива напълно с илюзията и не случайно в колекцията му за Maison Margiela откриваме реминисценции от произведенията на едни от най-провокативните имена в световната история на изкуството – Салвадор Дали, Йеронимус Бош и Джузепе Арчимболдо. Последният откриваме в скулптурните лица по роклите, изработени от различни предмети от бита – техника, патентована в ателиетата на Мартин Маржиела и по-известна като “Couture-trouve”.


Типичното в презентациите на колекциите Artisanal на Maison Margielanon finitо” в някои от моделите и тази така характерна „разголеност“ на самите ателиета, представена от оживелите кройки по телата на моделите, присъстваха и сега. Но в контекста на една вече нова и различна цялостна визия на марката. Основните цветове, които ярко подчертават драматичния момент в колекцията на британеца са червеното, черното и бялото; минималистична палета за сметка на пищната декорация и театралния макиаж. Деконструктивизмът, образната символика и богатството на персонажи в тази първа серия облекла на Галиано за белгийската централа събудиха един отдавна позаспал ентусиазъм и очакване за това какво следва да видим в бъдеще. И ако модата в този си вид е изкуство, каквото ние вярваме, че тя е, то със сигурност можем да кажем следното: Изкуството няма нужда да бъде харесвано. То има нужда да бъде осмислено. И да бъде обичано.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Завръщането на Галиано: Maison Martin Margiela Artisanal, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>