Десислава Иванова от di+: Моето щастие е в свободата

От  |  0 коментара

Срещаме се с българската дизайнерка Десислава Иванова, за да поговорим за новата есенно-зимна колекция към собствения й моден лейбъл – di+. Неизменно, разговорът с усмихнатата Деси се превръща и в разговор за японската естетика. А за нас – и в приятно преоткриване на възможността японската етика да бъде част от модата, създадена в България.

Здравей Деси, разкажи ни как мина събитието към представянето на новата ти колекция и какви са отзивите от него?

- Това всъщност беше един мулдимениен пърформанс, съчетан с настроението и DJ присъствието в Culture beаt по повод представянетo на новата ми колекция есен-зима 2013-14. Както добре знаете от минали мои презентации, аз не правя ревюта, по-скоро давам възможност на клиентите и почитателите си да се докоснат до това, което съм създала не само като дреха. В България липсват такива моменти, затова и отзивите са положителни.

В новата ти колекция отново е силно подчертано източното влияние и дух в дрехите. Кое в източната култура и мислене намираш за най-интригуващо и вдъхновяващо?

- Най-силно силно ме вдъхновява тяхната изключителна близост до природата и силният им дух – неслучайно предпочитам техните материи, защото те са 90% естествен материал.

Известна си с това, че изключително много държиш на качеството на изработката и на материалите, които използваш. Разкажи ни за платовете, с които работиш в момента и за тези от новата ти колекция?

- Както се подразбра, моите предпочитания са насочени главно към японски материали, които трудно бих могла да заменя с други, защото японците са богове на технологията и обработката на естествен материал. Аз работя главно с кожа, памук, лен, вълна, коприна и хартия(това може да ви прозвучи изненадващо,но те имат невероятна обработка на 100% paper, съчетана в някои артикули и с вълна).

Страната на изгряващото слънце е непресъхващ извор на вдъхновение и настроение за теб. Всичко това се проектира и върху дрехите, които правиш. Как българите усещат и разбират фините импулси на тази далекоизточна култура и посланията, които ти изпращаш чрез своите произведения?

- Мисля, че в последните няколко години хората успяха да разберат, че всъщност със създаването на тези колекции аз изразявам главно себе си чрез начина, по който ги представям. Макар и самоука, нося в себе си дарбата да работя като артист повече, отколкото като дизайнер; и по този начин им давам възможност да уловят енергийния импулс, довел до създаването на определена колекция – неслучайно използвам този мултимедиен акцент в презентациите си.

Съвсем наскоро се завърна от работно посещение в Токио. Успя ли да намериш нови приятели и съмишленици и как реагираха японците на твоята работа? Вниманието към детайла и чистотата на съзнанието са характерни черти в източната култура, които разпознаваме и у теб. На какво мислиш, че се дължи това съответствие? На нетрадиционния ти за тези географски ширини начин на мислене или пък го отдаваш на нещо съвсем различно?

- Винаги е било мечта за мен да се докосна реално до този свят, до който съм се докосвала интуитивно за толкова много години. В крайна сметка мечтите наистина се сбъдват! Поканиха ме в Токио хора от арт средите, които всъщност са наблюдавали работата ми година и половина преди това и ме подкрепиха. Това за мен е нещо невероятно и ми даде нови сили да продължа да се боря. Най-интересното е, че когато заминах и всичко беше реално, аз открих сродните си души – толкова много се слях с Япония и те вече са едни от най-добрите ми приятели. И досега не мога да си обясня защо точно Япония ме привлича толкова силно, но е факт, че минимализма, който предпочитам, говори че някъде дълбоко в душата ми още от дете се крие нещо, свързано с източната култура и мислене.

Знаем, че работиш в интимна обстановка и с малък, но доверен екип от хора, разкажи ни накратко как се случва работния процес при теб?

- Аз лично предпочитам да работя в много малки серии за по-тесен сегмент от хора, но да дам всичко от себе си за изработката на една дреха.Този мой избор включва сборът от качествен материал, безупречна конструкция и прецизна изработка, което предполага малък екип от хора равен на качествена дреха, която не просто ще захвърлиш след време(поне това е впечатлението на моите клиенти). В голяма част от сериите има ръчно изработени детайли, което дава по-голяма сигурност за качеството им. Разбира се, има и хора, които смятат дрехата за „парцал, който не си заслужава цената”. Аз не смятам, че това е така, защото все пак не живеем в първобитен свят и не сме голи, а облечени, и всъщност е въпрос на избор какъв поглед и мислене имаме върху това. 

назад1 of 2напред
Използвайте стрелките за навигация
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Десислава Иванова от di+: Моето щастие е в свободата, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>