Oscar de la Renta: 5 десетилетия стил

От  |  1 коментар

Музеят de Young в Сан Франциско посвещава мащабна експозиция на покойния маестро на модата Оскар де ла Рента. “Oscar de la Renta: The Retrospective” събира пет десетилетия модна история под името на дизайнера в над 130 модела. Кураторът на експозицията е самият Андре Леон Тали, избран лично от Анет де ла Рента и Алекс Болън – CEO на марката, след смъртта на моделиера през октомври 2014-та. Андре претърсва архивите на музея и модната къща повече от година и заема модели от частни колекции, включително на Барбара Буш и Хилари Клинтън. Всичко това сглобява пъзела на 50 години елегантност от доминиканския дизайнер. В различните теми на изложбата ще видим както първите стъпки на Оскар де ла Рента в модата за Jane Derby и Balmain, така и творчеството му под едноименната му марка.

Вместо хронологично, залите са подредени според многобройните вдъхновения на моделиера. Тук е и уловката – така е още по-очевидно, че моделите на Оскар устояват на времето, защото е приятно трудно да познаем дали сме пред рокля от 60-те или рокля от новото хилядолетие. Но винаги нишката, която свързва, е пищност, мечти и любов към женската грация. “21 век е векът на жената”, казва Оскар, и запечатва цялото си творчество в историята с дълбок поклон към дамите. “Романтизъм, съпоставим с този на Yves Saint Laurent”. Така Андре Леон Тали обобщава своята ретроспектива за джентълмена на модата от Доминикана.

“Oscar de la Renta: The Retrospective” е в de Young Fine Arts Museum,
Сан Франциско, САЩ, от 12 март до 30 май 2016г.
deyoung.famsf.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Oscar de la Renta: 5 десетилетия стил, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

1 коментар

  1. Pingback: Пощенските марки Oscar de la Renta – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>