Пера, куршуми и юфка в инсталациите на Кейт Макгуайър

От  |  0 коментара

Неделно към вас долитат невероятните творения на Кейт Макгуайър – родената и живееща в Лондон повелителка на перата. Нейните инсталации и скулптури смесват възхищението и страха в удивителни идеи. Направени са понякога от стотици хиляди различни птичи пера, които тя е събирала с години за проектите си. Или поне това е работата, с която най-много нашумява напоследък. Всъщност Kate MccGwire е артист, който предизвиква дискусии със своите студено красиви творби, които далеч не съдържат или изказват просто това, още от 2004-та.

През 2006-та например, Китай й забранява да покаже проекта си Consume – китайският флаг, съставен от найлонови торбички и илюстриращ консуматорската мощ на страната.

През същата година и отново вдъхновена от мащабите на явлението в азиатската страна, където тогава пребивава, Кейт създава и Field – поле от традиционната за там юфка, нагънато като вълните на най-дългата река в страната Яндзъ.

Една година по-късно пък шокира Лондон с Waste. На пръв поглед красиво бяло пано с черни прогорени дупки. Те са с индивидуален барутен отпечатък и са точно 62 – колкото фаталните улични престрелки на Острова през отминалата година. От известно време обаче, Кейт Макгуайър неизменно работи с птичи пера. Те се “разливат” в нарочно огромни размери в музеите по света, и естествено го правят с умисъл.

Преминали са през публиката на няколко континента и илюстрират статиите на Financial Times. Discharged е показана в Музея на изкуствата и дизайна в Ню Йорк през миналата година. Представлява разбиващи се като струя вода пера, до едно събирани от колекционерите на гълъби във Великобритания.

Discharged, 2010

Някои от тях имат номера, точно като идентификационните плочки на войниците. Това отново на пръв поглед разкошно творение е символ на загиналите млади мъже във войните, които всяка година ни съобщават като суха и общоприета статистика.

Evacuate, 2010. Така изглеждат перата на всички вкусни птици, които готвите в кухнята. Превърнати в митологично чудовище, извиращо от печката, за да ви напомни на какво сте склонни за едното добро хапване.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>