Ексфолиация: краят на микро перлите в козметиката

От  |  0 коментара

Доскоро миниатюрните сфери пластмаса, използвани в ексфолиантите, пастата за зъби и други козметични продукти, бяха неизменна част от ритуала за красота на милиони жени и мъже по света. За съжаление така наречените микро перли се оказват изключително опасни за околната среда.

Защо са вредни?

Микро перлите са толкова малки, че успяват да преминат през системите за филтриране на водата, а оттам – и в моретата, океаните, реките и накрая – в техните обитатели. Хората също консумират остатъчните микро сфери, попаднали в рибата и морските дарове. В края на 2015-та година САЩ обявиха забрана за използване и производство на микро пластмасовите сфери, която ще влезе в сила от юли 2017-та. Дотогава организацията Greenpeace се надява и още много държави да се присъединят към кампанията, за да се намали вредният ефект на пластмасовите частици. В следващите години козметичните гиганти като L’Oreal и Estée Lauder вече са поели ангажимента да изчистят всички свои формули от микро сферите, независимо дали ни очаква глобална забрана за производството им.

Фината морска сол в Ocean Salt на Lush

Алтернативи

Без да се налага да чакаме новите открития в ексфолирането, всеки от нас може да се откаже от микросферите още сега. Алтернативните методи за по-дълбокото почистване на кожата отдавна са налични и често – много по-ефективни. Любителите на естествените съставки могат да потърсят продукти със съдържание на кайсиеви ядки, оризова пудра и глина. В България можете да откриете нежният ексфолиращ скраб с микрогранули от малини и френско грозде на Biofficina Toscana или скраба за лице и тяло с морска сол Ocean Salt на Lush. Азиатското познание за красотата ни донесе и друг вариант за почистване – вълшебните гъби от растението конджак, които са сред най-използваните тайни за красива кожа на жените в Япония и Корея. В България можете да я намерите в Zoya.bg с различни естествени добавки като лавандула или бамбук според вашия тип кожа. Разбира се, не трябва да забравяме и всички продукти, съдържащи гликолова или млечна киселина като достижение на козметичните лаборатории. Алтернатива на микро сферите е и използването на четки за почистване на лицето, като бестселърът на CliniqueSonic System Purifying Cleansing Brush.

Четката за нежно почистване на Clinique – Purifying Cleansing Brush

ГАЛЕРИЯ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ексфолиация: краят на микро перлите в козметиката, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>