Френските замъци на виното: из LVMH именията на шампанското и коняка

От  |  11 Коментара

През ноември вниманието ни бе привлечено от една наистина специална книга на издателство Flammarion – “French Wine Chateaux” от Ален Стела. Авторът получава уникалната възможност да се разходи из местата, където се правят най-прочутите шампанско, вино и коняк във Франция. Именията, лозята и избите са на Moet & Chandon, Mercier, Dom Perignon, Veuve Clicquot, Krug, Ruinart, Hennessy, Chateau Cheval Blanc и Yquem – букетът от избрани напитки в портфолиото на най-големия луксозен концерн в света – LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Ние пък получихме уникалната възможност да споделим с вас впечатленията си от „French Wine Chateaux”. Дори отбраният алкохол да не ви е страст, не може да не оцените страстта на хората, които го създават. Самите ние консумирахме крайно неумерено леко поднесената история на напитките, подкрепена с качествената им оценка лично от главните сомелиери на избите и с най-подходящата рецепта за гурме ястие към всяка кристална чаша. В комбинация с визуалната разходка чрез кадрите на фотографа Франсис Хамънд можем с чиста съвест да дадем суперлатива „опияняващо”.

Moet & Chandon

Градчето Еперне в областта Шампан, Франция, с гордост може да се нарече столицата на шампанското. На главната улица, Авеню дьо Шампан, са разположени производителите на редица от най-известните марки от пенливата напитка, включително емблематичното за LVMH Moet & Chandon. Три красиви сгради от двете страни на улицата принадлежат на Moet & Chandon – безупречно реставрирано имение почти от създаването на марката, и два идентични павилиона за посрещане на специални гости на частни приеми – Le Trianon и Hotel Chandon.

*Гледка към Chateau Saran на Moet & Chandon сред лозята в Cote des Blancs южно от Еперне. Снимка © Francis Hammond

*Избите на Moet & Chandon формират лабиринт под френската столица на шампанското. Снимка © Francis Hammond

Заедно с безкрайните лозя, градини и оранжерии, това е видимата част от впечатляващата собственост на Moet & Chandon. Под земята се намират над 20 километра тунели с изби, по протежение на улиците на града, в които отлежава шампанското. Днешната му слава се простира в над 150 държави, а Moet & Chandon продължават традицията да поддържат близка връзка с популярни личности и събития като официалната напитка на фестивала в Кан и наградите “Оскар”. Малцина обаче знаят, че световната слава на това име идва още с доверието на Мадам дьо Помпадур и в последствие на самия Наполеон, чиято кристална чаша с герб все още се пази тук.

*Чаша Grand Vintage Rose 2002 в Трианона на Moet&Chandon е съчетана с ягодов десерт с мента от готвача Бернар Данс

20, avenue de Champagne
BP 140, 51333 Epernay Cedex – France
www.moet.com

Mercier

Когато Южен Мерсие отваря своето производство на шампанско през 1858-ма, неговото основно желание е да направи искрящото вино достъпно за по-широк кръг от хора, тъй като по това време то е основно запазено за елита. До наши дни красивите изби на Mercier продължават да пазят фрески и статуи, направени по идея на създателя. За разлика от всички други, шампанските на марката не отлежават под земята, а в живописни каменни коридори, построени през 1880, които днес са най-посещаваната локация за любителите на виното. Веднъж месечно магическият Ориент Експрес от Париж спира в Еперне и започва бавно да се придвижва по частната линия на Mercier. Гостите слизат, правят няколко крачки по празничния червен килим и се озовават директно в избите на любимото шампанско на французите, където отлежават 15 000 бутилки. Тази идея и до днес събира над 130 000 туристи годишно, а за времето си е истинска революция в предлагането на незабравимо преживяване. Mercier сближава хората с изкуството на шампанското и с уникалния си музей на пресите, в който гостите могат да разгледат образците за пресоване на гроздето от създаването на избата.

75, avenue de Champagne
51200 Epernay – France
www.champagnemercier.fr

Dom Perignon

Все така на Авенюто на Шампанското в Еперне е и винарната на още един символ на пенливата напитка: Dom Perignon. Поемайки главната роля на сомелиер в Бенедиктинското абатство в Отвилие, Пиер Периньон се отдава на мечтата да създаде „най-доброто вино на света”. И тъй като според мнозина успява още от далечната 1668 година, продължава да бъде смятан за основоположника на днешната представа за шампанското. Пиер Периньон се посвещава на изучаването на нови техники в процеса и успява да направи бяло вино от тъмните френски сортове грозде, открива подобряването на вкуса след пресоване на гроздовете повече от веднъж и започва селекцията на различни видове за получаването на нови ароматни букети. Наследството му се пази ревностно повече от три века от Dom Perignon, а през забележителната си история шампанското е покорило както Краля Слънце Луи XIV, така и Кристиан Диор, Марлене Дитрих и Мерилин Монро.

*Бутилка Dom Perignon винаги е vintage комбинация, за която се използват не по-малко от девет, а понякога и до седемнайсет вида вина, които отлежават минимум седем години. Снимка © Francis Hammond

20, avenue de Champagne
BP 140, 51333 Epernay Cedex – France
www.domperignon.com

Veuve Clicquot

„Вдовицата Клико” е името, под което изключително напредничавата Барб Никол Клико Понсардин развива наследената от покойния си съпруг изба за шампанско. Известна като Гранд дамата на шампанското, Мадам Клико е една от първите успешни бизнес дами в съвременната история. Днес Veuve Clicquot е най-старата все още действаща марка, която носи женско име, а избите й продължават да са в друг емблематичен град за искрящото вино – Реймс. Запазената емблема на шампанското й – ярко и активно жълто, създаването на vintage букети, личните й срещи с клиентите и покоряването на руския пазар, са примери за иновативното й мислене. В чест на борбената й натура, безупречния й нюх, а и като закачка към „шокиращата” за времето еманципация на мадам Клико, Veuve Clicquot всяка година връчват награда на една изключителна съвременна жена с иновативно виждане, независимо от нейното поприще. Тя получава свое собствено шампанско от избата, което носи името й върху своя етикет като намигване към създателката на емблематичната напитка.

*Бившата резиденция в Реймс, позната като hôtel du Marc и днес посреща отбрани почитатели на шампанското Veuve ClicquotСнимка © Francis Hammond

*Друга бивша лична резиденция е имението Verzy, което е разположено сред лозя от Шардоне, сорт, който дава един от отличителните аромати в чаша Veuve Clicquot. Снимка © Francis Hammond

12, rue du Temple
51100 Reims – France
www.veuve-clicquot.com

Krug

В Реймс се случва и магията на Krug, шампанско, което е може би най-близо до определението за висша мода. Почитателите му са известни с гениалността си, потайността си и ревностната вярност към напитката. Сред тях са Ърнест Хемингуей и Коко Шанел, които оценяват заложената в Krug идея за качеството без компромиси. Йохан Джозеф Круг дава своето име на първата бутилка през 1843-та, а в наши дни избата има безпрецедентното предимство да е все така под ръководството на член от семейството. Шестото поколение Круг управлява избата по правилата от първия ден на Krug, първото от които е никога да не се прави компромис с качеството. Златният кехлибарен цвят на напитката винаги носи уникален вкус, тъй като шампанското се произвежда от различни малки лозови масиви. Дегустирането на ежегодната реколта се очаква с трепет от почитателите на Krug, a традицията е жива дори в спазването на желанието им да бъдат анонимни.

* Гледка към едно от малките съкровища на Krug – лозята Clos du Mesnil. Снимка © Francis Hammond

*Всяка есен Krug кани гости в тази обстановка – друго уникално малко лозе от едва акър и половина, наречено Clos d’Ambonnay, от което се произвежда номерираната селекция Krug Clos d’Ambonnay, изцяло от сорта пино ноар. Снимка © Francis Hammond

5, rue Coquebert
51100 Reims – France
www.krug.com

Ruinart

Основана през 1729г, Ruinart е една от най-старите изби за шампанско. Никола Руинар я създава като продължение на амбициите на своя чичо – бенедиктинския монах Дом Тиери Руинар. През близо тристагодишната си история, Ruinart произвеждат значително повече вино, отколкото шампанско, но и с двете стават фаворит на европейската аристокрация. Част от уникалното наследство Ruinart са съчетанията с лекото шардоне и традицията да запазват виното максимално натурално, без захар и други добавки, както и избите – тунели и пещери на дълбочина до 100 метра под земята, където вината отлежават на перфектна температура и сред вековна история.

*Традиция от 1930 година е почитателите на Ruinart да бъдат поканени на незабравима дегустация в пещерите, където отлежават вината и шампанските. Снимка © Francis Hammond

*Чаша Dom Ruinart 2002 с гурме рецепта на готвача Фабрис Брюне. Снимка © Francis Hammond

4, rue des Crayères
51100 Reims – France
www.ruinart.com

Hennessy

Конякът на Hennessy дава наименованието на напитката от локацията си в областта Коняк и от 1765 година е абсолютният лидер, като в момента продава над 50 милиона бутилки всяка година. Жак Хенеси го превръща в световноизвестно име след като наследява бизнеса с търговия на бренди от своя баща Ричард Хенеси – основателят на марката. През годините Hennessy създават отлежалите си бленди, въвеждат категоризирането им със звезди и доусъвършенсват всички процеси на производството, съчетаването на реколтите коняк и отлежаването. От основаването си избите на Hennessy се оглавяват от членове на една и съща фамилия – Фийю, което ги превръща в най-богатия и методично създаден запас от рядък коняк в света.

*Chateau de Bagnolet на Hennessy посреща любителите на коняка от целия свят. Снимка © Francis Hammond

*Чаша Richard Hennessy разкрива вкуса си най-пълно с ястия с екзотични подправки като кардамон и горчица Снимка © Francis Hammond

1, rue de la Richonne
BP 20, 16101 Cognac Cedex – France
www.hennessy.com

Chateau Cheval Blanc

През 1832г. Жан Лосак-Фурко създава винарната Cheval Blanc с идеята да съчетае традиционното за областта Сен Емилион мерло с каберне фран. Успехът на екзотичното му вино добавя красив бял замък в сърцето на лозовите масиви, който днес е добавил френската дума за замък Chateau към името на винарната. От 1954-та година Cheval Blanc е награден с най-високия качествен статус Premier Grand Cru Classé “A”, който поддържа всяко десетилетие оттогава. Това се дължи както на уникалните почви, на които се простират лозята, така и на традициите за чистотата и уникалността на вкуса. Въпреки че създателят на Chateau Cheval Blanc поддържа правилото за простота в своята работа и с негова помощ установява реномето си, почитателите на неговото вино са далеч по-екстравагантни. Именно бутилка Chateau Cheval Blanc от 1947г. е най-скъпото вино, продавано някога. Анонимен колекционер го купува на търг през 2010-та за $300 000.

*Модерната изба на Chateau Cheval Blanc съжителства със замъка, лозята и градините. Снимка © Francis Hammond

*Вината в избата отлежават във френски дъбови бъчви. Снимка © Francis Hammond

*Богатата комбинация от тъмно грозде в Chateau Cheval Blanc е перфектно допълнение за ястия с червено месо. Снимка © Francis Hammond

33330 Saint-Emilion – France
www.chateau-cheval-blanc.com

Yquem

Замъкът Yquem в Сотерн, Франция, е центърът на друг любопитен процес: създаването на едно от най-високо ценените сладки вина в света. Условията за направата на бутилка от десертните вина на Yquem са толкова уникални, че подхождат напълно на приказния вид на мястото. Климатичните фактори, предопределени от близката река и гората, между които са заключени лозята, в съчетание с топлото време през есента, са основа за специално природно взаимодействие. Това са перфектните условия за образуване на Botrytis Cinerea, или благородната плесен. При гроздобера внимателно се селектират само зърната, засегнати от плесента, а след това отлежават три години в дъбови бъчви. В края на този сложен процес винарната произвежда една-единствена чаша вино на лоза, но и затова вкусът на чаша Yquem се счита за върховно преживяване от ценителите.

*Гледка през източния вход на Chateau d`Yquem. Снимка © Francis Hammond

*В елегантните зали на двореца от 17 век днес се дегустира уникалното десертно вино на Yquem. Снимка © Francis Hammond

Château d’Yquem, « Y »
33210 Sauternes – France
www.chateau-yquem.fr

French Wine Chateaux
Издателство Flammarion
http://groupe-flammarion.com/
http://www.lvmh.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Френските замъци на виното: из LVMH именията на шампанското и коняка, 10.0 out of 10 based on 10 ratings

11 Comments

 1. Pingback: Топ 20: най-желаните марки за работа в модата – Pinks.bg - е-списанието

 2. Pingback: Шампанското и модата от Veuve Clicquot – Pinks.bg - е-списанието

 3. Pingback: 80 години Tolix A Chair в 6 дизайнерски стола – Pinks.bg - е-списанието

 4. Pingback: Музеят Louis Vuitton от Frank Gehry – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

 5. Pingback: Летни бягства с Moët Ice Impérial – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

 6. Pingback: Шампанско-таксита от Veuve Clicquot – Pinks.bg - е-списание за мода и дизайн -

 7. Pingback: Шампанско и аксесоари от Charlotte Olympia и Veuve Cliquot : Pinks.bg – е-списание за мода и дизайн -

 8. Sluchaino

  26.11.2012 at 14:22

  Страхотна статия, сега остава да попаднем и на една дегустация, лично аз нямам претенции , съгласна съм за всяка от споменатите марки :)) ))))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +4 (from 4 votes)
 9. arpels

  23.11.2012 at 09:12

  O la la! Дали е възможно следващата награда да е посещение на всички описани места?! :red:

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +5 (from 5 votes)
  • Pinksbg

   23.11.2012 at 13:25

   :) Много хубава отправна точка да си пожелаем нещо взаимно :) %%-

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: +5 (from 5 votes)
 10. galina

  22.11.2012 at 18:40

  Prelestno e lubimo mi e Moetcheto 8->

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +5 (from 5 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>