Jardin Majorelle: 70 години любов

От  |  0 коментара

Приказната градина на Жак Мажорел в Мароко отваря за посетители през 1947г. Живото платно на художника е труда на живота му и едно от най-красивите парченца от историята на изкуството. Градината, в която се влюбват Ив Сен Лоран и Пиер Берже, празнува своята 70-годишна история през 2017-та. Jardin Majorelle остава послание за любов към природата с невероятната симбиоза между тропически и пустинни растения. Сияещото синьо мажорел продължава да блести под слънцето в красив контраст с червения град Маракеш.

Жак Мажорел определя градината си като своята “най-важна творба” и казва, че й е дал цялата си любов.

Красотата на това място запленява двама от най-енигматичните творци. След смъртта на Жак Мажорел неговата вълшебна градина е занемарена, докато не попада пред погледа на Сен Лоран и неговия партньор. Легендарният дизайнер реставрира Jardin Majorelle с не по-малка страст и пренася цветовете й в своите колекции. Не е случайно, че именно тук се пазят най-романтичните послания на Ив от неговия живот – валентинките, които дизайнерът изпраща до своите близки. Тези картички, ръчно рисувани от него, са изложени в Love Gallery – галерията на любовта.

Картичките за Св.Валентин, рисувани от Сен Лоран.

Библиотеката на Jardin Majorelle

В новата си история Jardin Majorelle е дом и на Berber Museum. Музеят е по идея на Ив Сен Лоран и Пиер Берже в чест на хилядолетната берберска култура, с изключителна колекция от бижута и текстил.

70-годишнината на Jardin Majorelle е избрана и за отварянето на музея Yves Saint Laurent в Маракеш, който ще посреща посетители от есента на 2017-та.

ГАЛЕРИЯ

jardinmajorelle.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>