Направи си перука с V&A

От  |  0 коментара

Design a Wig е новото онлайн средство за модно забавление в миналото, с което музея Victoria & Albert със сигурност ще ви разведрят в първите работни дни на годината. На сайта vam.ac.uk/designawig всеки може да изпробва креативността си в създаването на най-ексцентричната перука. В края на 18-ти век прическите на дамите стават изключително сложни скулптури от коса, украсявани с множество детайли. Именно това е крайната цел на Design a Wig. Забавната апликация ни дава и “практически” съвети за постигането на визиите, и много интересни факти. Първата стъпка е “основата” – оформянето на косата във възможно най-голям обем. За целта се използвали подплънки и допълнителни екстеншъни от човешки или конски косъм. Задържането на прическите по това време става с помощта на паста от свинска мас. Постигането на прическите на знатните дами можело да отнеме цял ден, като с разрастване на стила върху косите започват да се “случват” цели сцени.

Кораби, летящи балони и знамена са сред най-екстравагантните украси. Финалът на сложния процес е пудрата. Прикриването на множеството елементи и свинската мас в косата се случва с помощта на ароматизирана пудра. Тя се е правела най-често от брашно и се нанасяла с пухчета или издухвана с духало върху прическата, докато лицето на дамата е прикрито с хартиен конус.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Направи си перука с V&A, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>