Мароканска мечта: музеят YSL

От  |  2 Коментара

“Когато Ив Сен Лоран откри Маракеш през 1966-та, той бе толкова пленен от мястото, че реши да си купи къща и редовно да се връща там. 50 години по-късно е естествено да построим музей, посветен на неговото творчество, което е толкова дълбоко вдъхновено от тази страна”. Така Пиер Берже, дългогодишен партньор на Ив Сен Лоран, описва връзката на маестрото с магията на Мароко и най-новото начинание на фондацията Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Това е именно Musee Yves Saint Laurent Marrakech, намиращ се непосредствено до прелестната градина Jardin Majorelle, на улица Yves Saint Laurent.

Ив Сен Лоран
Фотография © Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent

Първите кадри на фасадата на музея

Прелестната градина Jardin Majorelle е спасена от дизайнера и Пиер Берже. Вместо да се превърне в хотел, мястото остава един оазис на цветовете и природата, в който днес се отглеждат над 300 растения.

Музеят ще отвори през есента на 2017-та, но първите снимки на фасадата вече са разкрити за публиката. Сградата е дело на Studio KO, които вплитат прави и извити форми, еднакво перфектно изпълнени в модата на Ив Сен Лоран. Облицовката от застъпени тухли имитира нишки и подсказва за безценното съдържание.

Музеят в Маракеш е уникален и с това, че ще представи безпрецедентна колекция от експонати, тъй като Ив Сен Лоран е единственият дизайнер на съвремието си, които систематично архивира своята работа. 

В колекцията на огромното пространство ще се разгърнат 5000 тоалета, над 15 000 аксесоари от висшата мода, десетки хиляди скици, снимки и предмети от живота на дизайнера, които в момента се съхраняват в Париж. Тази изумителна колекция ще пази спомените за живота и работата на един от най-необятните творци на модното изкуство. Фондацията Pierre Bergé – Yves Saint Laurent подготвя още едно музейно пространство за Ив Сен Лоран – на бившия адрес на модната къща на Avenue Marceau 5 в Париж.

Ив Сен Лоран на бюрото си, 1976г. Фотография Guy Marineau © Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent

Някога студио на моделиера, сега то ще се превърне в съвременно копие на тези най-креативни дни. Парижкият музей Yves Saint Laurent също ще отвори през есен 2017, но ще е специално насочен към познанията за висшата мода и нейната изработка.

ГАЛЕРИЯ

СНИМКИ
© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Мароканска мечта: музеят YSL, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

2 Comments

  1. Pingback: Jardin Majorelle: 70 години любов – Pinks.bg - е-списанието

  2. Pingback: „Малката черна рокля” от Джейн Л. Роузън – Pinks.bg - е-списанието

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>