Бижутата на Лиз Тейлър и Грейс Кели в изложба за Van Cleef&Arpels

От  |  1 коментар

Над 350 от най-красивите ювелирни творения на Van Cleef & Arpels ще бъдат показани в нюйоркския музей на дизайна „Смитсониън” през юни. Изложбата „Set in Style” ще събере бижута, часовници, аксесоари и уникални скъпоценни фигури, създавани през последните над 105 години, в които съществува марката. Много от експонатите в музея са правени ексклузивно за американския пазар. Сред тях се очаква да видим и някои от любимите бижута на Грейс Кели, Елизабет Тейлър и дукесата на Уиндзор Уолис Симпсън, които са от най-отявлените почитателки на френските ювелирни майстори. Специално място ще бъде отделено и на иновативната история на Van Cleef & Arpels и създаването на някои от вечните им открития като огърлицата-цип и миниодиерата. Малцина знаят, че именно Van Cleef & Arpels са първите автори на тази малка и скъпоценна вечерна чантичка, която днес е неразделна част от изисканото облекло на дамите.

*Огърлица-цип от частна колекция, 1952 г. Този модел огърлица се превръща в гривна с помощта на цип и е направен по предложение на дукесата на Уиндзор, предполагаемо около 1938 г.

*Несесер по дизайн на Владимир Маковски, 1925 г.

*Несесер Van Cleef & Arpels от 1926 г. Все още от периода преди „уголемяването” на несесерите до миниодиери.

*Една от първите миниодиери Van Cleef & Arpels от 1935-та година, малко след като бижутерите вадят патент за идеята си. Миниодиерите им съдържат освен стандартните за несесерите място за гримове, отделение за цигари, гребен и карти.

Може би най-любопитната част в експозицията ще бъде отварянето на архивите на марката още от далечната 1906-та година, когато откриват първия си бутик на Place Vendôme. С това всички посетители ще могат да се насладят на „преди” и „след” и да видят как рисунките оживяват като истински бижута, останали завинаги в историята с красотата и изяществото си.

*Брошка и висулка Moon, 1969 г. Създадена по случай стъпването на човека на Луната, Moon пресъздава повърхността на земната спътница перфектно, освен рубина в единия й кратер…

 *Брошката “La Camargo” изобразява френска танцьорка от 18 век, позната с това име. Създадена е през 1942 г.

 *Гривните и огърлици Passe-partout са се изработвали и по поръчка.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Бижутата на Лиз Тейлър и Грейс Кели в изложба за Van Cleef&Arpels, 10.0 out of 10 based on 1 rating

1 коментар

  1. Pingback: Аромат на месеца: Aqua Oriens от Van Cleef & Arpels : Pinks.bg – е-списание за мода и дизайн -

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>