Скритият апартамент в Айфеловата кула

От  |  1 коментар

Кой е апартаментът с най-красивата гледка в Париж? Това може би е тайното скривалище на Густав Айфел в едноименното му творение – Айфеловата кула. Когато френският инженер завършва прочутата си кула през 1889-та, той построява за себе си скрит апартамент на третото ниво, на почти 300 метра над Марсовото поле. Малката стая с голям характер е изпълнена с дървени мебели и декорирана със смели тапети, а центърът й е предопределен за красив роял. В оскъдното пространство Айфел отделя място и кът с лаборатория и най-доброто оборудване за времето си. Въпреки че парижани наричат пренебрежително Айфеловата кула “стоманения скелет”, висшето общество на Париж си поставя за цел да наеме апартамента поне за ден, веднага щом за неговото съществуване се разчува.

Густав обаче е непреклонен и не позволява на никой друг да го използва. Тази тайнственост е част от традициите на Айфеловата кула и до днес, повече от 90 години след смъртта на създателя й. Апартаментът се разкрива за публиката по изключително редки поводи.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Скритият апартамент в Айфеловата кула, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

1 коментар

  1. Pingback: Дневникът на Айфеловата кула – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>