Драскането позволено! Дигиталните графити на Флоренция

От  |  1 коментар

Символът на Флоренция – катедралата  „Санта Мария дел Фиоре“ намира уникален начин да се бори с неутолимото желание на посетителите да пишат върху стените й. Италия търси начини да подобри поведението на туристите, провокирана от скорошните инциденти на “Испанските стълби” и печално известното дълбаене с монета на българския футболист Благой Георгиев върху Колизеума в Рим. Затова посетителите вече могат да оставят своето послание чрез дигитални графити. Прочутото Дуомо на Флоренция почиства своята фасада и интериор от хилядите надписи, но дава възможност да се подпишем с приложението Autography или директно чрез таблетите на място. Туристите могат да избират фон – например тухли или каменна стена, както и с какво да пишат върху нея – химикалки, спрей или маркери. Посланията се запазват в архива на катедралата и ще бъдат принтирани в края на всяка година.

Идеята за дигиталните графити се използва за първи път от 2016-та за кампанилата на Джото в комплекса на катедралата. Резултатите са чудесни: за първите три дни на кампанията от 3000 посетители 304 оставят дигитално съобщение, но нито един не надрасква стените. Близо година по-късно 18 000 посетители са оставили дигитално послание, с “видимо намаляване” на графитите. Очаква се Флоренция да бъде последвана от други градове със силно посещавани забележителности.

ГАЛЕРИЯ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Драскането позволено! Дигиталните графити на Флоренция, 10.0 out of 10 based on 1 rating

1 коментар

  1. Nina

    10.03.2017 at 11:00

    Нашия Бай Ганьо най-накрая да помогне за нещо хубаво, хаха :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>