Музеят Louis Vuitton от Frank Gehry

От  |  5 Коментара

Най-големият луксозен концерн в света LVMH, собственик на Louis Vuitton, най-сетне отвори вратите на своя десетгодишен проект – музеят за модерно изкуство Louis Vuitton в Париж и прилежащата към него фондация за подпомагане на изкуството. “Това е скромен начин да се отблагодарим на публиката и на нашите служители“, каза при откриването на Fondation Louis Vuitton президентът на LVMH Бернар Арно. Резултатът от инвестицията за над 130 милиона евро е впечатляващ модернистичен “облак” от стъкло и метал. Сградата е дело на прочутия архитект Франк Гери, създал 11 галерии с изключителна естествена и изкуствена светлина, както и няколко панорамни тераси с гледки към града от красивата локация в Булонския лес.

В залите на музея посетителите на френската столица вече могат да разгледат цялата корпоративна колекция от модерно изкуство на LVMH, чийто президент е сред най-значимите световни колекционери на съвременни автори. Разбира се, новият музей ще бъде редовен домакин и на редовно курирани изложби, концерти и събития. Сред откриващите експозиции главно място заема тази в чест на архитекта Франк Гери като автор на сградата, като в нея са включени скици и мини макети от различните стадии по изграждането на музея. Това е и първата мащабна ретроспектива за работата на Frank Gehry, излагана в Европа, и ще може да се посети до 5 януари 2015г. Не на последно място, новият музей на Louis Vuitton ще приеме и оригиналните модни творения по случай 160-тата годишнина на марката от проекта Iconoclasts.

www.fondationlouisvuitton.fr

Снимки: Iwan Baan, LVMH

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Музеят Louis Vuitton от Frank Gehry, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

5 Comments

 1. Pingback: Онлайн MasterClass с Франк Гери и Ани Лейбовиц – Pinks.bg - е-списанието

 2. Pingback: Обсерватория на светлината с Louis Vuitton – Pinks.bg - е-списанието

 3. Pingback: La Galerie: моден музей от Louis Vuitton – Pinks.bg - е-списанието

 4. Pingback: Прозорците на архитекта – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

 5. Vanina

  01.11.2014 at 22:10

  Както винаги – чудесна публикация за един мащабен и много интересен проект!

  http://www.styleinspiratrice.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>