80-те днес: клъчове, рокерски елементи и едри бижута

От  |  2 Коментара

Напоследък забелязвам как витрините бяха наводнени от тонове „клъчове” и чанти-пликове. Тази тенденция е, може би, най-логичното продължение на еволюцията в модата, настъпила с повея на 50-те години на миналия век от предишния сезон. Постепенно чантите започнаха да стават все по-малки и малки, докато накрая не се превърнаха по-скоро в необходим аксесоар, отколкото в необходимост.
Както и в общата картина на модния небосклон, така и при „клъчовете” доминират ярките и отровни цветове като неоново жълтото и ярко розовото. Да не забравяме обаче и неотменимото прозрачно, което, освен леко притеснително, е и изключително ефектно.

Тази чанта от Bershka е мой личен фаворит, въпреки че можем да видим нейни аналогии и в Zara. Друг тренд, наложен от пост-пънк вълната, постоянно присъстваща както в изчистените силуети от 80-те, така и в крещящите пирамиди и „моторски” якета, са капсите, които виждаме като акцент или лайтмотив в огромна част от колекциите тази година.

Въпреки че не попада в графата „клъч” или „плик”, тази малка Zara се превръща в прекрасно допълнение, както заради черния си цвят, така и заради вече споменатите рокерски елементи.

Осемдесетте присъстват стабилно и във формите и силуетите – широки блузи тип „прилеп”, фестивални етно мотиви и якри цветове, формиращи битка помежду си, ще се настанят в сезонните ни гардероби. Заедно с еспадрилите, които още с първия топъл полъх влязоха в широка употреба. При това, удобна и практична.

Колие H&M
Тази свежа картина ще бъде допълвана от ярките и едри бижута, които представляват преобразени текстилни въжета и събрани парчета пластмаса и метал, създаващи онова “индъстриъл” усещане от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

Да, още една препратка към рокерските елементи, но с флорална нотка свежест и женствени форми. Типичен пример за този феномен е и това яке от пролетната колекция на Vintage Sofia.

Така наречените бомбъри също са тотален писък този сезон, но сега вече те са ярки и цветни, покрити с прилаганите още миналия сезон вериги, мозайки и етно фигури.
Поздрави от мен и доскоро!
http://transcendentbeauty.tumblr.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
80-те днес: клъчове, рокерски елементи и едри бижута, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

2 Comments

 1. Rain

  08.10.2012 at 12:51

  Модата е като едно непрестанно въртящо се колело. Това, което е било модерно преди години отново навлиза в нашия гардероб.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Polly

  13.06.2012 at 11:46

  В модата всичко ново е добре забравено старо с някакви нови вариации и интерпретации.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>