Модният свят за Карл Лагерфелд

От  |  0 коментара

Модният свят почете Карл Лагерфелд, напомняйки ни за разностранната работа на дизайнера в Chanel, Fendi и Karl Lagerfeld, за огромното му влияние върху поп културата, или за прочутите му остри мнения. Но може би най-интимният поглед към личността на Кайзер Карл идва от неговите колеги и приятели в модния бизнес. Техните спомени и разкази за покойния моделиер са понякога трогателни, понякога забавни, но винаги изпълнени с уважение.

“Част от младостта ми си отиде с теб… С кого мога да се смея сега, и да си спомням щастливите и безгрижни моменти във Fiacre или Flore… нашите първи надежди, ти в Balmain, а аз – в Desses. Нашето пристигане в Рим, където аз отворих първата си кутюр къща, а ти започна в Tiziani. Ти, който ме накара безуспешно да обещая никога да не се оттеглям. Карл, мой приятелю, Карл, genio gigantesco… тъгата ми е безкрайна… Довиждане, Карл!”, написа маестро Валентино Гаравани за своя дългогодишен приятел.

Силвия Вентурини Фенди, креативен директор на Fendi: “Бях само дете, когато за пръв път видях Карл. Връзката ни бе много специална, основана на дълбока и искрена привързаност. Карл Лагерфелд бе моят ментор и отправна точка. Един поглед бе достатъчен, за да се разберем. За Fendi и мен креативният гений на Карл беше и завинаги ще бъде наша пътеводна светлина, оформяща ДНК-то на модната къща. Ще ми липсва много и винаги ще нося със себе си спомените за дните, прекарани с него”.

Том Форд, дизайнер: “Карл очевидно беше изумително талантлив дизайнер, но Карл беше гений и по много други начини. Той беше разкошно дяволит. Неговото чувство за хумор можеше да е разрязващо, но да те накара да паднеш от смях, стига да не е насочено към теб. Винаги казваше на висок глас това, което може да си мислиш, но се страхуваш да кажеш. И го казваше по толкова остроумен начин, че те оставяше в едно шокирано състояние на истерия. Беше умен. Много умен. Интелектът му и незаменимото чувство за хумор го превръщаха в много забавен събеседник. Беше интензивен по начин, който често можеше да те остави изтощен, просто заради обстрела от мисли и остроумия, изливащ се от него. Карл ще ми липсва. Ще ми липсва само да знам, че Карл е някъде на земята, създаващ мода и правещ забавни забележки. Изглеждаше перманентен. Фундаментална част от модата и света. Странно е, че вече не е с нас. Дълбоко натъжен съм, че го няма.”

Пиетро Бекари, CEO, Christian Dior Couture: “Много думи ще бъдат казани за таланта и гениалността на Карл, но аз бих искал да отделя внимание на неговата дълбока култура. Действително, можехте да говорите с него с часове на всяка тема, и той винаги имаше добре информирана гледна точка. Имаше огромна чувствителност и се държеше като джентълмен с всички екипи, на всяко ниво. Карл беше изключително щедър към хората, които обичаше. Той беше гигант и не мисля, че някога ще има някой като него”.

Ралф Толедано, президент на Федерацията за висша мода: “Карл беше много скъп за мен. В ролята ми на директор за неговата собствена марка от 1985 до 1995, аз имах късмета да опозная този изключителен човек. Научих толкова много, работейки до него. Той беше мъж с безкрайна култура и любопитство. Той беше, без съмнение, най-интелигентният човек, когото някога съм срещал. Той беше и невероятен специалист. Даваше ни не по-малко от три колекции, за да можем да направим една. Скиците му бяха толкова прецизни, че от тях можехме директно да отидем на подиума. Беше необикновено харизматичен и много скромен. Станахме семейство. Двайсет и четири години минаха и с екипа все още сме семейство.”

Ана Уинтур, главен редактор на Vogue Америка: “Карл беше брилянтен, забавен, неизмеримо щедър и дълбоко сърдечен. Ще ми липсва толкова много.”

Клаудия Шифър, супермодел: “Карл беше моят магически прах, той ме превърна от срамежливо немско момиче в супермодел. Научи ме на мода, стил и оцеляване в модния бизнес. Това, което Уорхол беше за изкуството, Карл беше за модата. Той е незаменим. Той беше единственият човек, който можеше да направи черното и бялото цветни. Ще му бъда благодарна завинаги”.

Миуча Прада, дизайнер: “Карл бе един от най-образованите и брилянтни хора. Когато се събирахме, винаги се забавлявахме много. Неговият принос към модата е и винаги ще остане запомнен”.

Джорджо Армани, дизайнер: “Винаги съм мислел за Карл като за необикновен човек, и заради таланта, и заради живота му, които той смеси в едно и превърна в уникално изкуство: съществуването като Лагерфелд. Може би това също е и причината, въпреки че правеше дизайн за марки със силен характер, неговото присъствие винаги да се усеща толкова ясно. Винаги излъчваше радостта от дизайна, фотографията, работата по книги и създаването на зрелищни модни спектакли. Дълбоко съм повлиян от неговата загуба и мисля, че той живя до последния си дъх, потопен в най-голямото си удоволствие: да пусне своето въображение да полети чрез творчеството”.

Донатела Версаче, дизайнер: “Светът загуби една икона и гений. Винаги ще помним невероятния му талант, който учеше всички ни през годините. Ще ни липсваш”.

Ралф Лорън, дизайнер: “Карл Лагерфелд бе дефиницията за страст: тя зареждаше и живота, и изкуството му. Любопитството му за всичко, от история до поп култура, го вдъхновяваше да мечтае смело и да създава колекции, които улавяха рядък вид въображение, с влияние много извън света на модата. Той беше модерният кутюриер, отдаден на майсторството на тези традиции, но винаги с поглед върху ежедневието. Карл беше вдъхновение, но и мои личен приятел и винаги щедър поддръжник. Мисля, че повече от всичко той внасяше дух в модата, който беше енергичен и жив. Вяра едновременно и в мечтата, и в реалността”.

Каролина Ерера, дизайнер: “Карл Лагерфелд беше енциклопедист и принц от Ренесанса, чийто талант и любопитство му донесоха триумф в много поприща. Този велик човек ще липсва на света. На мен ще ми липсва неговото приятелство и принос към елегантността”.

Дона Каран, дизайнер: “Краят на една ера, загубихме истинска икона. Не мога да си представя модата без него. Той запази наследството на Chanel със своята брилянтност, страст и модерност. Работеше ден и нощ. Как успяваше с всичко? Никога не разочароваше, ревю след ревю, колекция след колекция. Дължината на полите ще се мести нагоре и надолу, но наследството на Карл ще остане вечно като това на Коко Шанел. Чест е, че го срещнах и познавах. Никога няма да го забравя”.

Джереми Скот, дизайнер: “Израствайки в Средния Запад и влюбвайки се в модата отдалеч, никога нямаше как да си представя, че един ден ще съм приятел с най-прочутия жив дизайнер. Карл е архетипът на модерния дизайнер: остроумните забележки, иконичният личен стил, който го правеше моментално разпознаваем, и работата 24 часа, 365 дни с непрекъснати нови идеи за споделяне”.

Еманюел Фарнети, главен редактор на Vogue Italia: “”В търсене на изгубеното време, човек губи времето си”. С тези думи Карл Лагерфелд посрещна журналиста за последното си интервю за Vogue Italia само преди няколко месеца. Една модна легенда, която, по неговите думи, избра “никога да не е проснат върху неоправеното легло на миналото си”.

Майкъл Корс, дизайнер: “Карл беше мъж, изпреварил времето си. Винаги мислещ за това, което следва и това, което е ново. Начинът му на работа и неговият фокус бяха вдъхновение за много поколения и ще продължат да бъдат за още много поколения напред. Модният свят без него е почти немислим. Талантът, енергията и бързият му ум ще ни липсват много”.

Jean-Charles de Castelbajac, дизайнер: “Има нещо безсмъртно в Карл, неподвластно на времето, дотолкова, че мислиш, че и той е безсмъртен”.

* * *

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Модният свят за Карл Лагерфелд, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>