Изкуството в дома на артистите

От  |  0 коментара

С какво изкуство съжителстват самите артисти? Отговорът на този въпрос намираме в новата книга Artists Living with Art. Изданието надниква в домовете на над 30 съвременни артисти, сред които Синди Шърман, Уго Рондиноне, Хелън и Брайс Мардън, Джон Кърин и Мерилин Минтър. Завладяващите колекции са прозорец към богатите вдъхновения и познания на тези забележителни личности, сред уюта на собствения им дом. Ето и какво откриват авторките Stacey Goergen и Amanda Benchley зад четири стени.

В дома на Синди Шърман картини, фотография и текстилни произведения създават цели арт инсталации по стените. Mike Kelley, Bruce Lieberman, Martha Rich, M. Henry Jones и Martin Kippenberger са част от еклектичната колекция на режисиращата фотографка.

Уго Рондиноне реставрира баптистка църква в Харлем през 2011-та, в която съжителства с мебели от Gerrit Rietveld, огромни кръстове над леглото си и голи тела на Анди Уорхол, Карен Килимник и друг от артистите, представени в книгата – Джон Кърин.

В дома на Джон Кърин и Рейчъл Файнстайн пък висят портрети на двойката и техните три деца, разположени в трапезарията. Пищните платна на Кърин върху сини и червени стени са смесени с барокови елементи в интериора.

Друга артистична двойка, Хелън и Брайс Мардън, смесва мароканските страсти на Хелън в текстила с ранните творби на Брайс по стените. Центърът на дома е двуетажната библиотека, но въпреки огромното пространство, книгите успяват да се озоват навсякъде.

В опростения дом на Франческо Клементе детайлите са малко, но забележителни. Рисунки на Сай Туомбли и Жан-Мишел Баския, картини на самия Клементе и мебели от Исаму Ногучи и Франк Лойд Райт са истинска колекционерска находка.

Artists Living With Art от Abrams Books 

Фотография: Oberto Gili

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Изкуството в дома на артистите, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>