Джеремая Гудман, вълшебният илюстратор

От  |  2 Коментара

Джеремая Гудман е един от последните забележителни представители на една вече отминаваща епоха. Илюстраторът на Harper’s Bazaar, който е истинска легенда в света на висшата естетика, навърши 90 години и е все така една от най-динамичните и очарователни личности – икони на XX в. Дългият творчески път на Гудман като илюстратор минава през Vogue, Harper’s Bazaar и House & Garden, където оставя трайни следи в един почти забравен вече занаят.

Отличителният му почерк и изключителното му майсторство го нареждат сред едни от най-значимите и изтъкнати представители на тази професия.

“Джеремая рисува усещането за стаята”. Ричард Роджърс

Освен с работата си за най-известните модни издания, Джеремая Гудман е добре познат и с многобройните си ангажименти в рекламата, киното и телевизията, както и със своите илюстрации за десетки книги, които допълват богатата му творческа биография.

                                                       *Една от илюстрациите на Джеремая за Bergdorf Goodman

В средата на миналия век Джеремая се заема дори с декорирането на редица големи и представителни магазини в сърцето на Голямата Ябълка, като например Bergdorf Goodman.

*Всекидневната на Даяна Вриланд е изцяло в червено

Определено едни от най-значимите творби на Джеремая Гудман са илюстрациите и картините, които той прави за голяма част от модния елит по онова време – къщите и именията на Бетси Блумингдейлс, Бил Блас и Каролина Ерера, нюйоркският апартамент на модната редакторка на Vogue – Даяна Вриланд… В Европа, Гудман е специален гост у Ротшилд, Пикасо и Скиапарели, където също създава шедъоври с изключителна художествена и историческа стойност.

Гудман, който живее и работи в Ню Йорк, се радва на добро здраве и творчески подем. Той е от малкото живи представители на Златния век, за когото спокойно можем да кажем, че изключителната му работа и висок стил го превръщат в един от най-вдъховяващите естети на нашето съвремие.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Джеремая Гудман, вълшебният илюстратор, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

2 Comments

 1. Веселин Марешки

  10.12.2012 at 00:16

  Нели това са доста скъпи илюстрации, ако си ги виждала то ще е било в някой музей в Австрия. Мисля че тази година в Европа бяха показани само в Австрия

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Nelly

  04.09.2012 at 08:58

  Vijdala sum negovi neshta no ne sam znaela. Mnogo krasivi ilustracii (*)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +4 (from 4 votes)

Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>