Десислава Иванова от di+: Моето щастие е в свободата

От  |  0 коментара

Няма да крием, че един определен детайл в моделите от последната ти колекция ни направи изключително впечатление. Разкажи ни как ти дойде идеята да включиш като акцент декоративните елементи, плетени на една кука?

- Отново идваме на темата за японската култура! Елементите, изплетени на една кука лично от мен, са всъщност цветя, събрани в окръжност – вдъхновение от близоста на японската култура до природата, която ни заобикаля, слънцето, което ни огрява и всичко, свързано със заобикалящия ни свят. Въпреки че тези плетива са свързани и с нашата култура и си припомних плетенето като малка, когато моите майка и баба са ме учили на това.

Обикновено, колекциите на di+ са подчинени на монохромната визия, в която централно място заемат бялото, черното и сивото. В новата ти колекция забелязваме употребата на един от най-изразителните цветове – червеното. Тази цветна експлозия е своеобразен завой в нова посока за теб или моментно чувство, с което си искала да покажеш и друга част от себе си?

- Това всъщност не е изненада, защото бордото и червеният цвят винаги са били мои любими цветове, но до този момент съм ги използвала в скрит детайл – като например червен хастар в черна дреха. Сега обаче, благодарение на тази силна енергия, която ме обзе в процеса на създаване на тази колекция, се осмелих да изразя доста явно този цвят.

Знаем, че освен за дизайна на дрехите се грижиш също така и за стайлинга, концепциите, творческите решения за каталози, фотосесии и въобще за куп други неща. Как успяваш да се справиш с толкова много задачи наведнъж и това израз ли е на прословутата поговорка „Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.”?

- За съжаление или не, ще се наложи да ви цитирам. От друга страна, когато човек изразява себе си – трудно би се получило това, което аз предавам чрез обработката на снимките (направени от професионални фотографи) чрез намесата на друг postproduction. Защото хората са различни и всеки си има свой собствен подход, с който аз в много малки изключения бих се съгласила, що се отнася до този сегмент на работа.

Като български дизайнер, ти си неизменна част от българската модна сцена. Има ли колеги, на които симпатизираш и чиято работа харесваш и кои са те?

- За мен най-успелият български дизайнер на световно ниво е Петър Петров! И още повече, че като тип дизайнер винаги е залагал на минималистичната визия в колекциите си.

Знаем, че имаш почти приятелски отношения, с хората които купуват дрехите ти и говорите на един език – езикът на естетиката. Издай ни кои са клиентите на di+? Какви са техните професии, какви са изискванията им, предпочитанията им, за какво мечтаят?

- Така е наистина – имам в повечето случаи и приятелски отношения с клиентите си, и то най-вече защото оценяват работата ми и ми се доверяват напълно.Това са най-вече хора, свързани с изкуството – архитекти, артисти, писатели, спортисти, дерматолози. Най-вече, всички те са доста успели хора и в професиите си, и в живота.

В противоречивото време, в което имаме късмета да живеем, какво кара интересен, образован и талантлив човек като теб да има желание да остане да работи и да се развива в България?

- Оценката на моите клиенти и на хората извън България, известни с работата си в световен мащаб, които ме подкрепят. Смятам, че те са доста добър пример, по който човек като мен да има възможноста „да си свери часовника” по отношение на работата си.

Оттук накъде? За какво мечтае Деси? Може би за сутрини в София и вечери в Токио?

- Като един водолей мога да кажа, че мечтите ми са безбройни. Като зрял човек на 39 смятам, че нищо не бива да се постига на всяка цена и всичко в живота ни се дава, защото сме си го извоювали с борба и вяра в това, което правим. И съответно ни се отнема, защото сами сме си го заслужили. Моето щастие е в свободата – където и да съм.

www.diplus.eu

назад2 of 2напред
Използвайте стрелките за навигация
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Десислава Иванова от di+: Моето щастие е в свободата, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>