История на контурирането

От  |  1 коментар

Феноменът на контурирането в грима придоби огромни размери в последните години, но всъщност има интересна и много дълга история, която далеч не води началото си от кралиците на социалните мрежи и умелите видео уроци в YouTube. От 1500г до наши дни, контурирането преминава през много любопитни трансформации, за да достигне до техниката, която е днес.

1500–1600

Откривателите, на които дължим скулптирането на лицето в реално време, са актьорите в Елизабетинска Англия. В средата на 1500-те години те започват да използват въглени върху лицата си преди представление, за да може израженията им да се виждат по-ясно от публиката.

1800

С появата на електрическото осветление, въглените и подобни силни методи за контуриране естествено отпадат. Актьорите се насочват към първите варианти на професионален грим. По това време макиажа остава запазен единствено за театралната сцена, тъй като се счита за проява на лош вкус в ежедневието.

1920

След театъра, филмовият свят с лекота прегръща контурирането като своя професионална тайна. Една от първите големи звезди, които обръщат внимание на техниката, е Марлене Дитрих. Освен че подчертава своето лице с поставяне на сенки, тя е и познавач на доброто осветление. И до днес правят впечатление кадрите с поразителните черти на Марлене, постигнати по този начин.

1934

Легендарният грим артист Макс Фактор за първи път внася техниката от своята работа с актьорите пред по-масова публика. През 1945-та неговото грим училище споделя първия гид за контуриране стъпка по стъпка, като включва и различни типове лица. Затова и Макс е считан за баща на термина и основополагащата популярност на контурирането.

1950

През 50-те години на миналия век контурирането вече е задължителна част от сценичния грим. Все още обаче той си остава по-скоро професионална тайна, която можете да забележите в лек вариант в снимките на Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и Мерилин Монро.

1990

Златната ера на супермоделите е следващият голям тласък за контурирането. Най-активните години на гримьора Кевин Аукойн съвпадат с блясъка на имена като Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста и Наоми Кембъл. Техните черти са силни, характерни и незабравими, а гримът им става легендарен. Години по-късно Кевин създава и своята контурираща “книга” с перфектните нюанси грим за техниката.

2012

Гримьорът на Ким Кардашиян Скот Барнс предизвика истинска сензация със снимките преди и след контуриране на своята прочута клиентка. Силно гримираната снимка на Ким постави началото на стотици хиляди влог и блог съвети за повтаряне на резултата.

2015

DVF пролет-лято 2015

Контурирането е част от ежедневието на 2015-та и продължава да е сред тенденциите, които дизайнерите показват на своите ревюта за идните сезони. С развитието му вече дори си имаме няколко допълнителни термина и техники, които го разгръщат. Тонтурирането с помощта на бронзиращи продукти и дълготраен контуринг с къна са сред новите алтернативи. Най-актуален според дизайнерите обаче е така нареченият стробинг, който е по-естествен и лесен вариант за контуриране – само с хайлайтър и фини бляскави частици върху изпъкналите зони на лицето.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
История на контурирането, 9.9 out of 10 based on 7 ratings

1 коментар

  1. Pingback: Шапките на Филип Трейси – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>