Марк Джейкъбс в едно специално интервю на точки

От  |  3 Коментара

Новият парфюм на Marc Jacobs DOT се очертава абсолютният хит на есента. Малко след като го обявихме за аромат на месец септември получихме възможността да ви предадем личните думи на Марк Джейкъбс за създаването на „Точицата”. Интервюто е изцяло посветено на темата за точките, а дизайнерът разказва любопитни подробности за процеса по завършването на аромата – от самото ухание, през флакона до опаковката. Ще ви покажем и част от множеството модели с десена на точки от ревютата на Marc Jacobs през годините.

*Марк Джейкъбс. Фотограф: Диана Бежански

Още в началото на вашата кариера един от първите мотиви, които използвате, е на точки. Доколко важно бе това за развитието ви? Откъде дойде вдъхновението?
Марк Джейкъбс: Откакто се помня, винаги са ме привличали кръглите форми, за разлика от острите и ръбестите. Харесвам сферите. Харесвам точките. Една от първите ми колекции бе изцяло на точки. Всичко започна с един пуловер, който оплетох заедно с баба. Предполагам, че това бе началото. Смятам, че символът „усмихнато личице“ е олицетворение на тази кръгла форма.
Често използвате десени с точки в колекциите си. Защо? Какво изразявате по този начин? Какво най-много ви харесва в точките?
Харесвам заоблените букви и линии. Харесва ми идеята за кръга – той няма край. Повтаряемостта на точките за мен е много пищен десен.

Смятам, че символът „усмихнато личице“ е олицетворение на тази кръгла форма.”

Мисля, че е много шик, ексцентричен, енергичен, нещо, което винаги съм харесвал. Смятам, че в зависимост от цветовете, броя и големината на точките може да изпратите различно послание. Сещам се за много произведения на изкуството, в които артистите използват заоблени форми, за да илюстрират идеите си. В природата, в живота, в предметите – просто харесвам заоблените форми. Харесвам чаши, чинии, красиво заоблените очи на момиче… Харесвам кръгли неща.

*Модели на точки от Marc Jacobs. Колекции пролет-лято 2011, пролет-лято 2000, пролет-лято 2005. Снимки: Marc Jacobs

Колекцията „Есен 2011” също се фокусираше върху материите на точки. Защо отново използвахте този мотив? Какво е посланието му сега?
Не смятам, че има моменти, в които точките са подходящи, и такива, в които не са.

Има нещо много живо и енергично в точките.”

Това просто е десен, който обичам да използвам често. За колекцията от миналата есен започнахме с избора на много сериозна или по-скоро зряла цветова гама и класически платове. Докато разглеждахме платовете имах усещането, че нещо липсва. Нямаше живот. Нямаше енергия. Макар че имаше наистина много красиви, класически и луксозни материи, просто им липсваше онзи чар и дух, който търсех за есенната колекция. Хрумна ми да добавя точки. Покрихме всичко с гумени точки, златни, дори и дантелени. Това е класически десен, към който се връщам отново и отново. За мен това е начин да вдъхна живот на материята. Независимо дали цветът е тъмен или светъл, има нещо много живо и енергично в точките.
Какво ви вдъхнови за създаването на новия аромат DOT?
В работата ми с Coty винаги е имало елемент на импровизация. Не мога обаче да кажа, че тя е случайна. Винаги е свързана с нещото, с което се занимавам в момента, а това най-често са моите колекции. Наистина започнахме от есенната, в която има чанти на точки, обувки на точки, ръкавици, дрехи, шапки – просто ми напомни колко много обичам точките. Когато седнахме с хората от Coty и започнахме да разговаряме за дизайна на флакона, нямах нищо конкретно предвид. Предложиха ми няколко варианта и накрая се спряхме на флакон с точки. Това е нещо, което винаги би ми харесало. Когато показах първия вариант на хората от екипа си, те реагираха по същия начин. Влюбихме се в този десен. Смятам, че сме отново в концепцията на това, което вече сме създали с екипа на Coty. Наистина ми харесва.

Защо ви харесва този флакон? Можете ли да ни разкажете за детайлите?
Наистина го харесвам, но е факт, че на всяка среща променяхме по нещо – златната плочица, размера на пеперудките, перличките в центъра на пеперудките, разположението на точките, размера им… След това се прехвърлихме на външната опаковка и т. н. Много е забавно как в зависимост от размера и мястото на точките се променяше начинът, по който го възприемахме. Външната опаковка притежава особен шик, напомнящ ми за малък копринен шал или нещо елегантно, но консервативно, и все пак достатъчно живо. Флаконът е доста по-раздвижен с тези големи точки. Пеперудите дефакто са комбинация от точки и кръгове в различни размери и придават пищност, закачливост, чар. Перличките в центъра на пеперудките всеки път ставаха все по-красиви. Казах го и на срещите, докато работехме по аромата. Трудно е в началото. След това е приятно да видиш нещо, което толкова харесваш, и да търсиш начини да го освежиш, промениш, да създадеш вариант за Коледа.

*Marc Jacobs колекция Resort 2008. Снимка: Marc Jacobs

Защо избрахте името DOT (точка)? Коя е тя?
Както винаги, преминахме през няколко варианта за имена. Някои от тях не можехме да използваме, тъй като бяха запазени марки, и накрая се спряхме на нещо, което според мен бе най-правилното – просто трябваше да е то. DOT е изключително лесно и директно име. Не носи същото значение като Daisy и Lola, но си е DOT… Съкратено е от Дороти, ако все пак търсите име. Едно от най-хубавите неща на мотивите с точки е, че всеки може да ги интерпретира по свой начин. Мога да го опиша с мои думи – пищно, закачливо, сладурско, живо, женствено, чаровно, това виждам аз. В крайна сметка точката е един много весел символ, който винаги ще бъде привлекателен. Мисля, че описах Daisy и Lola като момичета. Сега и DOT – тя е жива, енергична, сладка и чаровна, изненадваща и шумна. Наистина е страшно одухотворена.
А как бихте описали аромата?
Ароматът има щастлив и закачлив връх и цветно сърце. Смятам, че е доста изненадващ и сякаш те завладява. Винаги съм харесвал цветните нотки, така че сърцевината е цветна, но този връх е изненадващ, тази искряща закачливост те пленява още в началото.

Всички фотографии са любезно предоставени от прес офиса на Marc Jacobs. Снимки: Marc Jacobs.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Марк Джейкъбс в едно специално интервю на точки, 10.0 out of 10 based on 6 ratings

3 Comments

 1. Pingback: Подаръци от Marc Jacobs и Pinks: три аромата DOT през октомври : Pinks.bg – е-списание за мода и дизайн -

 2. miranda

  04.09.2012 at 13:01

  Нещо, което бих искала да имам, пък ако ще да е и само заради опаковката :)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
 3. Pingback: Аромат на месеца: Marc Jacobs DOT : Pinks.bg – е-списание за мода и дизайн -

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>