Шапките на Филип Трейси

От  |  0 коментара

Дайте на Филип карфица и той ще направи скулптура. Дайте му роза и ще направи поема”. Тези думи на Джани Версаче са може би най-доброто описание на скромния артист с нескромен гений Филип Трейси, когото познаваме като един от изтъкнатите шапкари на нашето съвремие. Иконичната работа на Филип ви е вдъхновявала десетки пъти, независимо дали сте знаели, че наблюдавате негови творения. Въздушни и феерични, но структурирани, разкошно авангардни и абсолютно зашеметяващи – шапките на Филип са подпис за смелите икони на модата. Самият Филип се разкрива в новата книга Philip Treacy: Hat Designer от издателство Rizzoli, в която надникваме днес. Изданието е пътепис на шапките, висшата мода и фотографията в творческия път на дизайнера.

Корицата на книгата Philip Treacy: Hat Designer е любимата снима на дизайнера – Линда Еванджелиста от Ървинг Пен

Да отидеш в Chanel за couture фитинг може да се сравни с участие в Music Idol или X Factor. Чух “Карл те иска” и в следващия момент бях пред Карл Лагерфелд, заобиколен от Ана Уинтур, Грейс Кодингтън, Стивън Майзел, Хелмут Нютън, Хърб Риц и дори майката на Хърб. Карл ме попита, посочвайки с жест към Линда Еванджелиста във висша мода от Chanel – “Какво мислиш за това?”. “Сега?” , помислих си. Още не бях прекрачил прага. Но той имаше предвид веднага. Не знаех дали да го наричам Карл или г-н Лагерфелд. Другите хора го наричаха Карл, но всеки път, когато кажех “Карл”, имах чувството, че някой ще изкрещи: “Не го наричай така!” Така е, когато си на 22 години. Chanel couture беше моят първи голям пробив – беше огромен. Бях изненадан колко гъвкаво работи Карл и колко нескован е”. Филип Трейси

Изабела Блоу, Дафне Гинес и лейди Аманда Харлек за Harpers & Queen, 2002г

Наоми Кембъл в пеперудената шапка на Philip Treacy. “Природата ме вдъхновява най-много, и е най-трудна за пресъздаване”, казва дизайнерът.

Хелмут Нютън и още много от прочутите фотографи заснемат шапките на Филип заради изключителната им конструкция.

Любимата снимка на дизайнера - Линда Еванджелиста в негова шапка, заснета от Ървинг Пен, е избрана за корицата на книгата. Кевин Аукойн беше гримьор, а те (Линда Еванджелиста и Наоми Кембъл) стояха пред тези холивудски огледала със светлини около тях, в бели роби. Никога не бях виждал жени, които изглеждат по този начин преди, и това беше моят ултимативен супермодел момент. А Линда Еванджелиста дойде до мен и прошепна в ухото ми: “Надявам се, че ще нося тази шапка”, разказва Филип Трейси пред WWD. В книгата са отбелязани и големите приятелства за майстора на шапките с Изабела Блоу и Алекзандър Макуин, както и ключови моменти като кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Снимки: Philip Treacy, Rizzoli books
www.rizzolibooks.com 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Шапките на Филип Трейси, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>