Как да променим света според Вивиан Уестууд

От  |  0 коментара

Свободолюбивият дух на Вивиан Уестууд не спира да търси отговори и да задава въпроси за света, в който живеем. Кралицата на пънка смело отстоява своите позиции и на 77-годишна възраст продължава активно да се бори за каузите, в които вярва. Пред AnOther Вивиан споделя напътствията си как да променим света. И вярва, че трябва да започнем от нас самите.

Вивиан Уестууд на протест против добив на шистов газ. Снимка: Vivienne Westwood

1. Познавай своя враг

“Това е моята работа като активист – да анализирам нещата. За да видим какво има нужда да направим, трябва да виждаме врага си. И за мен, трябва да се отървем от изгнилата финансова система. Която сме създали, за да създадем бедност”.

2. Направи икономиката зелена

“Единственото, с което можем да сменим тази прогнила финансова система е със зелена икономика. Тя е направена, за да създаде възможности, свобода, равенство, братство. Това, което природата ни дава, е безплатно, и никой не трябва да го притежава частно. И точка по въпроса”.

3. Започни с източника на енергия

“На първо място трябва да преминем към зелен източник на енергия. Това се опитваме да направим. Имам кампания, на име SWITCH, с която искаме да превключим половината страна на зелена енергия, започвайки от модния бизнес”, казва Вивиан за родната си Великобритания.

4. Преразпределете богатството

“Когато земята се завърне на хората, вместо всеки поотделно да се мъчи да осигури свое жилище, тогава ще се получи общество на личности, които си помагат взаимно. Това е братството. А равенството е просто равенство – в разпределянето на богатство и възможности”.

5. Празнувайте културата

“Ако имахме култура, вместо консумация, в която всеки е сам за себе си и която не е близка на хората, нямаше да имаме климатични промени. Културата кара хората да мислят и е добра за тях. А сега имаме консумация, не култура. Нямаме изкуство”.

6. Поставяйте под съмнение кой е на власт

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Как да променим света според Вивиан Уестууд, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>