2026: как ще изглежда Саграда Фамилия

От  |  0 коментара

Саграда Фамилия навлиза в последния етап от своя строеж – едно наистина дългоочаквано и историческо събитие. Базиликата-шедьовър на Антонио Гауди се строи от 1882-ра година и оттогава е символ на Барселона по целия свят. Завършването й се очаква през 2026-та година – точно 100 години след смъртта на гениалния архитект. Фондация Sagrada Familia разкри как ще изглежда вдъхновяващата сграда и как протича процесът по нейното изграждане. Шест нови кули ще бъдат добавени към съществуващата структура, като най-високата от тях ще се издига повече от 170 метра. Сегашният архитект на Саграда Фамилия – Джорди Фаули все пак уточнява, че декоративни елементи от трите фасади с раждането, живота и смъртта на Христос ще се довършват до около 2030-та година. 

Особено внимание е обърнато на играта на светлината в храма – процес, силно усложнен от загубата на оригиналните планове на Гауди. Те са унищожени през испанската гражданска война от 1936-та. През годините архитектите, работили по колосалния проект, успяват да постигнат съгласие за това каква е била концепцията на Антонио Гауди за Саграда Фамилия. Нито твърде много, нито твърде малко светлина, и максималното използване на естествената. Както символично изгревът от Изток огрява фасадата с раждането на Христос, а залезът и западната фасада на входа разказват историята на неговата жертва и смърт.

sagradafamilia.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
2026: как ще изглежда Саграда Фамилия, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>