В салона на Schiaparelli и бижутата на Голямата мечка

От  |  2 Коментара

Кралицата на авангардната мода Елза Скиапарели е прочута с ексцентричния си и жизнен стил. Нейният артистичен начин на живот, пренесен в модата й, вдъхновява безспирно наследниците на марката от днешната Schiaparelli. Начело с посланичката на модната къща Фарида Келфа, Schiaparelli отварят вратите на апартамента на дизайнерката на Place Vendome в Париж, където са се помещавали салонът и централата й. Експерименталният вкус на Елза прозира във всяко кътче: от шокиращо розовия диван, мебелите на Jean-Michel Frank и оригинални портрети на майстора на обектива Ман Рей. Тук марката повдига завесата над едно дългоочаквано събитие: първата си haute couture колекция костюмна бижутерия. Скиапарели се вдъхновява от сюрреалистичното привличане в творчеството на близкия си приятел Салвадор Дали, но определящият я символ и неин фетиш безспорно е съзвездието на Голямата мечка.

Като дете, малката Елза не харесва бенките на скулите си. Нейният чичо Джовани Скиапарели е прочут астроном, който обаче я убеждава, че е уникална и с голям късмет, защото бенките й формират очертанията на Голямата мечка. Така звездите и формата на едно от най-известните съзвездия на нощното небе се превръщат в любима тема в творчеството на дизайнерката. Новата колекция на Голямата мечка – Ursa Major, театрално разпръсква звезди и кристали в смелата стилистика на Schiaparelli и е съпоставена с архивни модели на самата Елза из парижкия й апартамент.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
В салона на Schiaparelli и бижутата на Голямата мечка, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

2 Comments

  1. Pingback: We Wear Culture: Модният онлайн музей на Google – Pinks.bg - е-списанието

  2. Pingback: Висша мода есен 2016: Schiaparelli – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>