Васил Божилов: Имам повече планове и по-малко мечти

От  |  0 коментара

Васил Божилов се наложи сред популярните стилисти у нас, a от известно време живее и работи в Дубай. Избира ОАЕ, защото там модата и луксът са начин на живот и е място, където един артист може да се развива в тази насока. Занимава се с персонален стайлинг и модни консултации. Има частни клиенти, сред които принцеса от Саудитска Арабия, шейх от Абу Даби, няколко бизнесдами от Китай и Индия, както и арабски знаменитости. Световноизвестните марки Chanel, Balenciaga, Alexander McQueen и Bvlgari също са сред клиентите му. За Васил, модата е начин на живот, а стайлингът – професия, която обожава. Обича да бъде сред креативни хора и на места, които отговарят на неговите стандарти и възгледи. Сътрудничи на няколко арабски списания -L‘Officiel, Marie Claire, Elle, La Femme и др.

Васил Божилов. Фотография: Лазар

Модата е твоят живот, а стайлингът – твоето призвание. Какво е обаче твоето определение за стил?

Мога да дам много определения за стил, но е ненужно. Има неща, които са класика и винаги ще са сигурен вариант що се отнася до избора на облекло. Стилът е нещо относително и лично и той по-скоро е проекция на местата, на които си бил, филмите, които си гледал, музиката, която си слушал. Стилът е проекция на опита, на желанията на човек, на мислите му. Той тръгва отвътре навън.

Стоиш зад визията на много популярни лица, лесно ли ти се доверяват?

Когато работя с популярни хора, аз работя с тях, защото те са избрали мен. В тази ситуация ние нямаме проблем с доверието. Естествено изисква време, за да се сработим, защото е необходимо да предразположиш човека да работи върху сценичната си визия, но аз не съм срещал проблеми. Ако имаме проблем в комуникацията и доверието, аз не намирам за нужно да правим каквото и да било заедно. Насила хубост не става.

Васил Божилов за Chanel 

Българският топмодел Мартина Димитрова за 12 magazine. Фотография: Васил Германов.

Живееш в Дубай от известно време, каква е разликата в стила на обличане между българската и арабската жена?

Аз имам най-много наблюдения върху стила на жените в Емирствата и Саудитска Арабия. Те са по-елегантни и по-женствени от българките. Също така основата разлика е, че докато българката предпочита да покаже всичко, с което разполага като физически дадености, то арабската жена обича да оставя доста на въображението. Основните разлики идват също така и от начина на живот. Докато българката трябва да работи на две места и да гледа семейство, то арабките имат по няколко свободни часа на ден, които да отделят за грима си. Любопитното е, че докато са навън жените покриват телата и косите си, но когато са в частна компания може да видиш дрехи и бижута, които впечатляват.

Oryx Magazine/ Qatar Airwaves September Issue

12 Magazine. Фотгография: Васил Германов

Имаш ли известни клиенти, които ти се доверяват като персонален стилист?

Имам, да. Преди дни се върнах от Кувейт, където работих с индонезийски и японски дизайнери на Висша мода.Певици от Ливан, филмови актриси от Египет и клиенти от Индия, но за съжаление не мога да разкажа повече, защото в договорите ми с тях има клауза за конфиденциалност.

Дубай ще бъде ли сред новите модни столици?

Не. В Дубай модата не може да се случва по начина, по които се случва в Париж, Лондон или Милано. Ако говорим за модни столици, Ню Йорк набира страхотна сила и е една от най-важните модни сцени в момента. Дубай има културни особености, които не предразполагат към правенето на мода, така както се прави тя в Париж, например. Но да, Дубай е малък и затворен, но много важен пазар.

Какъв е твоят стил на обличане и стил на живот?

Удобен. Що се отнася да начина ми на обличане, стилът ми се изчерпва с качествен деним и черен t-shirt. Нямам време и енергия, които да отделям за мислене какво да облека, така че залагам на сигурното и бързото. Обувките са аксесоарът, на който залагам, ако искам да добавя впечатляващ елемент. Що се отнася до стила на живот, моето ежедневие е посветено на работата ми и прекарвам повечето си време в това. Когато имам свободно време обичам да съм в градината вкъщи с хубава книга или да бъда с приятели навън.

От какво се вдъхновяваш?

От всичко – музика, книги, филми, хора, места, истории, изкуство…

Любим дизайнер или стил, от които си се повлиял най-много?

Готие за мен е един от великаните в модата. Човек, създал такова богатство, каквото дизайнери като Алекзандър Уанг, например, никога не биха оставили след себе си. За мен е важно да виждаш историята за една дреха, тя да говори. Едно добре скроено палто не е достатъчно, за да ти повлияе емоционално.

За какво мечтаеш?

Ако кажа, няма да се сбъдне. Да речем, че на този етап имам повече планове и по-малко мечти.

Какво да очакваме от теб оттук нататък?

В момента се занимавам с няколко по-големи и дългосрочни проекти. Надявам се скоро да мога да разкажа повече.

Фотография: Toufic Araman, Dave Kennedy, Elle Nova, Adam Browning Hill, Васил Германов, Лазар 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Васил Божилов: Имам повече планове и по-малко мечти, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

svfashionstudio.com

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>