Съкровище от Франция: висшата мода на Мадам Гре

От  |  2 Коментара

За първи път на френска земя ще отдадат почит на едно от модните си съкровища с музейна експозиция. В Париж вчера се откри изложба с непоказвани архивни скици и емблематични модели на Жермен Емили Кребс, по-известна като Мадам Гре. Името Madame Grès и нейната изящна висша мода са сред символите на отминалия век, а роклите й са носени от Марлене Дитрих, Грета Гарбо, Грейс Кели и Джаки Кенеди. За съжаление творенията й спират да съществуват след като продава модната си къща през 1988-ма и днес под тази марка се създават единствено парфюми, базирани в Швейцария. Парижкия музей „Бурдел” събира късчетата история в красива, светла експозиция с много фотографии и близо 80 спиращи дъха рокли, между които и най-характерните модели на дизайнерката, прилични на антични гръцки скулптури. Носят се легенди за това как Мадам Гре е правила точно тези рокли и за „разхищенията” й по отношение на материалите.


В нейното ателие една такава рокля, почти винаги изработвана от копринено жарсе, е „изяждала” между 13 и 21 метра плат, което й донесло известността на по-пищна и луксозна визия дори от New Look на Кристиан Диор. „Къде, за Бога, е успявала да събере всичко това?”, възкликва днешният топ дизайнер на Lanvin Албер Елбаз. И никой не знае, тъй като самата Мадам Гре театрално е отричала, че шие и е изтъквала, че по душа е скулптор. Сред другите невероятни слухове за метода й на работа е, че е хващала плата, нарязвала го е светкавично и го е зашивала директно върху модела, както и че по този начин е захабявала три чифта ножици на всяка колекция.

*Ако сте в Париж до 24 юли, посетете музея „Бурдел” и „Madame Grès, la couture à l’œuvre”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Съкровище от Франция: висшата мода на Мадам Гре, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

2 Comments

  1. Pingback: Мадам Карвен: спомен за една легенда – Pinks.bg - е-списанието

  2. Pingback: От архивите: 50-те години във френската мода – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>