Пролет-лято 2014: най-доброто от Ню Йорк

От  |  0 коментара

В разгара на модните седмици, на които дизайнерите представят творенията си за пролетта и лятото на 2014-та, ние започваме обзор на случващото се в четирите горещи точки на планетата. Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк са домакини на традиционните седмици на модата, които задават тенденциите за няколко сезона напред. Първи имат възможността да представят идеите си американските дизайнери и тези, които са решили да презентират работата си именно в Голямата модна ябълка – Ню Йорк. Разбира се, за да следим зададения ритъм и последователност на събитията и ние започваме нашата околосветска модна обиколка именно от там.

Трудно бихме могли да формираме категорично няколко големи тенденции, тъй като вдъхновенията и идеите на дизайнерите са всевъзможни и може би единственото, което ги обединява, е точно това разнообразие от сюжети.

Alexandre Herchcovitch

Спортен шик е темата, върху която е работил бразилският дизайнер Alexandre Herchcovitch в колекцията си за следващия топъл сезон. Изобилстват препратки към спорта като цяло и по-специално към джогинга. Силуетът е подчертан с една условна аеродинамична форма, в чиято роля влиза сакото-наметало, което деликатно допълва повечето от моделите на дизайнера.

Alexander Wang

Улиците на Манхатън и 90-те години на миналия век са темите, разработени от младият дизайнер Александър Уанг, който наскоро оглави и креативния департамент на френската модна къща Balenciaga. В колекцията за собствената му марка изобилстват късите мини поли, асиметричните горни части и множество лога, много от които и лазерно изрязани, които формират основната декорация по дрехите на на дизайнера.

Altuzarra

В колекцията на дизайнера Joseph Altuzarra силно влияние оказва наскоро зародилото се приятелство между него и бившата главна редакторка на Vogue Paris – Карин Ройтфелд. Стилистика, изцяло подчинена на изконния френски шик – тесни поли до под коляното, множество цепки, които деликатно разкриват част от бедрата, и сака, които формират един изящен и женствен силует. Допълнително очарование и луксозно излъчване на колекцията придават и скъпите материали, с които дизайнера скулптурира моделите си.

Victoria Beckham

Новата колекция на британската дизайнерка Виктория Бекъм представлява истинска изненада както за критиката, така и за клиентите и големите вериги магазини, които представят нейната марка. Успешно избягала от силуета, с който е така добре позната, а именно секси рокли с подчертана талия и гръб, Виктория демонстрира нови форми и нови пропорции като запазва предпочитаната си дължина – минито. Геометричните форми, сред които властва триъгълникът, и новите цветови комбинации в колекцията Victoria Beckham пролет-лято 2014, допълват усещането за нов и свеж полъх във все още формиращия се стил на дизайнерката.

Calvin Klein

Колекцията за 10-тата годишнина на Франсиско Коста зад кормилото на американския гигант Calvin Klein може да бъде определена с една дума – очарователна. И въпреки, че в нея има много повече от Коста и по-малко от Клайн, моделите са свежи, игриви и цветни, нещо нетипично за монохромните и минималистични визии, с които е известна марката. Деконструкция + конструкция формулират новия силует на Коста с модели, вдъхновени от универсалния тишърт и модернистичните архитектурни форми в мистични цветови съчетания.

Donna Karan

Американската дизайнерка Дона Карън, позната с трайбъл влиянията в работата си и силното увлечение по дзен будизма и източните култури не изневери на стила си и този път, показвайки колекция, обляна в светлината на африканското слънце. Геометричните мотиви, земните цветове и декорацията по дрехите и аксесоарите допълват силното източно влияние. Очаквано и предвидимо, но все така силно като послание – жената на Donna Karan ще се впусне в динамичния ритъм на градската джунгла за пореден път.

Diane von Furstenberg

Дизайнът на дрехите на Даян вон Фюрстенберг винаги е бил в услуга на парти момичетата, за пореден сезон без изненади и тук. Щампи пренасящи ни в африканската савана, рокли, по които сякаш са стъпвали лапичките на някоя дива котка са съчетани със земни тонове и багри, които сякаш ни завръщат към първичното.

Helmut Lang

Деветдесеттарската визия в колекцията на Helmut Lang ни намигва за онези времена, в които минимализмът беше основна тема за много дизайнери – семпли дрехи и изчистен силует. Напластяването при някои от моделите, за което са използвани прозрачни материи, придава една мекота и ефирност на иначе леко студения полъх идващ от цялостната визия на колекцията.

Michael Kors

Определено един от акцентите на Ню Йоркската седмица на модата бе ревюто на американския дизайнер Майкъл Корс. Секси, женствени и романтични дрехи, които моментално стават обект на желание от нежния пол. Корс не показва кой знае какво ново в дизайна, но за сметка на това не пропусна да очарова верните си почитатели и още по-вярната си клиентела. Една зряла, свежа и много романтична колекция, в която основно място заемат силуетът на дрехите от средата на миналия век и цветята, с които са обсипани те.

Marc Jacobs

Викториански стил в началото на 21 век. Колекцията на Марк Джейкъбс е еклектична експлозия или абсолютен сблъсък на епохи и култури, с което дизайнерът най-вероятно е искал да се придвижи по-напред в търсенето си на това какво е наистина актуално днес. И кое може да отговори на настроението и пулса на настоящето. Изненадата в дефилето на американския дизайнер бе поп сензацията Sky Ferreira, която взе участие като модел в представянето на колекцията.

Opening Ceremony

Любимото ни дизайнерско дуо – Карол Лим и Умберто Леон, които стоят и зад една от най-прогресиращите модни къщи в момента – Kenzo, представиха в Ню Йорк колекцията за собствения си лейбъл – Opening Ceremony. Улицата, музикалната сцена и източните корени на дизайнерите бяха в основата на коктейла от вдъхновение и емоции, чийто плод са последните им творения.

Oscar de la Renta

С любов и уважение към дългогодишните си легиони от верни почитателки, които сезон след сезон купуват всичко с етикета на дизайнера, Оскар де ла Рента представи една изключително стилна, богата и разнообразна колекция. Тя идва с цел да удоволетвори и най-претенциозния вкус и да събере пореден прилив от възторжени аплодисменти, залагайки на изпитаната рецепта за класическа елегантност.

3.1 Philip Lim

Една от любимите ни колекции, представени за пролет-лято 2014 в Ню Йорк е тази на дизайнера Philip Lim. Дръзка, секси и модерна. Тези три думи определят категоричната заявка на дизайнера да плени милиони женски сърца с новите си творения. Филип Лим се впуска в пътешествие до центъра на земята, където геоложките му проучвания за текстура, принт и цвят дават неочаквано добри резултати.

Prabal Gurung

Една разнопосочна и противоречива колекция и една от малкото колекции на Prabal Gurung, която не е силно повлияна от работата на друг негов колега съвременник. Усеща се силно източно влияние, което обаче не е прекалено буквално, а е деликатно поднесено, като преди това е минало през фината манипулация на дизайнера. Абстракните принтове, елементите от спортното облекло и елегантните декорации от цветни форми ни направиха силно впечатление и се откроиха като акценти в ревюто на Prabal Gurung.

Proenza Schouler

Тихият шепот, които се разнесе по време на седмицата на модата в Голямата ябълка. Така някои критици определиха ревюто и колекцията на Джак и Лазаро, които стоят зад любомия ни нюйоркски лейбъл. За втори пореден сезон дизайнерите бягат от стиловите белези, с които са така добре познати – дигиталния принт, обем и преувеличеност във формите и силното им повлияване от коренните жители на Америка и от техните обичаи, бит и култура. Вместо това двамата наблягат върху разработката на нови платове и мотивираната съвременна и доста интересна интерпретацията на силует, форма и дизайн на отделните елементи. Любим ни остава костюмът в две части – сако и панталон с ръчно изрисувани шевове, ревери и джобове a la Rive Gauche.

Rag & Bone

Подобно на Philip Lim, дизайнерите на Rag & Bone са се прицелили в младата, модерна и космополитна личност, която е добре информирана и активна – постоянно движеща се сила, посещаваща всички изложби, концерти и светски мероприятия. Фокусираното използване на “течните” материи придава една лекота и въздушност на колекцията, която прави дрехите на марката така желани и адекватни на съвременното понятие за модерност.

Rodarte

Сестрите Малауи, които стоят зад ексцентричните колекции на марката Rodarte,  показаха една силна според нас порция авангардизъм, която отстояваше вижданията на създателките си и заявяваше гордата им непоколебимост за развитие именно в тази посока, въпреки лавината от критики. Еклектичната бомба, която поднесоха Rodarte бе вдъхновена от улиците на източен Лос Анжелис и Холивуд и стрийт стайла на определени субкултурни групи, които населяват тези райони. Карнавалните почти абсурдни цветови комбинации бяха припознати от някои като дразнещия окото кич на 80-те и на тогавашните пънк и рок банди. Хубаво е, когато в модата мненията се разминават и когато един творец е способен да предизвика противоречиви реакции. Лично ние намираме колекцията на Rodarte за кичозна и дори безвкусна, но въпреки това – дръзка, смела и провокативна, затова й даваме палче нагоре!

Theyskens` Theory

Никога не можете да сбъркате този силует. Оливие Тейскенс поднесе поредната си разкошна колекция, в която най-запомнящо се отново бе силно преувеличеният силует. Момичетата на подиума на Theyskens` Theory винаги изглеждат нереално високи, сякаш са героини от фантастичен филм, чийто сценарист и режисъор е самият дизайнер. Този сезон в моделите от колекцията му се забелява силно напластяване на отделни дрехи една върху друга, като водещо съчетание от този тип се явява бюстие върху топ и бюстие върху рокля. Тейскенс е и един от колосите що се отнася до използването на ефирни прозрачни материи. За щастие – силен акцент в колекцията му за следващия топъл сезон.

Thom Browne

Тъмната страна на романтиката е посоката, в която работи американският дизайнер Том Браун, по-познат с мъжките си колекции, в които доминират силно скъсената дължина на панталоните. За пореден сезон Браун представи една интересна, приказна и впечатляваща колекция. Романтични и същервеменно мрачни, с директни препратки към филмите на ужасите, моделите на Браун биха могли много лесно да бъдат причислени дори към графата “висша мода”. В подкрепа на това идва и фактът, че колекцията изобилства от сложни конструкции, много ръчна работа и изключително внимание към детайла. Глътка свеж въдух, която носи различни усещания на фона на тоновете конфекция, които прозивеждат редовно седмиците на модата.

Zac Posen

Най-романтичният дизайнер отвъд Океана определено e любимецът на Ню Йорк – Zac Posen. Изцяло в духа на висшата мода и на най-големите й майстори от средата на миналия век, колекцията на американеца представляваше изключителна консистенция от женствени форми, купища цветя и километри с букли. Дължината на голяма част от роклите – до и около коляното, създава настроение и усещане за свежест и младост. Зак Поузън притежава онова толкова рядко и рафинирано чувство за стил и естетика, с което много от неговите съвременници не биха могли да се похвалят. Изцяло подчинена на базата на обожанието му към жените, колекцията на дизайнера бе своеобразна връхна точка по време на седмицата на модата в Ню Йорк, на която дизайнерите показаха творенията и идеите си за пролетта и лятото на 2014 г.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Пролет-лято 2014: най-доброто от Ню Йорк, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>