Haute couture в аранжирането на цветя с Gala Dimiani Flowers

От  |  2 Коментара

Галя Димова е собственик на новооткрития бутиков магазин за цветя Gala Dimiani Flowers. Висш пилотаж в аранжирането на цветя и високо качество на изпълнение са заложени във философията му. Тя завършва своето образование в престижната частна школа на Джейн Пакър в Англия и се нарежда сред топ флористите в световен мащаб. След това е поканена да работи лично за прочутата флористка и практикува в нейния магазин две години. Взема участие в аранжирането на цветята за Олимпийските игри в Лондон през 2012-та. След дългогодишния си опит в областта на флористиката, Галя решава да отвори свой собствен бутик в сърцето на София. Gala Dimiani Flowers прилага английски практики и техники за аранжиране на цветя. Изтънчен вкус, нестандартни конструкции и концептуални решения за декорация са само част от английския маниер, който може да намерите на ул. “Хан Аспарух”33 в София.

Галя Димова със свой букет

Получили сте британска диплома за обучението си при Джейн Пакър. Защо решихте да се върнете в България и да приложите всичко научено именно тук?

Дългите години живот в чужбина затвърдиха мнението ми, че българската флористика има нужда от малко осъвременяване, от нови свежи идеи и насоки. Искрено се надявам, че знанията и опитът ще ми помогнат да представя в България по-различен дизайн, базиран на съвременните европейски тенденции. И това ще бъде достойно оценено от традиционно добрия български вкус към красивото и естетичното.

Разкажете ни за цветята на Олимпийските игри в Лондон, които сте правили

За мен беше голяма чест да бъда част от този екип. Дизайнът беше стриктно пазен в тайна, не се допускаха никакви снимки две седмици преди официалното откриване. Имаше предварително сключен договор и специален курс на обучение с демонстрации как точно се аранжира букетът, защото не се допускаха отклонения в дизайна. Той се състоеше от четири групи различни по цвят – рози разделени помежду си със стръкове лавандула(символи на Британската Кралица), свежа мента, розмарин и житни класове, елегантно завързани с лилава сатенена лента. Малката, компактна форма на букета беше изключително впечатляваща.

Малките цветни аранжировки на Gala Dimiani са особено подходящи за изпробване на модерни форми

Moже ли да дадете най-основни насоки в аранжиране на цветята?

Много е важно да използваме най-свежите цветя. Хубаво е да ги избираме според сезона. Тогава аранжировката ще отговаря и на настроението ни съвсем природосъобразно. Независимо от избрания вид аранжировка важното е да спазваме четири общи принципа – дизайн, форма и пропорция, баланс и хармония. Тази съвкупност прави всяко творение наистина впечатляващо.

Какво се налага като световен тренд в аранжирането на цветя, какви са тенденциите?

Като световен тренд се налага монохромното цветосъчетание, което изключва смесване на различни по контраст цветове в една аранжировка. Използване на едри по размер цветя, нови, необичайни видове пълнеж, аранжирани като произведения на изкуството в компактни или раздвижени форми. Широко се използват структурни заготовки за пластични форми.

Най-новите есенни аранжировки на Gala Dimiani Flowers спазват красивата земна гама на сезона

Кои са предпочитаните цветове и цветя във вашите аранжировки?

Розите за мен са абсолютно задължителни при аранжирането. Те придават акцент и особен шик в композицията. Хортензиите също са ми от най-предпочитаните със своята текстура и неповторими отенъци. Като цяло аз се придържам към монохромното цветосъчетание. А по отношение на цветовете – допадат ми по-носталгичните, винтидж цветове в пастелно розово-лилава гама и сиви оттенъци. Те създават много специална романтична атмосфера.

Нестандартните конструкции ли са вашата запазена техника?

Като всеки флорист и аз обичам да експериментирам с формите, да търся интересни, нестандартни подходи и визии. Обичам да наблюдавам реакцията на клиентите ни и смея да твърдя, че концептуалните конструкции са търсени и харесвани. Добре се вписват в съвременния интериор.

Мъфини от цветя Gala Dimiani

Цветята си остават ваше хоби или …?

За мое голямо щастие цветята отдавна са се превърнали от хоби в работа. Те ми носят голямо вдъхновение, изпълват живота ми с красота и благоухание, балансират житейската ми философия и в голяма степен помагат да запазя вродения си позитивизъм.

Снимки: Gala Dimiani Flowers

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Haute couture в аранжирането на цветя с Gala Dimiani Flowers, 10.0 out of 10 based on 6 ratings

svfashionstudio.com

2 Comments

  1. Pingback: БГ Мода: Момичетата на Бонд – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

  2. Vanina

    18.11.2014 at 22:15

    Съвсем скоро мисля да посетя на място – много готина публикация! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>