На гости на Клод Моне: романтика в Живерни

От  |  3 Коментара

Една оживяла мечта за почитателите на Клод Моне е посещението на неговата райска къща в Живерни. Кокетното имение е сгушено сред овощна градина и аромата на хиляди цветя, увековечени в картините на прочутия художник. Именно тук Моне се вдъхновява и рисува своите най-известни шедьоври, останали в историята с романтичните си цветове. Не е трудно да усетим защо тук е изворът на импресионизма – сред колоритния интериор и спиращата дъха красота на градините, създадени от самия Моне. Страстта на художника по градинарството е съизмерима само с тази към рисуването.

Нормандския двор на Клод Моне е около хектар, като в него всички цветя са засадени по височина, за да придадат обем. Приятелите му споделят, че тази градина е живият шедьовър на живота му, смесваща най-екзотичните и най-често срещаните цветя, търсеща нови и нови багри от природата. Моне влага значителна част от средствата си в разрастването и поддържането на двора в Живерни, но получава много повече в замяна. Тук е красивото езеро с лилиите и японския мост и тук цъфтят любимите му аленочервени макове – запечатани завинаги в картините му.

Интериорът на къщата също подсказва за нейния неповторим собственик. Голямото семейство на Клод Моне обитава артистичните стаи на двуетажното имение. Сред тях са синята стая за четене и кухнята, в която се съхраняват плодове, зеленчуци, маслини, чай и подправки от градината. Ярката импресия продължава с невероятно слънчевата трапезария – цялата в жълто и с много модерни за времето си мебели. Спалните на семейството на второто ниво и ателието на Клод Моне са реставрирани с изключително внимание, като пълният комплекс в Живерни е отворен за посещения от 2013-та година.

ГАЛЕРИЯ

Снимки: Fondation Monet, Wikimedia

fondation-monet.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
На гости на Клод Моне: романтика в Живерни, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

3 Comments

 1. Pingback: „Черните лилии” от Мишел Бюси – Pinks.bg - е-списанието

 2. Pistache

  06.12.2016 at 15:00

  Невероятно!
  Никъде не бях виждала такава прекрасна галерия, включително и интериорни снимки….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
 3. Moet

  06.12.2016 at 14:56

  Ехаааа, приказка!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>